Kuvitusnäyttelyt

Lastenkirjainstituutin kuvitusarkiston noin 4 500 kohteesta on 105 kuvitusoriginaalia kehystetty lainattavia kuvitusnäyttelyitä varten. Alla olevasta luettelosta voit tarkastella lainattavaksi tarkoitettuja kuvitusnäyttelykokonaisuuksiamme.

Kaikkiin kuvitusnäyttelyihin liittyy näyttelyesite, jonka voi ladata pdf-tiedostona tältä sivulta ja tulostaa näyttelyn yhteydessä tutustuttavaksi. Esitteissä on lapsille suunnattuja tehtäviä, jotka liittyvät näyttelyn kuviin.

Maija-Kaarina Nenonen: Sika Sippurahäntä ja Pässi Päkäpää

Näyttelyvuokra 250 €

Maija-Kaarina Nenonen (1917–1996) on yksi kotimaisen lastenkirjataiteen pioneereista. Kuvittajana hänen uransa sijoittui lähinnä 1940-luvulle, mistä johtuen hän on usein jäänyt pidemmän uran tehneiden aikalaiskuvittajien varjoon. Lastenkirjainstituutti sai vuonna 2014 Nenosen perikunnalta Venezuelasta lahjoituksena 64 taiteilijan lastenkirjan kuvitusoriginaalia. Näistä originaaleista koostettu näyttely esittelee Nenosen kuvituksia WSOY:n Kultainen koti -kirjasarjaan.

Maija-Kaarina Nenosen kuvitus kirjaan Tiina Tonttutyttö. Kuvassa tonttuperhe.

Näyttelyn tekniset tiedot:
Näyttely koostuu yhteensä 20 kuvitusoriginaalista teoksista Onnentupa (1943), Prinsessa Sinisilmä ja Pässi Päkäpää(1943), Seitsemän pientä kiliä (1943), Tiina tonttutyttö (1943) ja Nallen koulunkäynti (1944). Lisäksi näyttelyssä on viisi A2-kokoista infotaulua.

Sika Sippurahäntä ja Pässi Päkäpää -näyttelyesite (PDF, avautuu uuteen välilehteen).

Kristiina Louhi: Tyttö ja naakkapuu

Näyttelyvuokra: 200 €/kk

Kuvitusnäyttely käsittää 12 Kristiina Louhen syksyisiä ja talvisia kuivapastellityötä Riitta Jalosen kirjoittamaan Tyttö ja naakkapuu -trilogiaan. Näyttelyssä on viisi kuvitusoriginaalia kirjasta Tyttö ja naakkapuu (Tammi 2004), kolme kirjasta Minä, äiti ja tunturihärkki (Tammi 2005) ja neljä kirjasta Revontulilumi (Tammi 2006), mukaan lukien jokaisen kirjan kansikuvan.

Kristiina Louhen kuvitus Tyttö ja naakkapuu -trilogiaan. Tyttö ja äiti seisovat rantakalliolla ja lähettävät lennokin ilmaan.

Näyttelyn tekniset tiedot:
12 taulua, joissa on vihreä puukehys.
Kuvien koko kehystettynä on 51 x 62 cm

Tyttö ja naakkapuu -näyttelyesite (PDF, avautuu uuteen välilehteen).

Riitta Uusitalo: Armi ja pingviinin päiväkoti

Näyttelyvuokra 150 €/kk

Kuvitusnäyttely sisältää 12 kuvitusoriginaalia taiteilija Riitta Uusitalon kirjaan Armi ja pingviinin päiväkoti (Tammi, 2004). Armi on pieni jänistyttö. Tarinassa Armi ei mene päiväkotiin, vaan on nuhaisena kotona ja apuna Pepi-pingviinin päiväkodissa.

Riitta Uusitalon kuvitus Armi-kirjaan. Kuvassa on kolme jänistä, joista keskimmäinen lukee kirjaa.

Näyttelyn tekniset tiedot:
Kaksitoista taulua, joissa valkovahattu puukehys.
Töiden koot: 4 kpl tauluja kokoa 33 cm x 40,5 cm ja 8 kpl 44,5 cm x 55 cm.

Armi ja pingviinin päiväkoti -näyttelyesite (PDF, avautuu uuteen välilehteen).

Sari Airola: Pöökö ja Mysteerin kesävieraat

Näyttelyvuokra 150 €/kk

Sari Airola (1967–) on taiteen maisteri, joka kuvittamisen ohella tekee myös opetustyötä. Lainattavaan näyttelyyn on koottu Airolan akryyliväreillä tehtyjä kuvituksia Riitta-Liisa Heikkisen kirjoittamaan kirjaan Pöökö ja Mysteerin kesävieraat (WSOY, 2004). Kirja kertoo Mysteerin talosta, jonne Pekka Pensastuka ja Mustanalle päättävät ottaa kesävieraita.

