Tutustu Onnimanni-lehden numeroihin

 

Onnimanni 2/2022

Vuoden toisessa Onnimannissa pohditaan kahdessa artikkelissa kuvakirjojen jatkuvasti laajenevaa aihevalikoimaa.  Heli Halmeen artikkeli nostaa esiin neljä kotimaista uutta kuvakirjaa. Frank Furu ja Linda Bondestam kertovat Päivi Heikkilä-Halttusen haastattelussa  Punni-palkitun Ni är inte min mamma –kirjan syntyprosessista. Kuvittaja Pirita Tolvanen kertoo kevätlukukaudesta Fullbright-stipendiaattina lastenkirjallisuuden tutkimuskeskuksessa Bostonissa.

Onnimanni 1/2022

Vuoden ensimmäinen Onnimanni keskittyy käännöskirjallisuuteen sekä lapsille ja nuorille kääntämiseen liittyviin erityiskysymyksiin. Pääkirjoituksessa Päivi Heikkilä-Halttunen pohtii Suomessa ilmestyneen lasten- ja nuortenkirjallisuuden alkuperää. Muissa artikkeleissa mm. suomentaja Alice Martin kuvaa eläytymisen tärkeyttä kääntämisessä, Riitta Oittinen ja Eliisa Pitkäsalo keskittyvät lastenkirjallisuuteen liittyvään näkymättömään valtapeliin ja kolme kääntäjää suomentaa Henrika Anderssonin ruotsinkielisen lastenrunon.

Onnimannin indeksi 2021 (PDF)

Onnimannin indeksiin on koottu tiedot kaikista lehdessä vuoden 2020 aikana ilmestyneistä artikkeleista, arvioista ja kirjoittajista. Indeksin on koonnut Satu Hillo.

Onnimanni 4/2021

Vuoden viimeisessä lehdessä Päivi Nordling esittelee lastenkirjataiteen selvitystä ja kuvittajabibliografiaa, Annu Viheriälehto pohtii säeromaanin saavuttamaa suurta suosiota ja Leena Laakso kertoo paperinukeista. Päivi Heikkilä-Halttusen haastattelemat Riina Katajavuori ja Martin Baltscheit kertovat kuvakirjansa Oravien sota synnystä. Toisessa artikkelissa Päivi Heikkilä-Halttunen luo historiallisen katsauksen sota-aiheiseen suomalaiseen kuvakirjallisuuteen. Lisäksi lehdessä on kooste lasten- ja nuortenkirjallisuuteen liittyvistä opinnäytteistä vuosina 2010-2020.

Onnimanni 3/2021

Jaana Ristimäki pohtii tubettajien julkaisemien kirjojen suosiota. Markus Brummer-Korvenkontio kertoo Päivi Heikkilä-Halttusen haastattelussa lähes 50 vuotta jatkuneesta laajamittaisesta lastenkirjallisuuden keräilyharrastuksestaan. Rimma Erkko käsittelee artikkelissaan suomalaista lasten ja nuorten kauhukirjallisuutta ja sen tutkimusta. Tampereen yliopiston logopedian opiskelijoiden ja tutkijoiden yhteinen artikkeli esittelee kiinnostavia lastenkirjoja erityislapsista.

Onnimanni 2/2021

Lehti keskittyy Tutkitun tiedon teemavuoden kunniaksi lasten tietokirjoihin. Ulla Lehtinen on haastatellut tietokirjojen kirjoittajia ja kuvittajia. Tuula Korolainen on tutustunut lasten ajankohtaislehtitarjontaan. Mira Piitulainen tarkastelee vuoden 2020 kotimaisten kuvakirjojen graafisia tehosteita. Lisäksi aiheena on mm. Arto Kivimäen Ilias lapsille ja L. M. Montgomeryn Anna-kirjojen luontokuvaus.

Onnimanni 1/2021

Ulkoasultaan uudistuneen Onnimannin vuoden ensimmäisen numeron teemana on sanataide. Päivi Heikkilä-Halttunen on haastatellut neljää sanataidekasvattajaa, jotka toivovat että sanataidetta hyödynnettäisiin nykyistä enemmän päiväkodissa ja koulussa. Elina Suomalainen on tutustunut sanataidepainotteiden perhepäiväkodin toimintaan. Kia Raevaara tarkastelee artikkelissaan koulumaailmaan sijoittuvia teoksia. Outi Hytönen on selvittänyt kirjallisuuslehtien suhtautumista lastenkirjakritiikkiin.

