Tutkimuskirjallisuus

Tutkimuskirjallisuutta.Kirjaston kokoelmassa on reilut 5 500 alan tutkimusta, hakuteosta tai opinnäytettä, joita lainataan asiakkaille käsikirjastokappaleita lukuunottamatta. Tutkimuskirjallisuuden painopisteenä on kirjallisuuden ja kuvituksen tutkimus, mutta kokoelmaa täydennetään myös muulla kulttuuriin ja kasvatukseen liittyvällä tutkimuksella.

Kaikki tutkimuskirjallisuus on luetteloitu Onnet-tietokantaan. Tiedonhaun apuna ovat asiasanat, tiivistelmät ja luokkaviittaukset. Artikkelikokoelmista on yksityiskohtaiset osakohdetiedot; tuorein tutkimus on usein artikkelikokoelmina. Tiedonhaussa osakohdetiedot voi rajata myös haun ulkopuolelle, mikäli etsii vain monografioita.

Uutuusluettelot

Uudet tutkimuskirjahankinnat esitellään uutuusluetteloissa 12 kertaa vuodessa.

Tutkimuskirjallisuuden uutuusluettelo, kevät 2021
Tutkimuskirjallisuuden uutuusluettelo, kevät 2020
Tutkimuskirjallisuuden uutuusluettelo, syksy 2019
Tutkimuskirjallisuuden uutuusluettelo, syksy 2018

Tutkijoita palvelevat myös ammattilehtikokoelma, lehtileikekokoelma ja muut erikoiskokoelmat.

Opinnäytteet

Lastenkirjainstituutti on kerännyt tietoa Suomessa julkaistuista lasten- ja nuortenkirjallisuutta käsittelevistä opinnäytteistä vuodesta 1981 lähtien, jolloin julkaistiin selvitys Nuorisokirjallisuuden tutkimus Suomessa 1945–1981. Opinnäytteiden kartoituksen tarkoituksena on hyödyttää lastenkirjallisuuden tutkijoita, opiskelijoita ja kaikkia lastenkirjallisuuden parissa työskenteleviä ja siitä kiinnostuneita. Osa opinnäytteistä on talletettu ja luetteloitu kirjaston kokoelmaan. Instituutti ottaa mieluusti vastaan täydennyksiä kokoelmaan sekä lisätietoja valmistuneista tai tekeillä olevista opinnäytteistä.