Tietoa ja tilastoja

Lastenkirjainstituutti kokoaa ja välittää tietoa Suomessa julkaistusta lasten- ja nuortenkirjallisuudesta. Joka kevät kokoamme yhteen tietoa kotimaassa edeltävänä vuonna julkaistusta lasten- ja nuortenkirjallisuudesta. Kirjakori-tilastojen yhteydessä julkaistaan myös lyhyt analyysi kotimaisen lastenkirjallisuuden ajankohtaisista trendeistä.

Käytössänne on myös Kuvittajabibliografia, joka sisältää laajan bibliografian lisäksi valikoiman tutkimusartikkeleita, ja Koivu ja tähti -tietokanta, jonne on koottu tietoa ennen vuotta 1900 julkaistusta lasten- ja nuortenkirjallisuudesta. Kolmen tähden tietoa -käännöstietokannan päivitys on lopetettu kauteen 2020-2021, mutta sen sisältämät tiedot ovat edelleen hyödynnettävissä. Lisäksi ylläpidämme luetteloja Suomessa jaettavista lasten- ja nuortenkirjallisuuden palkinnoista samoin kuin linkkilistaa alan toimijoista kotimaassa ja ulkomailla.

Lastenkirjatilastot: Kirjakori

Vuosittaisista Kirjakori-tilastoista löytyy tietoa siitä, kuinka paljon ja minkälaista lastenkirjallisuutta Suomessa julkaistaan.

Kirjakori-lastenkirjatilastot

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden palkintoluettelot

Tietoa kotimaassa jaettavista ja jaetuista lasten- ja nuortenkirjallisuuden palkinnoista. Mukana ovat myös kuvitustaiteelle ja käännöstyölle jaettavat palkinnot.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden palkintoluettelot

Kuvittajabibliografia

Lastenkirjainstituutin Lastenkirjan kuvitustaide -selvitys sisältää laajan kuvittajabibliografian ja valikoiman tutkimusartikkeleita. Selvitystyön kohteena ovat kuvitetut lasten- ja nuortenkirjat vuodesta 1847 alkaen.

Kuvittajabibliografia sisältää henkilötietoja noin 1500 kuvittajasta ja luettelon heidän kuvittamistaan kauno- ja tietokirjoista. Teoksia on mukana yli 12 500 ja kustantajiakin yli 1000. Voit hakea kuvittajien tai teosten tietoja monella eri tapaa tai käyttää apuna selauslistoja. Lukumäärätiedot ovat syksyltä 2023, tietojen päivitys jatkuu.

Kuvittajabibliografia

Koivu ja tähti -tietokanta

Koivu ja tähti. Nuorisokirjallisuus Suomessa 1543–1899 -julkaisu on kattava bibliografinen peruskartoitus suomalaisesta lasten- ja nuortenkirjallisuudesta Agricolan Abckiriasta Topeliuksen aikaan. Se esittelee lähes 2000 nimenomaan lapsille tai nuorille suunnattua vuosina 1543–1899 julkaistua kirja- tai lehtinimekettä eri painoksineen ja laitoksineen.

Koivu ja tähti -tietokanta

Kolmen tähden tietoa

Lastenkirjainstituutin Kolmen tähden tietoa -tietokanta esittelee kotimaisten lasten- ja nuortenkirjojen käännöksiä eri kielille 1800-luvulta 2020-luvun alkuun. Tietokannasta voi tarkistaa myös palkintotietoja  sekä kirjailijoiden ja kuvittajien merkkipäivätietoja, esimerkiksi kenen kirjailijan syntymästä on kulunut 100 vuotta. Tietokanta sisältää tietoja yli 4000 käännöksestä, jotka on julkaistu 82 eri kielellä. Vanhimmat teokset ovat 1800-luvulta ja uusimmat vuodelta 2021.

Kolmen tähden tietoa -tietokannan päivitys on päättynyt. Uudemmista käännöksistä saa tietoa FILI:n ylläpitämästä Suomen kirjallisuuden käännökset -tietokannasta: http://dbgw.finlit.fi/kaannokset/

Kolmen tähden tietoa -tietokanta

Lastenkirja-alan toimijat

Linkkilistaan on koottu lastenkirja-alan toimijoita kotimaasta ja ulkomailta.