Kirjakokoelma

Lastenkirjainstituutin kirjaston historiallisestikin merkittävä lasten- ja nuortenkirjakokoelma on laaja ja ainutlaatuinen. Kokoelman pohjana on kuopiolaisen kirjastonhoitajan Raija-Leena Tikkasen 8000 lasten- ja nuortenkirjan kokoelma, jonka oston Tampereen kaupungin tuki mahdollisti vuonna 1978. Monet lastenkirjaklassikot ovat Tikkasen perua, kuten Rafaël Hertzberg mukailema Kalevala (Holm 1875), joka on kuvitettu ”kahdeksalla R. W. Ekmanin tekemällä piirroksella”, Heinrich Hoffmannin Jörö-Jukka, eli, Iloisia tarinoita ja hullunkurisia kuvia (Gummerus 1922) ja Walt Disneyn Mikki-Hiiri lentäjänä (WSOY 1936).

Instituutin ensimmäisinä vuosikymmeninä kokoelmaa kartutettiin paljon muiden kirjastojen poistokirjoilla, mutta nykyisin kustantajien lahjoitukset ovat kokoelmatyön runko. Yksityishenkilöiden lahjoitukset ovat edelleen tärkeitä. Kirjalahjoituksia otetaan vastaan lahjoitussäännön mukaisesti.

Lue lisää lasten- ja nuortenkirjallisuuden kokoelmasta.

Lastenkirjainstituutin kirjasto on myös maan laajin lasten- ja nuortenkirjallisuuden tutkimuskirjasto, joka palvelee opiskelijoita ja tutkijoita valtakunnallisesti. Kokoelma muodostuu painetuista julkaisuista, joita voi hyödyntää Onnet-tietokannan avulla.

Lue lisää tutkimuskirjallisuuden kokoelmasta.

Yleiskokoelman lisäksi kirjastossa on useita erikoiskokoelmia, kuten kirjailijoiden ja kuvittajien käsikirjoitus- tai kirjalahjoituksia. Merkittävä erikoiskokoelma on Tove Janssonin kotikirjasto.

Erikoiskokoelmiin lukeutuu myös useiden keräilijöiden kokoelmalahjoituksia, kustantajilta tai muilta laitoksilta saatuja kirjalahjoituksia, laaja julistekokoelma sekä erilaisia leikekokoelmia. Kirjakokoelman suuruus kaikkineen on jo runsas 70 000 teosta.

Lue lisää erikoiskokoelmista.

Neuvonta

Asiakkaita neuvotaan kokoelmien käyttöön sähköpostitse, puhelimitse ja paikan päällä kirjastossa sekä tarjoamalla tiedonhaun ryhmäopastusta keväisin ja syksyisin. Tiedonhakupyynnön voi jättää myös Kysy meiltä -lomakkeella. Kirjaston lyhyt perusesittely ryhmille on maksuton.

Lue myös:
Hanna Järvenpää: Instituutin kirjasto tutuksi – valtakunnallinen erikoiskirjasto on lastenkirjan ystävien aarreaitta (Onnimanni 3/2018)

Kirjastosali.