Onnimanni 4/2020
Milena Komulainen on tutustunut viime vuosina lisääntyneeseen ns. ”uusmuumikirjojen” suomenkieliseen valikoimaan. Leena Laakson artikkelissa virittäydytään joulutunnelmaan sisäoppilaitoksen joulunviettoa kuvaavien lasten- ja nuortenklassikoiden avulla. Katri Karasma on haastatellut nuortenkirjailija Briitta Hepo-ojaa. Juhani Niemi esittelee suomenruotsalaisen modernismin keskeisen runoilijan Elmer Diktoniuksen postuumina ilmestyneen kuvarunokirjan Birgittas bilderbok. Ilta-Kanerva Kankaanrinta esittelee korona-aiheisia lastenkirjoja eri maista.
Onnimanni 3/2020
Ympäristöekologian tutkija Mia Rönkä on tutustunut ilmastonmuutokseen ja ympäristönsuojeluun liittyviin uusiin kotimaisiin ja käännettyihin lasten- ja nuortenkirjoihin. Tuula Korolainen esittelee artikkelissaan Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä tehtyjä erilaisia lasten ja nuorten versioita. Markku Soikkelin artikkelissa perehdytään ya- eli nuorten aikuisten kirjallisuuteen. Päivi Heikkilä-Halttunen on haastattelut kolmea aktiivista lasten ja nuorten selkokirjojen tekijää.
Onnimanni 2/2020
Vuokko Hirvonen esittelee lehdessä uusinta saamelaista lasten- ja nuortenkirjallisuutta. Artikkeli havainnollistaa omakielisen kirjallisuuden merkitystä pienelle alkuperäiskansalle. Leena Laakson artikkelissa keskitytään Suomessa vuosina 1938-1952 ilmestyneeseen Kultainen koti -kuvakirjasarjaan. Kaisa Lange pohtii Kepler62-sarjan teemoja. Lehdessä esitellään myös vuoden 2019 lasten- ja nuortenkirjatarjontaa Kirjakori-näyttelyn pohjalta sekä virtuaalista LANU-festivaalia.
Onnimanni 1/2020
Vuoden ensimmäinen Onnimanni esittelee lasten ja nuorten lukemiseen liittyvää tutkimusta. Suomen Kulttuurirahaston Lukuklaani-hankkeen tutkimusosion koordinaattori Lotta-Sofia Aaltonen kertoo, millainen merkitys koulun monipuolisella kirjakokoelmalla on lukemaan innostamisessa. Elina Martikainen esittelee Lastenkirjainstituutin toteuttaman Kiva lukea -kyselyn tuloksia. Mari Taneli esittelee artikkelissaan kirjoja, jotka kertovat päivähoidon tai esikoulun aloittamisesta. Päivi Heikkilä-Halttunen on haastatellut valtion ulkomaisen kääntäjäpalkinnon saanutta Elina Kritzokatia.
Onnimanni indeksi 2019 (PDF)
Onnimannin indeksiin on koottu tiedot kaikista lehdessä vuoden 2019 aikana ilmestyneistä artikkeleista. Indeksin on koonnut Satu Hillo.
Onnimanni 4/2019
Sisko Ylimartimon artikkeli esittelee unohdetun kuvittajaklassikon, puolalaisen Janusz Grabiańskin (1929–1976). Tuula Korolaisen katsauksessa esitellään uusimpia jouluaiheisia lastenkirjoja. Raili Mikkanen kertoo Marjo Jääskän haastattelussa historiallisen nuortenromaanin kirjoittamisesta Minna Canthin Elli-tyttären näkökulmasta. Tuula Korolainen on lukenut uudelleen Anni Swanin klassikon Olli oppivuodet. Kaisa Lange kertoo, millainen on koululaisten ääneen lukemisen kilpailu Saksassa.
Onnimanni 3/2019
Onnimanni 3/2019 on nuortenkirjallisuuden teemanumero. Leena Laakson artikkeli S. E. Hintonin klassikosta The Outsiders osoittaa, kuinka tietyt keskeiset teemat ovat toistuneet nuortenkirjoissa jo puolen vuosisadan ajan. Päivi Nordling tarkastelee Uolevi Nojosen tuotantoa 2010-luvun lukijan silmin. Lastenkirjainstituutin eurooppalaiset sisarorganisaatiot kertovat, mitä trendejä nuortenkirjallisuudessa on maailmalla. Kaikki Puntari-arviot esittelevät nuortenkirjallisuutta.
