Onnimanni-lehti

Onnimanni on maamme johtava, painettu lastenkirjallisuuslehti. Lehti luo laajan katsauksen lastenkirjallisuuden historiaan, tähän päivään ja tulevaisuuteen. Jokaisesta lehdestä löydät haastatteluja, teemakatsauksia ja tutkimusartikkeleita, joissa ovat esillä yhtälailla uutuuskirjat ja klassikot kuin niiden kirjoittajat ja kuvittajat. Raportit ja uutissivut pitävät ajan tasalla esimerkiksi alan palkinnoista, ilmiöistä, kampanjoista ja tapahtumista.

Voit hakea Onnimannin sisältöjä Arto-artikkeliviitetietokannasta.

Tilaa Onnimanni!

Pääkirjoitus: Onnimanni 4/2019

Kirjallisuutta ilman turhia etuliitteitä

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon esivalintaraadin puheenjohtaja, äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Hilkka Lamberg, otti ehdokkaiden julkistustilaisuuden puheessaan kantaa lasten- ja nuortenkirjallisuuden näkyvyyteen. Hän vaati lasten- ja nuortenkirjallisuuden nostamista mediassa tasavertaiseen asemaan muun kirjallisuuden kanssa.

Lambergin toive on nykytilanteessa jopa utopistinen, mutta silti ehdottomasti kannatettava.

Finlandia-raati nosti ehdokkaiksi teoksia, jotka eivät aseta lukijakunnalleen mitään selviä ikärajoja. ”Hyvä kirja voi tuottaa iloa niin lapselle kuin aikuisellekin” totesi Lamberg.

Ikä- ja kohderyhmien korostaminen lasten- ja nuortenkirjauutuuksien markkinoinnissa on mielestäni turhaa myös siksi, että tietyn ikäluokan lukemaan oppimisen valmiudet ja kiinnostuksen kohteet eivät enää ole yhteneväisiä. Nykyisin tarvitaan monenlaisia kirjoja myös eri kieli- ja kulttuuritaustoista tuleville lukijoille.

Lastenkirjallisuus tuntuu nykyisin reagoivan nopeasti uusiin opetussuunnitelmiin. Kielitietoinen kasvatus, tunnetaidot, moniarvoisuus ja monilukutaito ovat inspiroineet joko piiloisesti tai avoimesti kotimaisia kirjailijoita ja kuvittajia vaikkapa valittujen aihepiirien ja esitystavan osalta.

Jyväskylän yliopiston valtakunnallisen Lukiloki-täydennyskoulutushankkeen lähiopetuspäivissä olen saanut tänä vuonna ravistella opettajien käsityksiä kuvakirjallisuudesta vain pikkulasten kirjallisuutena. Varhaiskasvattajien lisäksi myös ala- ja yläkoulun sekä lukion ja ammatillisten oppilaitosten opettajat tutustuivat Anthony Brownen kuvakirjaan Ääniä puistossa. Ensihämmennyksen jälkeen kuvakirja vakuutti heidät siitä, kuinka monella tapaa ja myös eri oppiaineissa voidaan lähteä työstämään kuvan ja sanan yhteispeliin luottavaa kuvakirjaa, joka kätkee paljon oivallettavaa paitsi kuvituksen myös rivien väleihin.

Onnimanniiin on perustettu uusi Kompassi-palsta, jonne voi lähettää lasten- ja nuortenkirjallisuuteen liittyviä keskustelun avauksia ja mielipidekirjoituksia. Jani Ikonen pohtii kuvittajapuheenvuorossaan kuvituksen asemaa lastenkirjakentällä ja kiteyttää oivaltavasti kuvan lisäarvon sanoessaan, että ”kuvitukset ovat luettavia kuvia”. Kirjallisuustoimittaja Ismo Loivamaa penää kirjastojen lasten- ja nuortenosastoille omaa hyllyä kirjallisuustietoa käsitteleville tietokirjoille.

Toivottavasti Kompassin keskustelunavaukset versovat vastaisuudessa vilkasta keskustelua muillakin foorumeilla.

Päivi Heikkilä-Halttunen

Onnimannin päätoimittaja