Punni-kirjallisuuspalkinto

iso_punni_tekstiPunni-kirjallisuuspalkinto jaetaan kotimaiselle lasten- ja nuortenkirjan tekijälle esikoisteoksesta tai rohkeasta avauksesta lasten- ja nuortenkirjallisuudessa. Palkinnon arvo on 4000 euroa ja se on jaettu vuosina 2017–2020.

Punni-palkinnon ovat saaneet vuonna 2017 Elina Hirvonen ja Ville Tietäväinen kuvakirjasta Näkymätön (Lasten Keskus), vuonna 2018 Riina Katajavuori ja Salla Savolainen kirjasta Mennään jo naapuriin (Tammi), vuonna 2019 Timo Kalevi Forss ja Aiju Salminen kirjasta Mitä on punk? (Rosebud ja Suomen rauhanpuolustajat) ja vuonna 2020 Eino Nurmisto kirjasta Homopojan opas (Nemo).

Palkintoraadin valitsee vuosittain Lastenkirjainstituutin kannatusyhdistyksen hallitus. Raati koostuu 4-5 jäsenestä, joista yksi on kiinteä jäsen Lastenkirjainstituutin henkilökunnasta, yksi jäsen Lastenkirjainstituutin kannatusyhdistyksestä ja yksi nuorisojäsen (alle 18-vuotias). Mukaan kutsutaan vuosittain myös 1–2  erikseen valittavaa asiantuntijajäsentä.

Lue lisää:

Jako-ohje 

Punni-palkinto 2020

Punni-palkinto 2019

Punni-palkinto 2018 (palkintotiedote, PDF)

Punni-palkinto 2017 (palkintotiedote, PDF)

Valokuvia ensimmäisen Punni-palkinnon jaosta

Miksi juuri Punni?

Kirsi Kunnaksen (s. 1924) Punni on hauska ja viisas kertomus erilaisuuden hyväksymisestä (Tiitiäisen tarinoita, WSOY 1957). Punni-jänis on toisenlainen kuin muut, joiden mielestä Punnin kaltaista ei voi ollakaan. Kunnaksen suostumuksella Punni rohkaisee nyt oman palkinnon myötä lastenkirjallisuuden tekijöitä luomaan raikkaita ja arkailemattomia teoksia nykylapsille ja tuleville sukupolville. Kirsi Kunnas on rakastettu lastenkirjailija ja moderni alan uudistaja.