Kirjanäyttelyt

Lastenkirjainstituutin kokoelmissa olevat teokset tallentuvat tuleville sukupolville alkuperäisessä ulkoasussaan osana ainutlaatuista erikoiskirjastokokoelmaa. Runsaan 70 000 niteen lasten- ja nuortenkirjakokoelmaa hyödynnetään monin tavoin, muun muassa laatimalla erilaisia kirjanäyttelyitä joko lyhytaikaiseen tai kiertonäyttelykäyttöön. Osa näyttelyistä toimii verkossa.

Kirjakori-näyttely esittelee vuosittain lastenkirjasatoa

Kirjavuoden satoa on esitelty vuodesta 2000 alkaen Kirjakori-näyttelyinä, joissa on parhaimmillaan ollut esillä samanaikaisesti jopa 1400 uutta lasten- ja nuortenkirjaa. Lastenkirjatilastot-osuudessa esitellään vuosittaiset kirjakorit tilastojen, kuvien ja kirjalistojen kera. Lasten- ja nuortenkirjojen julkaisumäärien ja trendien analysointi on tärkeä osa tiedotustyötämme, joka palvelee niin tutkijoita kuin kustannusmaailmaa ja kiinnostaa myös kansainvälisiä toimijoita.

Tutustu Kirjakoriin.

Lainattavat näyttelyt

Lainattaviksi näyttelykokonaisuuksiksi on koottu seuraavat kolme valmista näyttelyä: äitiyspakkauksissa mukana olleet katselukirjat vuodesta 1979 alkaen, kokoelma suomalaisia aapisia Agricolan aapisesta nykypäivään sekä valikoima klassisia lasten- ja nuortenkirjoja 1800-luvulta toiseen maailmansotaan.

Tutustu lainattaviin näyttelyihin.

Verkkonäyttelyt

Verkkonäyttelyinä ovat nähtävillä Lastenkirjainstituutin kummikirjaston kirjoista laadittu valikoima, lasten ja nuorten tunnekasvatuksen tueksi laadittu kirjanäyttely Ei tunnu miltään! -näyttely, 1900-luvun alkuvuosikymmeniä edustavaa julkaisumuotoa esittelevä lasten vuosikirjat -osuus sekä Haluan kasvaa aikuiseksi -näyttely, jossa esitellään noin 200 toista maailmansotaa lasten- ja nuortenkirjallisuudessa käsittelevää kirjaa Lastenkirjainstituutin kokoelmista.

Tutustu verkkonäyttelyihin
(Linkit avautuvat uuteen välilehteen.)

Kummikirjasto
Ei tunnu miltään!
Lasten vuosikirjat
Haluan kasvaa aikuiseksi

Näyttelyluettelot

Näyttelyluettelot ovat kirjastojen ja muiden alan toimijoiden vapaasti hyödynnettävissä, kunhan lähde mainitaan.

Tutustu näyttelyluetteloihin.