Onnimanni-lehti

Onnimanni on maamme johtava, painettu lastenkirjallisuuslehti. Lehti luo laajan katsauksen lastenkirjallisuuden historiaan, tähän päivään ja tulevaisuuteen. Jokaisesta lehdestä löydät haastatteluja, teemakatsauksia ja tutkimusartikkeleita, joissa ovat esillä yhtälailla uutuuskirjat ja klassikot kuin niiden kirjoittajat ja kuvittajat. Raportit ja uutissivut pitävät ajan tasalla esimerkiksi alan palkinnoista, ilmiöistä, kampanjoista ja tapahtumista.

Voit hakea Onnimannin sisältöjä Arto-artikkeliviitetietokannasta.

Tilaa Onnimanni!

Pääkirjoitus: Onnimanni 1/2019

Elämykselliset eläimet

Siskoni ihmetteli äskettäin sitä, että kaikki kymmenvuotiaat eivät enää tiedä, mitä eroa on vasikalla, sonnilla ja naudalla.

Vartuimme lapsuutemme tehdaskaupungissa, mutta vierailimme säännöllisesti sukulaisten maatilalla hakemassa ternimaitoa aina uusien vasikoiden syntymän jälkeen ja ihmettelemässä pikkuporsaita.

Nykylasten luonteva yhteys eläimiin voi olla hyvinkin satunnaista: jos perheessä ei ole lemmikkieläimiä, eläimiä nähdään satunnaisesti eläintarhassa tai kotieläinpihoilla.

Raision vapaa-aikalautakunta myönsi helmikuussa kulttuuripalkinnon lastenkirjailija Reetta Niemelälle. Hän on   ideoinut yhdessä Raision kaupunginkirjaston kanssa Onneli ja Anneli -lukulehmähankkeen, jossa kaikki alueen kakkosluokkalaiset pääsivät lukuvuonna 2017–2018 päiväksi tutustumaan Maskussa sijaitsevan Kaiturin maatilan eläimiin ja maatalon arkisiin töihin.

Hanke on nivelletty uusien opetussuunnitelmien tavoitteisiin lisätä lukuharrastusta ja tunnetaitoja ilmiöpohjaisen oppimisen avulla. Lapset ovat päässeet lukemaan ääneen lukulehmille. Vierailut ovat olleet heille kokonaisvaltaisia ja voimauttaviakin elämyksiä. Ne ovat myös lisänneet lasten tietoa ja ymmärrystä eläinten itseisarvosta, oikeuksista ja kunnioittavasta kohtelusta.

Lastenkirjoissa eläimet ovat olleet aina suosittuja: moraalisesti ojentavat faabelit opettivat arjen perusasioita jo antiikin aikana. Uusissa kuvakirjoissa ja saturomaaneissa on paljon inhimillisesti käyttäytyviä eläinsankareita. Eläimen avulla voidaan myös pehmentää vaikeaksi koettujen aiheiden käsittelemistä. Myös lastenlyriikassa eläimet ovat edelleen  suosittuja.

Vuoden ensimmäisessä Onnimannissa tuodaan esille eläinten erilaisia rooleja ja tehtäviä lastenkirjallisuudessa. Mari Taneli on selvittänyt, minkälainen kuva maatiloista ja tuottajista välittyy uusimpien lastenkirjojen kautta. Jukka Itkonen kertoo lastenkirjoissaan esiintyvistä eläimistä. Oma artikkelini esittelee uusimpien kotimaisten lastenkirjojen karismaattisia eläinhahmoja. Pirjo Suvilehto kertoo eläinavusteisesta terapiasta ja lukukoiratoiminnasta Oulussa. Aino Isojärvi on tutkinut brittiläisen Anna Sewellin Uljas Musta -teosta. Sewell kirjoitti teoksen alun perin hevosenhoito-oppaaksi, mutta uusimmissa animaatioversioissa se on muuttunut ratsastusta harrastavien tyttöjen romanttiseksi haavesaduksi.

Puntarissa arvioidaan uusia eläinaiheisia lasten- ja nuortenkirjoja.

Päivi Heikkilä-Halttunen

Onnimannin päätoimittaja