Onnimanni 2/2019
Lehdessä tehdään katsaus vuoden 2018 lasten- ja nuortenkirjatarjontaan Kirjakori 2018 -näyttelyn ja tilastojen pohjalta. Tuula Korolaisen artikkeli esittelee ruotsalaisen Lennart Hellsingin monipuolista lastenkirjailijanuraa. Kaisa Lange kirjoittaa Veera Salmen varhaisnuortenromaanista Saari. Ville Hänninen kertoo kuvittaja Usko Laukkasesta ja Terhi Laitinen kertoo Minna Canthin juhlavuoden tapahtumista Kuopiossa.
Onnimanni 1/2019
Vuoden ensimmäisessä Onnimannissa tuodaan esille eläinten erilaisia rooleja ja tehtäviä lastenkirjallisuudessa. Mari Tanelin artikkelissa tarkastellaan maatiloja ja tuottajia uusissa lastenkirjoissa, Päivi Heikkilä-Halttusen kirjoituksessa lastenkirjojen karismaattisia eläinhahmoja. Jukka Itkonen kertoo eläimistä omissa kirjoissaan. Pirjo Suvilehto kertoo eläinavusteisesta terapiasta ja lukukoiratoiminnasta.
Onnimanni indeksi 2018 (PDF)
Onnimannin indeksiin on koottu tiedot kaikista lehdessä vuoden 2018 aikana ilmestyneistä artikkeleista. Indeksin on koonnut Satu Hillo.
Onnimanni 4/2018
Lehdessä mm. tarkastellaan kriittisesti syksyn uusia sankaritarinakirjoja lapsille ja nuorille ja vieraillaan Marjatta Kurenniemen sukutilalla Taipalssaarella. Päivi Heikkilä-Halttunen on haastatellut Onnimanni-palkinnon saaneen Etana Editions -kustantamon voimanaisia. Tuula Korolainen kirjoittaa Sinikka ja Tiina Nopolan Siskossyndrooma-muistelmista aikalaiskokijan näkökulmasta.
Onnimanni 3b/2018
Lastenkirjainstituutin 40-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ilmestynyt Onnimannin lisänumero esittelee vuoden 2018 lasten- ja nuortenkirjauutuuksia haastatteluiden, kirjavinkkien ja kirjalistojen kautta. Lehdessä on myös lyhyitä artikkeleita, jotka esittelevät ajankohtaisia ilmiöitä lasten- ja nuortenkirjallisuuden kentältä. Lastenkirjainstituutin työntekijät ovat tuottaneet lehden sisällön yhdessä päätoimittajan kanssa.
Onnimanni 3/2018
Ensimmäisessä uuden päätoimittajan Päivi Heikkilä-Halttusen toimittamassa numerossa tutustutaan Anne Muhosen sarjakuviin sekä virolaiseen tyttökirjaklassikkoon, Silvia Rannamaan Kadriin. Lehdessä esitellään vuoden 2017 Kirjakoria ja lasten- ja nuortenkirjatarjontaa, Lastenkirjainstituutin kirjaston palveluja tutkijoille ja opiskelijoille sekä perehdytään Lukutaitofoorumin työhön ja Topeliuksen kansalaisaktivismiin.
Onnimanni 1-2/2018
Onnimannin kaksoisnumero on 40 vuotta täyttävän Lastenkirjainstituutin juhlalehti. Päätoimittaja Tuula Korolainen päättää 30 vuotta kestäneen päätoimittajan uransa tähän numeroon.
Lehti tarkastelee lukemista monesta eri näkökulmasta. Tuula Korolainen on työryhmän kanssa tutkinut, mitä suositut suomalaiset aikakauslehdet kirjoittivat lastenkirjallisuudesta syksyllä 2017. Työryhmä havaitsi, että aikakauslehtiä ei kiinnosta lastenkirja eikä lasten lukeminen. Päivi Heikkilä-Halttunen on tehnyt laajan katsauksen lukemiskampanjoista ja Marja-Kristiina Lerkkanen kertoo tutkimuksesta, joka koskee lukemista perheissä.
Onnimanni 4/2017
Onnimannissa tutustutaan L.M. Montgomeryn elämäkertaan sekä tuotantoon Anna-sarjasta tehdyn filmatisoinnin ja Kotikunnaan Rillan sotakuvauksen kautta. Lehdessä esitellään myös 2010-luvun pottakirjoja, pohjoismaisia lastenkirjainstituutteja sekä Kirjalitta-lastenkirjafestivaalia.