Onnimannin indeksi 2020 (PDF)

Onnimannin indeksiin on koottu tiedot kaikista lehdessä vuoden 2020 aikana ilmestyneistä artikkeleista, arvioista ja kirjoittajista. Indeksin on koonnut Satu Hillo.

Onnimanni 4/2020

Milena Komulainen on tutustunut viime vuosina lisääntyneeseen ns. ”uusmuumikirjojen” suomenkieliseen valikoimaan. Leena Laakson artikkelissa virittäydytään joulutunnelmaan sisäoppilaitoksen joulunviettoa kuvaavien lasten- ja nuortenklassikoiden avulla. Katri Karasma on haastatellut nuortenkirjailija Briitta Hepo-ojaa. Juhani Niemi esittelee suomenruotsalaisen modernismin keskeisen runoilijan Elmer Diktoniuksen postuumina ilmestyneen kuvarunokirjan Birgittas bilderbok. Ilta-Kanerva Kankaanrinta esittelee korona-aiheisia lastenkirjoja eri maista.

Onnimanni 3/2020

Ympäristöekologian tutkija Mia Rönkä on tutustunut ilmastonmuutokseen ja ympäristönsuojeluun liittyviin uusiin kotimaisiin ja käännettyihin lasten- ja nuortenkirjoihin. Tuula Korolainen esittelee artikkelissaan Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä tehtyjä erilaisia lasten ja nuorten versioita. Markku Soikkelin artikkelissa perehdytään ya- eli nuorten aikuisten kirjallisuuteen. Päivi Heikkilä-Halttunen on haastattelut kolmea aktiivista lasten ja nuorten selkokirjojen tekijää.

Onnimanni 2/2020

Vuokko Hirvonen esittelee lehdessä uusinta saamelaista lasten- ja nuortenkirjallisuutta. Artikkeli havainnollistaa omakielisen kirjallisuuden merkitystä pienelle alkuperäiskansalle. Leena Laakson artikkelissa keskitytään Suomessa vuosina 1938-1952 ilmestyneeseen Kultainen koti -kuvakirjasarjaan. Kaisa Lange pohtii Kepler62-sarjan teemoja. Lehdessä esitellään myös vuoden 2019 lasten- ja nuortenkirjatarjontaa Kirjakori-näyttelyn pohjalta sekä virtuaalista LANU-festivaalia.

Onnimanni 1/2020

Vuoden ensimmäinen Onnimanni esittelee lasten ja nuorten lukemiseen liittyvää tutkimusta. Suomen Kulttuurirahaston Lukuklaani-hankkeen tutkimusosion koordinaattori Lotta-Sofia Aaltonen kertoo, millainen merkitys koulun monipuolisella kirjakokoelmalla on lukemaan innostamisessa. Elina Martikainen esittelee Lastenkirjainstituutin toteuttaman Kiva lukea -kyselyn tuloksia. Mari Taneli esittelee artikkelissaan kirjoja, jotka kertovat päivähoidon tai esikoulun aloittamisesta. Päivi Heikkilä-Halttunen on haastatellut valtion ulkomaisen kääntäjäpalkinnon saanutta Elina Kritzokatia.

Onnimannin indeksi 2019 (PDF)

Onnimannin indeksiin on koottu tiedot kaikista lehdessä vuoden 2019 aikana ilmestyneistä artikkeleista. Indeksin on koonnut Satu Hillo.

Onnimanni 4/2019

Sisko Ylimartimon artikkeli esittelee unohdetun kuvittajaklassikon, puolalaisen Janusz Grabiańskin (1929–1976). Tuula Korolaisen katsauksessa esitellään uusimpia jouluaiheisia lastenkirjoja. Raili Mikkanen kertoo Marjo Jääskän haastattelussa historiallisen nuortenromaanin kirjoittamisesta Minna Canthin Elli-tyttären näkökulmasta. Tuula Korolainen on lukenut uudelleen Anni Swanin klassikon Olli oppivuodet. Kaisa Lange kertoo, millainen on koululaisten ääneen lukemisen kilpailu Saksassa.

Onnimanni 3/2019

Onnimanni 3/2019 on nuortenkirjallisuuden teemanumero. Leena Laakson artikkeli S. E. Hintonin klassikosta The Outsiders osoittaa, kuinka tietyt keskeiset teemat ovat toistuneet nuortenkirjoissa jo puolen vuosisadan ajan. Päivi Nordling tarkastelee Uolevi Nojosen tuotantoa 2010-luvun lukijan silmin. Lastenkirjainstituutin eurooppalaiset sisarorganisaatiot kertovat, mitä trendejä nuortenkirjallisuudessa on maailmalla. Kaikki Puntari-arviot esittelevät nuortenkirjallisuutta.

