Onnimanni-lehti

Onnimanni on maamme johtava, painettu lastenkirjallisuuslehti. Lehti luo laajan katsauksen lastenkirjallisuuden historiaan, tähän päivään ja tulevaisuuteen. Jokaisesta lehdestä löydät haastatteluja, teemakatsauksia ja tutkimusartikkeleita, joissa ovat esillä yhtälailla uutuuskirjat ja klassikot kuin niiden kirjoittajat ja kuvittajat. Raportit ja uutissivut pitävät ajan tasalla esimerkiksi alan palkinnoista, ilmiöistä, kampanjoista ja tapahtumista.

Voit hakea Onnimannin sisältöjä Arto-artikkeliviitetietokannasta.

Tilaa Onnimanni!

Pääkirjoitus: Onnimanni 3/2019

Nuoruus on nuoruus on nuoruus

Syksyn esikoiskirjailiijan Antti Röngän, 23, aikuistenromaanin Jalat ilmassa aiheena on koulukiusaaminen. Rönkää haastatellut toimittaja Eleonoora Riihinen (HS 17.8.2019) toteaa, ”että koulukiusaaminen on haastava aihe aikuisille suunnatussa kaunokirjallisuudessa. Se tuo helposti mieleen koulumaailman ja lasten ja nuorten kirjallisuuden”.

Antti Röngän mielestä aihetta pitäisi käsitellä enemmänkin aikuisille suunnatusti, sillä kiusaamisen jäljet seuraavat monia senkin jälkeen, kun koulut ovat ohi.

Röngän etunimikaima Antti Halme on julkaissut seitsemän nuortenromaanin jälkeen ensimmäisen romaaninsa aikuisille. Kirjallisuuskriitikko Antti Majander on arvioinut (HS 24.6.2019) rinnakkain Halmeen aikuisten- ja nuortenromaanin. Hän kutsuu Halmeen hyppyä nuortensarjoista aikuisten kehiin projektiksi.

Nuortenkirjailijat tarttuvat usein nopeasti ja siekailematta ajankohtaisiin teemoihin. Marja-Leena Tiainen on jo vuonna 2011 kuvannut muslimien kunniaväkivaltaa nuoren tytön kokemana nuortenromaanissa Kahden maailman tyttö. Anu Holopaisen viime vuoden romaanissa Sydänhengitystä päähenkilö valitsee vapaehtoisen lapsettomuuden. Suomenruotsalainen Annika Luther on käsitellyt nuortenromaaneissaan ilmastonmuutoksen uhkaa ja luonnon monimuotoisuutta jo ennen kuin nämä käsitteet ovat vakiintuneet yleiseen keskusteluun. Luontokuvaajanakin tunnettu Kimmo Ohtonen tuo fantasiatrilogiassa Ikimaa esiin huolensa ikimetsien ja uhanalaisten eläinten puolesta.

Modernin nuortenromaanin aloittajana pidetään yhdysvaltalaisen S. E. Hintonin esikoisromaania Outsiders vuodelta 1967. Hintonin yi 50-vuotias jengikuvaus koskettaa myös nykynuoria ja suomennosta Me kolme ja jengi luetaan yhä yläkoulussa ainakin Tampereella. Vain vuoden viipeellä Hintonin debyytistä Uolevi Nojonen lähti uudistamaan suomalaisen nuortenkirjan poikakuvausta.

Hintonin ja Nojosen sekä monien muiden nuortenkirjaklassikkojen lukeminen muistuttaa myös meille aikuisille, että nuoruuden perustunnot eivät ohimenevistä muoti-ilmiöistä ja ajankuvasta huolimatta ytimeltään juurikaan vanhene.

Syksyllä kaikki Suomen yläkoulut saavat Lukuklaani-kirjapaketit, joissa on monipuolinen kattaus uusinta nuortenkirjallisuutta. Lastenkirjainstituutin ja Suomen Kulttuurirahaston yhteisen hankkeen saama palaute on ollut yksinomaan myötäsukaista; yläkoululaiset ovat tarttuneet hanakasti nuortenkirjavalikoimaan.

”Katu-uskottava”, houkutteleva kansikuva on olennainen osa lukuelämystä. Nuorten vähentynyt vapaa-ajan lukeminen on synnyttänyt uuden ilmiön, joka näkyy jo Pohjoismaissa ja Euroopassa: koukuttavan nuortenromaanin sisäsivuiltakin voi nimittäin löytyä kuvitusta.

Syksyn Onnimanni keskittyy läpikotaisin nuortenkirjallisuuteen ja pohjustaa näin myös Lastenkirjainstituutin marraskuussa järjestämää seminaaria.

Päivi Heikkilä-Halttunen

Onnimannin päätoimittaja