Lasten- ja nuortenkirjallisuus

Lastenkirjainstituutin kirjakokoelmassa on 65 000 lasten- ja nuortenkirjaa, jotka ovat

  • Suomessa tai muualla julkaistuja, alkuperältään suomen- tai ruotsinkielisiä (suomenruotsi)
  • saamenkielisiä (pohjoissaame, koltansaame, inarinsaame), romanikielisiä, meänkielisiä, karjalankielisiä
  • suomeksi käännettyjä
  • suomalaisten tekijöiden teoksia, jotka on käännetty muille kielille ja julkaistu Suomen ulkopuolella
  • Suomessa painettuja, muunkielisiä kirjoja

Yleiskokoelman vanhimmat kirjat ovat 1700-luvulta ja uusimmat kuluvan vuoden uutuuksia. Kokoelmassa on lasten ja nuorten kaunokirjallisuutta pikkulasten katselukirjoista nuorten aikuisten dystopioihin sekä lasten- ja nuortenrunoja, näytelmiä ja sarjakuvia samoin kuin lasten ja nuorten tietokirjoja ja lastenlehtiä. Omana kokonaisuutenaan on lähes 1500 niteen kokoelma aapisia ja lukukirjoja. Erikoiskokoelmissa on jonkin verran muiden maiden lasten- ja nuortenkirjallisuutta.

Lasten ja nuorten kaunokirjallisuudesta suurin osa on talletettu Onnet-tietokantaan. Noin 20 % kokoelman kirjoista on luetteloitu vasta manuaalisesti eikä tietoja löyty Onnetin kautta. Lasten ja nuorten tietokirjoista osa on kokonaan luetteloimatta.

Lasten- ja nuortenkirjoista kootaan erilaisia valikoimia koulujen ja kotien kirjavalintaa helpottamaan. Tähän mennessä on tehty listauksia selkokirjoista ja  eri-ikäisille lukijoille suunnattuja kirjakoreja vuoden Kirjakori-näyttelyistä.

Vanhimpia, 1700- ja 1800-luvulla julkaistuja kirjoja kannattaa hakea myös Koivu ja tähti -bibliografian verkkoversion avulla. Kolmen tähden tietoa -tietokanta kertoo puolestaan, mitä kotimaisia lasten- ja nuortenkirjoja on käännetty muille kielille. Tietokannan avulla löytyy myös tietoa tekijöiden ja kirjojen saamista palkinnoista. Tietokannan tietoja täydennetään vuosina 2016-2017.

Henkilökunta opastaa mielellään kortistojen ja tietokantojen käytössä ja kirjojen etsimisessä.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden hankinta perustuu lahjoituksiin (ks. lahjoitussääntö). Jos haluat lahjoittaa kirjoja instituutin kokoelmaan, tutustu myös puuteluetteloihimme.