Sari Airolan kuvitusta kirjaan Pöökö ja Mysteerin kesävieraat.

Näyttelyn tekniset tiedot:
Yhdeksän taulua, joissa hopeanvärinen alumiinivaihtokehys.
Töiden koot: 2 kpl tauluja kokoa 44,5 cm x 55,5 cm ja 7 kpl 44,5 cm x 82,5 cm.

Pöökö ja Mysteerin kesävieraat -näyttelyesite (PDF, avautuu uuteen välilehteen)

Markus Majaluoman ja Hannu Tainan kuvituksia

Näyttelyvuokra 200 €/kk

Markus Majaluoman (1961-) on opiskellut kuvataideopettajaksi. Kuvittamisen lisäksi hän on tehnyt myös sarjakuvaa. Näyttely sisältää hänen akvarellilla ja tussilla toteutettuja kuvituksiaan Olavi ja Aapo -kirjoihin (Tammi, 1996 ja 1998) sekä Sinikka ja Tiina Nopolan Heinähattu ja Vilttitossu ja tanssiva konstaapeli -kirjaan (Tammi, 2003).

Hannu Taina (1941–) on taiteilija ja graafikko, joka on kuvittanut lastenkirjoja 1970-luvulta lähtien. Hän on saanut kuvituksistaan tunnustusta niin koti- kuin ulkomaillakin mm: Bratislavan biennaalen pääpalkinnon vuonna 1987 kuvituksestaan Raija Siekkisen kirjaan Herra Kuningas,  Rudolf Koivu -palkinnon sekä valtion taideteollisuuspalkinnon. Näyttely sisältää Tainan akvarelleja ja tussipiirustuksia Raija Siekkisen kirjaan Utelias fauni (Otava, 1989) ja Elina Karjalaisen Uppo-Nalle-kirjoihin (WSOY, 1982, 1986 ja 1987).

Näyttelyn tekniset tiedot:
Yhteensä kaksitoista taulua, joissa hopeanvärinen alumiinivaihtokehys.
Töiden koot: 1 kpl tauluja kokoa 64 cm x 53,5 cm (puukehys), 1 kpl 61 cm x 51 cm ja 10 kpl 41 cm x 51 cm.

Markus Majaluoman ja Hannu Tainan kuvituksia -näyttelyesite (PDF, avautuu uuteen välilehteen)

Maija Karma: Vattumato

Näyttelyvuokra: 150 €/kk

Maija Karma (1914–1999) opiskeli kuvaamataidonopettajaksi mutta ei työskennellyt ammatissaan. Karman tuotanto on laaja aina lehtikuvituksista ja kirjojen kansitaiteesta lastenkirjakuvituksiin. Näyttely sisältää kymmenen kehystettyä menneiden kesien tunnelmaa henkivää kuvaa Z. Topeliuksen satuun Vattumato (Otava, 1984).

Maija Karman kuvitusta kirjaan Vattumato.

Näyttelyn tekniset tiedot:
Töiden koot: 6 kpl tauluja kokoa 60,5 cm x 80,5 cm, 2 kpl 65,5 cm x 50,5 cm ja 2 kpl 55,5 cm x 80,5 cm.

Vattumato-näyttelyesite (PDF, avautuu uuteen välilehteen)

Lapsia ja eläimiä Maija Karman kuvitustöissä ja luonnoksissa

Näyttelyvuokra 200 €/kk

Näyttely koostuu Maija Karman kuvituksista ja luonnoksista tunnettuihin satu- ja lastenkirjoihin. Kehystettyjä kokonaisuuksia on 15 kappaletta, joissa on yhteensä 18 työtä. Mukana on kuvituksia muun muassa seuraaviin: Zachris Topeliuksen Vattumato ja Adalmiinan helmi, Marjatta Kurenniemen Onneli ja Anneli, Lea Pennasen Piilomaan pikku aasi ja Aura Koiviston Kurttunaamainen Leo akvarelleina.

Maija Karman kuvitustyö, jossa on kettu, aasi ja kissa.

Näyttelyn tekniset tiedot: 18 työtä 15 kehyksessä. Valkoinen puukehys.

Lapsia ja eläimiä -näyttelyesite (PDF, avautuu uuteen välilehteen)

Camilla Mickwitz -näyttelyt

Lastenkirjainstituutin Camilla Mickwitz -näyttelyt ovat tauolla keväästä 2021 lähtien Muumimuseossa lokakuussa 2021 avautuvan Mickwitz-näyttelyn vuoksi. Näyttelyt palaavat vuokrattavaksi uudistettuna kesällä 2022.

Lue lisää Muumimuseon näyttelystä.