Erikoiskokoelmat

Yleiskokoelman lisäksi kirjastossa on useita erikoiskokoelmia, jotka on sijoitettu muusta kokoelmasta erikseen joko kirjastosaliin tai arkistotilaan. Kokoelmat ovat tutkijoiden ja muiden asiakkaiden käytössä lukusalipaikoilla. Henkilökunta opastaa aineistojen käytössä mielellään.

Henkilö- ja yhteisöarkistot

Lastenkirjainstituutin arkistokokoelmasta löytyy Tove Janssonin kotikirjaston lisäksi monenlaista lasten- ja nuortenkirjallisuuteen sekä sen tutkimiseen liittyvää arkistoaineistoa. Kokoelmiin sisältyy kaunokirjallisuutta, tutkimuskirjallisuutta, käsikirjoituksia, kirjeenvaihtoa, luentoja, sopimuksia, valokuvia ynnä muuta. Kokoelmat ovat asiakkaiden käytössä kirjaston lukusalipaikoilla.

Tutustu arkistokokoelmiin.

Julistekokoelma

Lastenkirjainstituutin julistekokoelmasta on kirjoitettu luettelo ja julisteet on kuvattu. Kuvia voi katsella instituutin kirjastossa.

Tutustu julistekokoelmaan (PDF).

Kummikirjasto

Lastenkirjainstituutin kummikirjasto perustettiin vuonna 1993. Kaikkiaan 172 yksityistä henkilöä, yritystä tai yhteisöä tuki instituutin toimintaa hankkimalla kummioikeuden lapsuutensa rakkaaseen kirjaan. Näin instituutti sai vaikeassa taloustilanteessa perustettua tukirahaston. Kirjakummien nimikkokirjat ovat Lastenkirjainstituutin kirjastosalin vitriineissä kaikkien kävijöiden ihasteltavissa. Kummikirjoja ei lainata.

Kummikirjasto-verkkonäyttely esittelee kirjakummien valitsemia teoksia ja niiden valintaperusteita. Verkkonäyttelyssä on myös luettelot kaikista kirjakummeista ja kummikirjoista.

Tutustu Kummikirjasto-verkkonäyttelyyn.
(Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Lehtileikekokoelmat

Lastenkirjainstituutin kirjastossa on laaja lehtileikekokoelma, joka sisältää muiden muassa kirjailijoita ja kuvittajia, eri kirjallisuudenlajeja, lukemista ja lastenkulttuuria yleensä käsitteleviä leikkeitä. Kokoelman pohjana on kirjastonhoitaja Raija-Leena Tikkasen leikekokoelma vuosilta 1948-1978. Tämän lisäksi on Lastenkirjainstituutin oma leikekokoelma vuodesta 1978 alkaen. Kokoelmat ovat asiakkaiden käytössä lukusalipaikoilla.

Tutustu lehtileikekokoelmiin.

Vieraskielisen kirjallisuuden kokoelmia

Lastenkirjainstituutissa on suppeat kokoelmat muiden maiden lasten- ja nuortenkirjallisuutta, pääosin klassikkoteoksia alkukielisinä versioina mutta myös uudempia teoksia. Kirjoja lainataan opiskelun ja tutkimuksen tueksi ja muuhun ammattikäyttöön.

Tutustu vieraskielisten kirjojen luetteloihin.