Hankkeen taustaa

Lastenkirjan kuvitustaiteen selvitystyön lähtökohtana on ollut koota mahdollisimman täydellinen kuvittajabibliografia Suomessa tehdystä lastenkirjataiteesta ja julkaista se yhtenäisenä sähköisenä, kaikille avoimena tietokantana. Keväällä 2022 kuvittajabibliografia sisältää tietoja yli 1100 kuvittajasta ja heidän kuvittamistaan yli 10 000 teoksesta, joista osasta on mukana kuvitusnäyte. Kuvitusnäyte on useimmiten kirjan kansikuva, ja se on merkitty kuvasymbolilla. Teema-artikkeleissa tarkastellaan kuvitustaiteen erityispiirteitä. Lisäksi yli 50 kuvittaja-artikkelia syventävät valittujen kuvittajien elämää ja tuotantoa.

Vuonna 2020 käynnistetyn hankkeen ohjausryhmään kuuluvat yliopistonlehtori Sirke Happonen (Helsingin yliopisto), tutkija Päivi Heikkilä-Halttunen, tietokirjailija, toimittaja Ville Hänninen, museonjohtaja Marja Hänninen-Tolvi (Pukstaavi), amanuenssi Riikka Kuittinen (Tampereen taidemuseo / Muumimuseo), amanuenssi Anna-Maria Larikka (Mikkelin taidemuseo) ja dosentti Sisko Ylimartimo (Lapin yliopisto). Lastenkirjainstituutista ryhmään kuuluvat kuvittaja Jani Ikonen (Lastenkirjainstituutin kannatusyhdistys ry:n hallituksen puheenjohtaja), toiminnanjohtaja Kaisa Laaksonen ja kirjastonhoitaja Päivi Nordling. Hankkeen tutkijana työskentelee Päivi Nordling ja tutkimusapulaisina Sanni Penttinen ja Leena Vaskin, artikkeleiden osalta Aura Sainio. Selvitystyö jatkuu syksyyn 2022.

Tietokannan toteutus: Luova toimisto La&La.
Tietokannan otsikkokuva: Laura Vesa.
Lue myös: Päivi Nordling: Lastenkirjataidetta, kyllä kiitos! (Onnimanni 4/2021).

Tietokannan käyttö

Kuvittajabibliografia on WordPress-pohjainen sähköinen tietokanta, jossa teoksia tarkastellaan kuvittajalähtöisesti. Tietokanta mahdollistaa erilaisia tapoja hakea kuvittaja- ja teostietoja. Tutustu hakuohjeisiin tarkemmin täällä (linkki avautuu uuteen välilehteen). Jatka lukemista tästä.

Luvat ja lähteet

Lastenkirjainstituutin kuvittajabibliografian kuvia ei saa kopioida omaan käyttöön. Bibliografiassa on mukana sekä tekijänoikeusvapaita että tekijänoikeussuojan alaisia kuvia. Kuvien tekijänoikeussuoja päättyy, kun kuvittajan kuolemasta on kulunut 70 vuotta. Kuvittajabibliografiassa mukana olevien näytekuvien käytöstä on sopimuslisenssilupa Kopiostolta. Jatka lukemista tästä.

Aineiston rajaus

Lastenkirjan kuvitustaiteen selvitystyön kohteena ovat kuvitetut lasten- ja nuortenkirjat eli sekä varsinaiset kuvakirjat että sellaiset lasten ja nuorten kaunokirjalliset teokset ja tietokirjat, joissa on kaksi tai useampi kuva. Kartoituksen ulkopuolelle on jätetty kansikuvataide ja lasten- ja nuortenlehtien kuvitus. Kirjoista on mukana ensisijaisesti vain ensimmäiset painokset. Jatka lukemista tästä.

Lastenkirjan kuvitustaiteen selvityksen tarkoitus ja merkitys

Kuvittajabibliografia tuo esiin tunnettujen tekijöiden tuotantoa mutta selvittää ja kokoaa tietoa myös jo unohdetuista tekijöistä ja heidän tuotannostaan. Kuvitustietouden lisääminen on tärkeää. Kuvituskartoitus vahvistaa kotimaisen kuvitustaiteen asemaa ja sen kyseenalaistamatonta arvoa kulttuuriperintönä. Jatka lukemista tästä.

Lastenkirjataiteen kartoitus osana valtakunnallista kuvituskartoitusta

Kirjankuvitukseen liittyvät suunnitelmat ovat olleet vuosikymmeniä esillä eri kulttuurihallinnon asiakirjoissa ja muistioissa. Lastenkirjainstituutti on ollut aktiivisesti vaikuttamassa siihen, että erityisesti lastenkirjan kuvitustaiteen kartoitustyö toteutetaan. Digitaalinen kuvittajabibliografia julkistettiin 18.11.2021. Jatka lukemista tästä.

Täydennyksiä, korjausehdotuksia ja muuta palautetta voi lähettää sähköpostiin paivi.nordling(at)lastenkirjainstituutti.fi.

Palaa kuvittajabibliografian etusivulle tästä.