Onnimanni 2/2019

Lehdessä tehdään katsaus vuoden 2018 lasten- ja nuortenkirjatarjontaan Kirjakori 2018 -näyttelyn ja tilastojen pohjalta.  Tuula Korolaisen artikkeli esittelee ruotsalaisen Lennart Hellsingin monipuolista lastenkirjailijanuraa. Kaisa Lange kirjoittaa Veera Salmen varhaisnuortenromaanista Saari. Ville Hänninen kertoo kuvittaja Usko Laukkasesta ja Terhi Laitinen kertoo Minna Canthin juhlavuoden tapahtumista Kuopiossa.

Onnimanni 1/2019

Vuoden ensimmäisessä Onnimannissa tuodaan esille eläinten erilaisia rooleja ja tehtäviä lastenkirjallisuudessa. Mari Tanelin artikkelissa tarkastellaan maatiloja ja tuottajia uusissa lastenkirjoissa, Päivi Heikkilä-Halttusen kirjoituksessa lastenkirjojen karismaattisia eläinhahmoja. Jukka Itkonen kertoo eläimistä omissa kirjoissaan. Pirjo Suvilehto kertoo eläinavusteisesta terapiasta ja lukukoiratoiminnasta.

Onnimanni indeksi 2018 (PDF)

Onnimannin indeksiin on koottu tiedot kaikista lehdessä vuoden 2018 aikana ilmestyneistä artikkeleista. Indeksin on koonnut Satu Hillo.

Onnimanni 4/2018

Lehdessä mm. tarkastellaan kriittisesti syksyn uusia sankaritarinakirjoja lapsille ja nuorille ja vieraillaan Marjatta Kurenniemen sukutilalla Taipalssaarella. Päivi Heikkilä-Halttunen on haastatellut Onnimanni-palkinnon saaneen Etana Editions -kustantamon voimanaisia. Tuula Korolainen kirjoittaa Sinikka ja Tiina Nopolan Siskossyndrooma-muistelmista aikalaiskokijan näkökulmasta.

Onnimanni 3b/2018

Lastenkirjainstituutin 40-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ilmestynyt Onnimannin lisänumero esittelee vuoden 2018 lasten- ja nuortenkirjauutuuksia haastatteluiden, kirjavinkkien ja kirjalistojen kautta. Lehdessä on myös lyhyitä artikkeleita, jotka esittelevät ajankohtaisia ilmiöitä lasten- ja nuortenkirjallisuuden kentältä. Lastenkirjainstituutin työntekijät ovat tuottaneet lehden sisällön yhdessä päätoimittajan kanssa.

Onnimanni 3/2018

Ensimmäisessä uuden päätoimittajan Päivi Heikkilä-Halttusen toimittamassa numerossa tutustutaan Anne Muhosen sarjakuviin sekä virolaiseen tyttökirjaklassikkoon, Silvia Rannamaan Kadriin. Lehdessä esitellään vuoden 2017 Kirjakoria ja lasten- ja nuortenkirjatarjontaa, Lastenkirjainstituutin kirjaston palveluja tutkijoille ja opiskelijoille sekä perehdytään Lukutaitofoorumin työhön ja Topeliuksen kansalaisaktivismiin.

Onnimanni 1-2/2018

Onnimannin kaksoisnumero on 40 vuotta täyttävän Lastenkirjainstituutin juhlalehti. Päätoimittaja Tuula Korolainen päättää 30 vuotta kestäneen päätoimittajan uransa tähän numeroon.

Lehti tarkastelee lukemista monesta eri näkökulmasta. Tuula Korolainen on työryhmän kanssa tutkinut, mitä suositut suomalaiset aikakauslehdet kirjoittivat lastenkirjallisuudesta syksyllä 2017. Työryhmä havaitsi, että aikakauslehtiä ei kiinnosta lastenkirja eikä lasten lukeminen. Päivi Heikkilä-Halttunen on tehnyt laajan katsauksen lukemiskampanjoista ja Marja-Kristiina Lerkkanen kertoo tutkimuksesta, joka koskee lukemista perheissä.

Onnimanni 4/2017

Onnimannissa tutustutaan L.M. Montgomeryn elämäkertaan sekä tuotantoon Anna-sarjasta tehdyn filmatisoinnin ja Kotikunnaan Rillan sotakuvauksen kautta. Lehdessä esitellään myös 2010-luvun pottakirjoja, pohjoismaisia lastenkirjainstituutteja sekä Kirjalitta-lastenkirjafestivaalia.

