Lasten- ja nuortenkirjallisuus

Kokoelmat

Lastenkirjainstituutin kirjakokoelmassa on 65 000 lasten- ja nuortenkirjaa, jotka ovat

  • Suomessa tai muualla julkaistuja, alkuperältään suomen- tai ruotsinkielisiä (suomenruotsi)
  • saamenkielisiä (pohjoissaame, koltansaame, inarinsaame), romanikielisiä, meänkielisiä, karjalankielisiä
  • suomeksi käännettyjä
  • suomalaisten tekijöiden teoksia, jotka on käännetty muille kielille ja julkaistu Suomen ulkopuolella
  • Suomessa painettuja, muunkielisiä kirjoja

Yleiskokoelman vanhimmat kirjat ovat 1700-luvulta ja uusimmat kuluvan vuoden uutuuksia. Kokoelmassa on lasten ja nuorten kaunokirjallisuutta pikkulasten katselukirjoista nuorten aikuisten dystopioihin sekä lasten- ja nuortenrunoja, näytelmiä ja sarjakuvia samoin kuin lasten ja nuorten tietokirjoja ja lastenlehtiä. Omana kokonaisuutenaan on lähes 1500 niteen kokoelma aapisia ja lukukirjoja. Erikoiskokoelmissa on jonkin verran muiden maiden lasten- ja nuortenkirjallisuutta.

Aapiskokoelma
Erikoiskokoelmat
Lastenlehtien kokoelma

Lasten- ja nuortenkirjoista kootaan erilaisia valikoimia koulujen kirjavalintaa helpottamaan tai kirjastojen kirjanäyttelyiden laatimista inspiroimaan. Tällaisia ovat esimerkiksi eri-ikäisille lukijoille suunnatut lukuvinkit vuoden 2017 Kirjakori-näyttelystä ja selostettu valikoima 2000-luvulla julkaistuja selkokirjoja. Myös näyttelyluettelot ovat vapaasti hyödynnettävissä.

Kirjakori 2017 -näyttelyn kirjakorit eri-ikäisille lapsille ja nuorille. 
Kirjanäyttelyiden luetteloita.
Valikoima 2000-luvulla julkaistuja selkokirjoja (PDF, avautuu uuteen välilehteen).

Tietokannat

Lasten ja nuorten kaunokirjallisuudesta suurin osa on talletettu Onnet-tietokantaan. Noin 20 % kokoelman kirjoista on kuvailtu vasta manuaalisesti eikä tietoja tällöin löyty Onnetin kautta. Lasten ja nuorten tietokirjakokoelman kirjoista iso osa on edelleen kokonaan luetteloimatta tietokantaan.

Tietokantojen linkit avautuvat uuteen välilehteen.

Onnet-tietokanta

Vanhimpia, 1700- ja 1800-luvulla julkaistuja kirjoja kannattaa hakea myös Koivu ja tähti -bibliografian verkkoversion avulla. Kolmen tähden tietoa -tietokanta kertoo puolestaan, mitä kotimaisia lasten- ja nuortenkirjoja on käännetty muille kielille. Tietokannan avulla löytyy myös tietoa tekijöiden ja kirjojen saamista palkinnoista.

Koivu ja tähti -bibliografia
Kolmen tähden tietoa -tietokanta

Henkilökunta opastaa mielellään tietokantojen ja kortistojen käytössä ja kirjojen etsimisessä.

Kirjojen lahjoittaminen kirjastoon

Lastenkirjainstituutin lasten- ja nuortenkirjallisuuden hankinta perustuu lahjoituksiin. Jos haluat lahjoittaa kirjoja instituutin kokoelmaan, voit tutustua puuteluetteloomme ja ottaa yhteyttä kirjaston henkilökuntaan. Vaikka kirjakokoelmamme on runsas ja hyvä, puutteita on paljon. Vain osa puutteista on koottu puuteluetteloiksi ja vasta noin 80 % kokoelmasta on kuvailtu Onnet-tietokantaan.

Tutustu lahjoitussääntöön.
Lastenkirjainstituutin kirjaston puuteluettelo
Henkilökunnan yhteystiedot