Hankkeet

Lastenkirjainstituutti toteuttaa monenlaista lasten- ja nuortenkirjallisuuteen sekä lukemiseen liittyviä hankkeita erillisrahoituksella.

Lue lisää hankkeista:

Selkopolku – selkokirjoja yläkouluihin (2023-2025)

Suomen Kulttuurirahasto lahjoittaa miljoonalla eurolla selkokirjoja ja helppolukuisia kirjoja kaikille Suomen yläkouluille. Lastenkirjainstituutti toteuttaa hankkeen.

Maailman tärkeintä kirjallisuus -podcast

Lastenkirjainstituutinn podcastissa keskustellaan ajankohtaisista aiheista lasten- ja nuortenkirjallisuudessa ja sen tutkimuksessa. Lastenkirjainstituutin podcast on toteutettu Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahaston tuella.

Lastenkirjasilta (2022-2024)

Hankkeessa vahvistetaan Viron ja Suomen lasten- ja nuortenkirjallisuuden tuntemusta ja yhteistyötä maiden ammattilaisten kesken. Hanke on osa Operaatio Pirkanmaa 2022-2024 -projektia.

Kansallinen lukudiplomisovellus -selvitystyö (2022-2023)

Lastenkirjainstituutti tekee Lukuliikkeelle selvitystä kansallisen lukudiplomisovelluksen toteuttamisesta. Tavoitteena on suunnitella helppokäyttöinen ja innostava kansallinen lukudiplomi, jonka voi suorittaa ala- ja yläkoulussa sekä mahdollisesti toisella asteella.

Kirjakoplan lukuvinkkivideot -hanke (2022)

Lukuliikkeen rahoittamassa hankkeessa luodaan malli työpajoista, joissa nuoret perehtyvät heitä kiinnostaviin kirjoihin ja tuottavat kirjavinkkivideoita. Yhteistyökumppanina on Tampereen kaupungin Lukukaari.

Etsivää lukutaitotyötä (2021-2022)

Lastenkirjainstituutti oli yhteistyökumppanina Sanataideyhdistys Yöstäjän toteuttamassa Etsivää lukutaitotyötä -hankkeessa, jossa kehitettiin uudenlaista, nuorten ehdoilla toteutettavaa toimintamallia yhteistyössä nuorisopalveluiden kanssa. Hankkeessa toteutettiin menetelmäopas toimintamallista.

Lastenkirjan kuvitustaide (2020-2021)

Jane ja Aatos Erkon säätiön rahoittamassa hankkeessa tuotetaan kattava bibliografia kotimaisen lastenkirjallisuuden kuvittajista. Bibliografia julkaistaan avoimessa verkkotietokannassa.

Lastenkirjat esiin! (2018-2020)

Suomen Kulttuurirahaston rahoituksella toteutettu hanke etsi uutta näkyvyyttä lasten- ja nuortenkirjallisuudelle. Hankkeessa mm. rakennettiin lasten- ja nuortenkirjaportaali Lukemo ja koulutettiin lastenkirjallisuuskriitikoita. 

Lukuklaani yläkouluille (2018-2020)

Suomen Kulttuurirahaston tilaamassa hankkeessa innostettiin nuoria lukemaan. Hankkeessa lahjoitettiin jokaiselle Suomen yläkoululle 112 kirjan kirjapaketti.

Kirjallisuus ilmiöoppimisessa  (2016-2017)

Hankkeessa tuotettiin oppimateriaaleja kirjallisuuden käytön tueksi erilaisten ilmiöiden käsittelyssä alakoulusta lukioon.