Punni-kirjallisuuspalkinto

Punni-palkinnon tunnuskuva: Punni-pupu hattu päässä ja porkkana tassussa.Punni-kirjallisuuspalkinto jaetaan kotimaiselle lasten- ja nuortenkirjan tekijälle esikoisteoksesta tai rohkeasta avauksesta lasten- ja nuortenkirjallisuudessa. Palkinnon arvo on jatkossa 600 euroa ja se jaetaan vuosina 2021–2024.

Punni-palkinnon ovat saaneet vuonna 2017 Elina Hirvonen ja Ville Tietäväinen kuvakirjasta Näkymätön (Lasten Keskus), vuonna 2018 Riina Katajavuori ja Salla Savolainen kirjasta Mennään jo naapuriin (Tammi), vuonna 2019 Timo Kalevi Forss ja Aiju Salminen kirjasta Mitä on punk? (Rosebud ja Suomen rauhanpuolustajat), vuonna 2020 Eino Nurmisto kirjasta Homopojan opas (Nemo), vuonna 2021 Maria Lassila ja Maria Vilja kirjasta Eeva ja Harmaakaapu (Karisto 2020) ja vuonna 2022 Frank Furu ja Linda Bondestam kirjasta Ni är inte min mamma (Förlaget 2021).

Palkintoraadin valitsee vuosittain Lastenkirjainstituutin kannatusyhdistyksen hallitus. Raati koostuu 4–5 jäsenestä, joista yksi on kiinteä jäsen Lastenkirjainstituutin henkilökunnasta, yksi jäsen Lastenkirjainstituutin kannatusyhdistyksestä ja yksi nuorisojäsen (alle 18-vuotias). Mukaan kutsutaan vuosittain myös 1–2 erikseen valittavaa asiantuntijajäsentä.

Punni-palkinto 2022 Frank Furun ja Linda Bondestamin kirjalle Ni är inte min mamma. Tutustu palkinnon ja kunniamaininnan saajiin.

Punni-palkinto 2021 Maria Lassilan ja Maria Viljan kirjalle Eeva ja Harmaakaapu. Tutustu palkinnon ja kunniamaininnan saajiin.

Punni-palkinto 2020 Eino Nurmiston kirjalle Homopojan opas. Tutustu palkinnon ja kunniamaininnan saajiin.

Punni-palkinto 2019 lasten tietokirjalle Mitä on punk? Tutustu palkinnon ja kunniamaininnan saajiin.

Punni-palkinto 2018 (palkintotiedote, pdf)

Punni-palkinto 2017 (palkintotiedote, pdf)

Miksi juuri Punni?

Kirsi Kunnaksen (1924–2021) Punni on hauska ja viisas kertomus erilaisuuden hyväksymisestä (Tiitiäisen tarinoita, WSOY 1957). Punni-jänis on toisenlainen kuin muut, joiden mielestä Punnin kaltaista ei voi ollakaan. Kunnaksen suostumuksella Punni rohkaisee nyt oman palkinnon myötä lastenkirjallisuuden tekijöitä luomaan raikkaita ja arkailemattomia teoksia nykylapsille ja tuleville sukupolville. Kirsi Kunnas oli rakastettu lastenkirjailija ja moderni alan uudistaja.