Opettajille ja varhaiskasvattajille

Koulujen ja päiväkotien merkitys on valtava, kun puhutaan lasten ja nuorten lukutaidon ja -innon kehityksestä tulevaisuudessa. Lastenkirjainstituutti haluaa tarjota opettajille ja varhaiskasvattajille tukea ja virikkeitä lasten- ja nuortenkirjallisuuden hyödyntämiseen osana opetusta ja kasvatusta.

Lastenkirjoja erityisyydestä

Ainakin sata sanaa (2021) on Tampereen yliopiston logopedian tutkinto-ohjelman opiskelijoiden loppuvuodesta 2020 kokoama esite erityislapsia käsittelevistä lastenkirjoista. Esitteeseen on poimittu kirjoja erityisryhmistä, joilla on tyypillisesti haasteita vuorovaikutustaidoissa tai puheen- ja kielenkehityksessä. Kirjat sopivat erityislasten perheille ja heidän kanssaan työskenteleville ammattilaisille sekä erityisyyden käsittelyyn ja ymmärtämiseen varhaiskasvatuksessa. Esitteen kirjat on valittu Lastenkirjainstituutin Onnet-tietokantaa ja kirjakokoelmia hyödyntäen.

Tutustu Ainakin sata sanaa – Lastenkirjoja erityisyydestä ja erityislapsista -esitteeseen

Lukemo

Lastenkirjainstituutin ylläpitämästä Lukemo-portaalista löytyvät kaikki lasten- ja nuortenkirjauutuudet. Portaalin monipuolisten hakutoimintojen avulla on helppo löytää kirjoja eri aiheista kiinnostuneille lapsille ja nuorille. Lukemoon on koottu runsaasti kirjallisuusaiheista materiaalia. Myös Lukuklaani-hankkeen lisämateriaalit löytyvät Lukemosta.

Tutustu Lukemo-portaaliin
Lukuklaanin kirjapaketit ja materiaalit Lukemossa

Materiaalipankki

Sivuilla on peruskoulun opettajille suunnattu materiaalipankki, josta löytyy erilaisia lasten- ja nuortenkirjallisuuteen pohjautuvia tehtäväpaketteja ilmiölähtöisen oppimisen tueksi.

Ilmiölähtöisen oppimisen materiaalipankki

Pirkanmaan lukudiplomi

Lastenkirjainstituutti tekee Pirkanmaan lukudiplomia yhdessä Tampereen kaupunginkirjaston kanssa.

Katso alakoulun lukudiplomin kirjalistat
Katso yläkoulun lukudiplomin kirjalistat

Tukea tunnekasvatukseen

Ei tunnu miltään! -verkkonäyttely opastaa vanhempia, isovanhempia sekä kasvatusalan ammattilaisia kirjallisuuden hyödyntämiseen lasten tunnekasvatuksen tukena. Näyttelyyn on valittu kirjoja pienimpien lasten ensikirjoista alakouluikäisten kirjoihin asti. Kirjat on ryhmitelty viiteen kokonaisuuteen niissä esiintyvien tunteiden mukaan.

Syvenny Ei tunnu miltään! – tunteita lastenkirjoissa -verkkonäyttelyyn

Kirjakoplan vinkkivideot

Kirjakopla vinkkaa videoillaan erityisesti nuorille ja nuorille aikuisille sopivia kirjoja.

Lue lisää Kirjakoplasta ja katso vinkkivideoita

Kirjakori

Lastenkirjainstituutin Kirjakori-näyttely esittelee vuosittain keväällä edellisen vuoden lasten- ja nuortenkirjat. Näyttelyssä voi tutustua lasten- ja nuortenkirjatarjontaan kokonaisuudessaan. Näyttelyn yhteydessä julkaistavaan teemakatsaukseen ja tilastoihin voi tutustua myös kotisivuillamme.

Tutustu eri vuosien Kirjakori-tilastoihin

Meihin saa myös olla yhteydessä kaikissa kotimaiseen lasten- ja nuortenkirjallisuuteen koskevissa kysymyksissä!

Yhteystiedot