Miksi lasten- ja nuortenkirjallisuus ja lapsille lukeminen on tärkeää? Vastaus löytyy Lastenkirjainstituutin podcastista, jossa lasten- ja nuortenkirjallisuuden tekijät ja tutkijat keskustelevat lastenkirjallisuuden ajankohtaisista aiheista, teemoista ja niitä koskevasta tutkimuksesta.
Keväällä 2023 julkaistuissa jaksoissa vieraita jututtaa studiossa FM Sonja Mikkonen. Hän on kirjallisuustieteen väitöskirjatutkija ja tutkii erityisesti tilaa nuortenkirjallisuudessa. Sonja on kiinnostunut laajasti myös monesta muusta aiheesta lasten- ja nuortenkirjallisuuden kentällä, ja jaksojen aiheet ovatkin valikoituneet sen mukaan. Sonjalle erityisen tärkeä teema tämän podcastin parissa oli moninaisuus ja se onkin läsnä jollakin tavalla jokaisessa jaksossa.
Syksyllä 2023 julkaistuissa jaksoissa studiossa vieraita jututtaa lasten- ja nuortenkirjallisuuden asiantuntija Noora Raiskio. Taustaltaan hän on kirjallisuustieteen FM, ja häntä kiinnostavat erityisesti lasten- ja nuortenkirjallisuuden ilmiöt sekä sarjakuvat.
– Podcastissa pääsin sukeltamaan syvälle sekä tuoreeseen lasten- ja nuortenkirjallisuuteen että siitä tehtyyn ajankohtaiseen tutkimukseen. Podcastin jaksot ovat karttoja näiltä poluilta: vaikka aiheet on etukäteen sovittu, niihin uppoutuessa käteen jää lopulta paljon suuntaviivoja enemmän. Lasten- ja nuortenkirjallisuus on rikas maasto, johon kannattaa tutustua kaikenlaisista näkökulmista käsin.
Podcast on kuunneltavissa Anchorissa ja Spotifyssa:
Linkit jaksojen tekstiversioihin löytyvät tältä sivulta kunkin jakson kohdalta.
Nuorten fantasiakirjallisuus ja moninaisuus
Kirjailija Elina Pitkäkangas ja tutkija Jaana Pesonen keskustelevat moninaisuudesta nuorille suunnatussa fantasiakirjallisuudessa, ja erityisesti Elina Pitkäkankaan romaanissa Sang (WSOY 2022). Toimittajana Sonja Mikkonen.
Satuadaptaatiot lastenkirjallisuudessa
Kirjailija Saara Kekäläinen ja tutkija Hanna Samola keskustelevat lastenkirjallisuuden satuadaptaatioista ja Saara Kekäläisen ja Netta Lehtolan kuvakirjasta Prinsessa joka lähti kälppimään (S&S 2022). Toimittajana Sonja Mikkonen.
Nuortenkirjallisuuden ilmiöt
Kääntäjä Oona Juutinen ja tutkija Myry Voipio keskustelevat nuortenkirjallisuuden ilmiöistä, esimerkkinä Alice Osemanin sarjakuva Heartstopper (Tammi 2022). Toimittajana Sonja Mikkonen.
Nuorten säeromaanit ja lyyrisyys
Kirjailija J. S. Meresmaa ja tutkija Noora Vaakanainen keskustelevat nuorten säeromaaneista, esimerkkinä J. S. Meresmaan säeromaanitrilogian avausosa Dodo (Myllylahti 2020). Toimittajana Sonja Mikkonen.
Sosiaalinen media ja teknologia lasten- ja nuortenkirjallisuudessa
Kirjailija Annukka Salama ja tutkija Heta Marttinen keskustelevat sosiaalisesta mediasta ja teknologiasta lasten- ja nuortenkirjallisuudessa ja erityisesti Annukka Salaman teoksessa Ripley. Nopea yhteys (WSOY 2022). Toimittajana Noora Raiskio.
Ilmastokriisi lasten- ja nuortenkirjallisuudessa
Tietokirjailija Laura Ertimo ja tutkija Toni Lahtinen keskustelevat ilmastokriisistä lasten- ja nuortenkirjoissa ja erityisesti Laura Ertimon ja Mari Ahokoivun (kuv.) kirjasta Ihme ilmat! Miksi ilmasto muuttuu (Into 2019). Toimittajana Noora Raiskio.
Veganismi ja eläinten oikeudet lastenkirjallisuudessa
Kirjailija Antti Nylén ja tutkija Marianna Lammi keskustelevat veganismista ja eläinten oikeuksista lastenkirjallisuudessa ja erityisesti Antti Nylénin ja Ilja Karsikkaan (kuv.) teoksessa Eino ja suuri possukysymys (Otava 2018). Toimittajana Noora Raiskio.
Lasten kauhukirjallisuus
Kirjailija Magdalena Hai ja tutkija Susanne Ylönen keskustelevat lasten kauhukirjallisuudesta ja erityisesti Magdalena Hain ja Teemu Juhanin (kuv.) Painajaispuoti-sarjasta (WSOY 2018-). Toimittajana Noora Raiskio.
Nuorten aikuisten mielenterveyssarjakuva
Sarjakuvataiteilija Viivi Rintanen kertoo nuorten aikuisten mielenterveyssarjakuvasta ja erityisesti teoksestaan Sarjakuvaterapiaa (Suuri kurpitsa 2020). Toimittajana Noora Raiskio.