Onnimanni 3/2017
Onnimanni juhlii 100-vuotiasta Suomea juhlanumerolla, jossa tarkastellaan sekä nykyistä että klassista suomalaista lasten- ja nuortenkirjallisuutta. Lehdessä kerrotaan muun muassa sota-ajan tyttökirjallisuuden sankaritytöistä ja Laila Kohosen uudesta lastenromaanista. Lisäksi yhdeksän eri-ikäistä suomalaista muistelee lapsuutensa tärkeitä lukuelämyksiä – mukana myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö.
Onnimanni 2/2017
Onnimanni esittelee vuoden 2016 lastenkirjasatoa Suomessa ja Ruotsissa. Lehdessä kerrotaan myös ensimmäisen Punni-palkinnon saajista, selkokirjoista, arkipäivän teknologiasta lastenkirjoissa ja Unikudelmia-näyttelystä.
Onnimanni 1/2017
Vuoden ensimmäisen Onnimannin teemana on runous. 2000-luvulla koululaisten lastenrunoissa puhutaan koti-isistä ja haamulapsosista. Vauvalyriikka uudistuu, perinteitä kunnioittaen.
Onnimanni 4/2016
Vuoden viimeinen Onnimanni johdattaa fantasian maailmaan Roald Dahlin jalanjäljissä. Mukana mm. Riva Toivolan haastattelu. Tietenkin myös 40-vuotiasta Surikoira Roita muistetaan.
Onnimanni 3/2016
Tämän Onnimannin teemoja ovat lastenkirjallisuuden sähköistyminen ja lasten ja nuorten tietokirjat. Haastattelussa tanskalainen sähkökirjailija Merete Pryds Helle ja tietokirjailija Maijaliisa Dieckman. Lehdessä esitellään pohjoismaisia lastenkirjasovelluksia ja alan tutkimusta.
Onnimanni 2/2016
Uusi Onnimanni on jälleen ilmestynyt. Kesällä pääsemme tutustumaan kuvittaja Marjo Nygårdin arkeen sekä lumoutumaan L.M. Montgomeryn päiväkirjoista. Mukana on tuttuun tapaan lisäksi ajankohtaisia uutisia ja runsaasti lasten- ja nuortenkirja-arvioita.
Onnimanni 1/2016
Vuoden 2016 ensimmäinen Onnimanni on ilmestynyt. Lehdessä tarkastellaan kotimaista lastenkirjallisuutta monikulttuurisuuden näkökulmasta ja tutustutaan muunmuassa Maailmankouluun ja Tauno Karilaan lännenkirjoihin.
Onnimanni 4/2015
Vuoden viimeisessä Onnimannissa tutustutaan norjalaiseen fantasiaan, Koko kaupungin Vinskin luoneen Aapelin huumoriin ja Finlandia Junior -voittaja Nadja Sumaseen. Tietenkin vuoden viimeisessä numerossa muistetaan myös 100-vuotisjuhlaa viettävää Kaija Pakkasta ja jo 150-vuotiasta Ihmemaan Liisaa.
Onnimanni 3/2015
Uuden ilmeen saanut Onnimanni 3/2015 on ilmestynyt! Lehdessä tutustutaan aikansa kirjalliseen julkkikseen Merja Otavaan, perehdytään sukupuolinormeja rikkoviin ruotsalaisiin kuvakirjoihin ja tavataan ruotsalainen kirjailija-kuvittaja Pernilla Stalfelt.
Onnimanni 2/2015
Onnimanni-lehden 2/2015 aiheina ovat muun muassa Ruotsin lastenkirjavuosi sekä klassinen musiikki nuortenkirjoissa. Tuttuun tapaan lehdestä löytyy myös katsaus ajankohtaisiin lastenkirjallisuuden uutisiin sekä runsaasti kirja-arvioita. Pääkirjoitus, lehden tiivistelmä sekä alan uutisia kartoittava Haavi-osio ovat luettavissa myös verkossa.
Onnimanni 1/2015
Vuoden ensimmäisessä Onnimannissa 1/2015 luomme katsauksen niin vauvojen ensikirjoihin kuin Villin lännen kirjoihinkin. Suomen kansalliseepos Kalevala täyttää tänä vuonna 180 vuotta. Merkkivuoden kunniaksi tutustutaan englanninkielisiin lasten Kalevala-versioihin. Lue myös muut kiinnostavat artikkelit!