Maailman tärkeintä kirjallisuutta -podcast

Miksi lasten- ja nuortenkirjallisuus ja lapsille lukeminen on tärkeää? Vastaus löytyy Lastenkirjainstituutin podcastista, jossa lasten- ja nuortenkirjallisuuden tekijät ja tutkijat keskustelevat lastenkirjallisuuden ajankohtaisista aiheista, teemoista ja niitä koskevasta tutkimuksesta.

Studiossa vieraita jututtaa lasten- ja nuortenkirjallisuuden asiantuntija Noora Raiskio. Taustaltaan hän on kirjallisuustieteen FM, ja häntä kiinnostavat erityisesti lasten- ja nuortenkirjallisuuden ilmiöt sekä sarjakuvat.

– Podcastissa pääsin sukeltamaan syvälle sekä tuoreeseen lasten- ja nuortenkirjallisuuteen että siitä tehtyyn ajankohtaiseen tutkimukseen. Podcastin jaksot ovat karttoja näiltä poluilta: vaikka aiheet on etukäteen sovittu, niihin uppoutuessa käteen jää lopulta paljon suuntaviivoja enemmän. Lasten- ja nuortenkirjallisuus on rikas maasto, johon kannattaa tutustua kaikenlaisista näkökulmista käsin.

Podcast on kuunneltavissa Anchorissa ja Spotifyssa:

Kuuntele jaksoja Anchorissa.

Kuuntele jaksoja Spotifyssa.

Linkit Kauhukirjallisuus ja Sosiaalinen media ja teknologia -tekstiversioihin löytyvät tältä sivulta kunkin jakson kohdalta. Muiden jaksojen tekstiversiot tulevat sivulle tammikuussa 2023.

Maailman tärkeintä kirjallisuutta -podcast.

Sosiaalinen media ja teknologia lasten- ja nuortenkirjallisuudessa

Kirjailija Annukka Salama ja tutkija Heta Marttinen keskustelevat sosiaalisesta mediasta ja teknologiasta lasten- ja nuortenkirjallisuudessa ja erityisesti Annukka Salaman teoksessa Ripley. Nopea yhteys (WSOY 2022).

Kuuntele jakso.

Jakso litteroituna.

Ilmastokriisi lasten- ja nuortenkirjallisuudessa

Tietokirjailija Laura Ertimo ja tutkija Toni Lahtinen keskustelevat ilmastokriisistä lasten- ja nuortenkirjoissa ja erityisesti Laura Ertimon ja Mari Ahokoivun (kuv.) kirjasta Ihme ilmat! Miksi ilmasto muuttuu (Into 2019).

Kuuntele jakso.

Jakso litteroituna.

Veganismi ja eläinten oikeudet lastenkirjallisuudessa

Kirjailija Antti Nylén ja tutkija Marianna Lammi keskustelevat veganismista ja eläinten oikeuksista lastenkirjallisuudessa ja erityisesti Antti Nylénin ja Ilja Karsikkaan (kuv.) teoksessa Eino ja suuri possukysymys (Otava 2018).

Kuuntele jakso.

Lasten kauhukirjallisuus

Kirjailija Magdalena Hai ja tutkija Susanne Ylönen keskustelevat lasten kauhukirjallisuudesta ja erityisesti Magdalena Hain ja Teemu Juhanin (kuv.) Painajaispuoti-sarjasta (WSOY 2018-).

Kuuntele jakso.

Jakso litteroituna.

Nuorten aikuisten mielenterveyssarjakuva

Sarjakuvataiteilija Viivi Rintanen kertoo nuorten aikuisten mielenterveyssarjakuvasta ja erityisesti teoksestaan Sarjakuvaterapiaa (Suuri kurpitsa 2020).

Kuuntele jakso.