Tietoa ja tilastoja

Lastenkirjainstituutti kokoaa ja välittää tietoa Suomessa julkaistusta lasten- ja nuortenkirjallisuudesta. Joka kevät kokoamme yhteen tietoa kotimaassa edeltävänä vuonna julkaistusta lasten- ja nuortenkirjallisuudesta. Kirjakori-tilastojen yhteydessä julkaistaan myös lyhyt analyysi kotimaisen lastenkirjallisuuden ajankohtaisista trendeistä sekä lista edellisenä vuonna Lastenkirjainstituuttiin saaduista kirjoista.

Keräämme tietoa myös Suomessa jaettavista lasten- ja nuortenkirjallisuuden palkinnoista, muille kielille käännettävästä lasten- ja nuortenkirjallisuudesta. Käytössänne on myös Koivu ja tähti -tietokanta, jonne on koottu tietoa ennen vuotta 1900 julkaistusta lasten- ja nuortenkirjallisuudesta sekä Kolmen tähden tietoa -tietokanta, johon puolestaan kokoamme tietoa kotimaisen lastenkirjallisuuden käännöksistä muille kielille.

Lastenkirjatilastot: Kirjakori

Vuosittaisista Kirjakori-tilastoista löytyy tietoa siitä, kuinka paljon ja minkälaista lastenkirjallisuutta Suomessa julkaistaan. Samassa yhteydessä julkaisemme listan Lastenkirjainstituuttiin vuoden aikana saapuneista lasten- ja nuortenkirjoista.

Kirjakori-lastenkirjatilastot

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden palkintoluettelot

Tietoa kotimaassa jaettavista ja jaetuista lasten- ja nuortenkirjallisuuden palkinnoista. Mukana ovat myös kuvitustaiteelle ja käännöstyölle jaettavat palkinnot.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden palkintoluettelot

Kuvittajabibliografia

Lastenkirjainstituutin Lastenkirjan kuvitustaide -selvitys sisältää laajan kuvittajabibliografian ja valikoiman tutkimusartikkeleita. Selvitystyön kohteena ovat kuvitetut lasten- ja nuortenkirjat vuodesta 1847 alkaen.

Kuvittajabibliografia sisältää henkilötietoja yli 800 kuvittajasta ja luettelon heidän kuvittamistaan kauno- ja tietokirjoista. Teoksia on mukana yli 6600. Voit hakea kuvittajien tai teosten tietoja monella eri tapaa tai käyttää apuna selauslistoja. Tietojen tarkistamista ja täydentämistä jatketaan vielä vuoden 2022 syksyyn.

Kuvittajabibliografia

Koivu ja tähti -tietokanta

Koivu ja tähti. Nuorisokirjallisuus Suomessa 1543–1899 -julkaisu on kattava bibliografinen peruskartoitus suomalaisesta lasten- ja nuortenkirjallisuudesta Agricolan Abckiriasta Topeliuksen aikaan. Se esittelee lähes 2000 nimenomaan lapsille tai nuorille suunnattua vuosina 1543–1899 julkaistua kirja- tai lehtinimekettä eri painoksineen ja laitoksineen.

Koivu ja tähti -tietokanta

Kolmen tähden tietoa

Kolmen tähden tietoa -tietokannan tärkein tavoite on kertoa, mille kielille kotimaisia lasten- ja nuortenkirjoja on käännetty. Tietokannasta löytyvät myös tiedossa olevat palkitut teokset ja tekijöiden saamat palkinnot sekä kirjailijoiden ja kuvittajien merkkipäiviä. Pääosa mukana olevista kirjailijoista, kuvittajista ja muista tekijöistä on kotimaisia.

Kolmen tähden tietoa -tietokanta sisältää kesäkuussa 2020 tehdyn päivityksen ja täydennyksen jälkeen tiedossa olevat palkitut teokset ja tekijöiden saamat palkinnot sekä suurimman osan teosten käännöksistä. Käännöksiä on 1800-luvun lopusta vuoden 2020 kevääseen, kaikkiaan reilut 4000 käännöstä 82 eri kielellä. Kotimaista lasten- ja nuortenkirjallisuutta on käännetty tuttujen kielten lisäksi meillä vähemmän tunnetuille kielille kuten afrikaans, amhara, baski, esperanto, hindi, komi, malajalam, sesotho, vietnam ja võro.

Tietokanta ei sisällä täydellisiä tietoja vanhempien teosten kuvittajista, käännösvuosista tai joillekin kielille tehtyjen käännösten kustannustiedoista. Edelleen Z. Topeliuksen sadut ja lasten Kalevala-käännökset ovat puutteellisesti mukana.

Kolmen tähden tietoa -tietokanta

Lastenkirja-alan toimijat

Linkkilistaan on koottu lastenkirja-alan toimijoita kotimaasta ja ulkomailta.