Onnimanni 3/2017

Onnimanni juhlii 100-vuotiasta Suomea juhlanumerolla, jossa tarkastellaan sekä nykyistä että klassista suomalaista lasten- ja nuortenkirjallisuutta. Lehdessä kerrotaan muun muassa sota-ajan tyttökirjallisuuden sankaritytöistä ja Laila Kohosen uudesta lastenromaanista. Lisäksi yhdeksän eri-ikäistä suomalaista muistelee lapsuutensa tärkeitä lukuelämyksiä – mukana myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Onnimanni 2/2017

Onnimanni esittelee vuoden 2016 lastenkirjasatoa Suomessa ja Ruotsissa. Lehdessä kerrotaan myös ensimmäisen Punni-palkinnon saajista, selkokirjoista, arkipäivän teknologiasta lastenkirjoissa ja Unikudelmia-näyttelystä.

Onnimanni 1/2017

Vuoden ensimmäisen Onnimannin teemana on runous. 2000-luvulla koululaisten lastenrunoissa puhutaan koti-isistä ja haamulapsosista. Vauvalyriikka uudistuu, perinteitä kunnioittaen.

Onnimanni 4/2016

Vuoden viimeinen Onnimanni johdattaa fantasian maailmaan Roald Dahlin jalanjäljissä. Mukana mm. Riva Toivolan haastattelu. Tietenkin myös 40-vuotiasta Surikoira Roita muistetaan.

Onnimanni 3/2016

Tämän Onnimannin teemoja ovat lastenkirjallisuuden sähköistyminen ja lasten ja nuorten tietokirjat. Haastattelussa tanskalainen sähkökirjailija Merete Pryds Helle ja tietokirjailija Maijaliisa Dieckman. Lehdessä esitellään pohjoismaisia lastenkirjasovelluksia ja alan tutkimusta.

Onnimanni 2/2016

Uusi Onnimanni on jälleen ilmestynyt. Kesällä pääsemme tutustumaan kuvittaja Marjo Nygårdin arkeen sekä lumoutumaan L.M. Montgomeryn päiväkirjoista. Mukana on tuttuun tapaan lisäksi ajankohtaisia uutisia ja runsaasti lasten- ja nuortenkirja-arvioita.

Onnimanni 1/2016

Vuoden 2016 ensimmäinen Onnimanni on ilmestynyt. Lehdessä tarkastellaan kotimaista lastenkirjallisuutta monikulttuurisuuden näkökulmasta ja tutustutaan muunmuassa Maailmankouluun ja Tauno Karilaan lännenkirjoihin.

Onnimanni 4/2015

Vuoden viimeisessä Onnimannissa tutustutaan norjalaiseen fantasiaan, Koko kaupungin Vinskin luoneen Aapelin huumoriin ja Finlandia Junior -voittaja Nadja Sumaseen. Tietenkin vuoden viimeisessä numerossa muistetaan myös 100-vuotisjuhlaa viettävää Kaija Pakkasta ja jo 150-vuotiasta Ihmemaan Liisaa.

Onnimanni 3/2015

Uuden ilmeen saanut Onnimanni 3/2015 on ilmestynyt! Lehdessä tutustutaan aikansa kirjalliseen julkkikseen Merja Otavaan, perehdytään sukupuolinormeja rikkoviin ruotsalaisiin kuvakirjoihin ja tavataan ruotsalainen kirjailija-kuvittaja Pernilla Stalfelt.

Onnimanni 2/2015

Onnimanni-lehden  2/2015 aiheina ovat muun muassa Ruotsin lastenkirjavuosi sekä klassinen musiikki nuortenkirjoissa. Tuttuun tapaan lehdestä löytyy myös katsaus ajankohtaisiin lastenkirjallisuuden uutisiin sekä runsaasti kirja-arvioita. Pääkirjoitus, lehden tiivistelmä sekä alan uutisia kartoittava Haavi-osio ovat luettavissa myös verkossa.

Onnimanni 1/2015

Vuoden ensimmäisessä Onnimannissa 1/2015 luomme katsauksen niin vauvojen ensikirjoihin kuin Villin lännen kirjoihinkin. Suomen kansalliseepos Kalevala täyttää tänä vuonna 180 vuotta. Merkkivuoden kunniaksi tutustutaan englanninkielisiin lasten Kalevala-versioihin. Lue myös muut kiinnostavat artikkelit!