Edith Arkon esikoiskirjassa Aurora/Eino (Hertta Kustannus 2024) yläkoululaiset nuoret tapaavat väärinkäsityksen vuoksi jälki-istunnossa. Tästä käynnistyy vetävä tarina kahden nuoren kohtaamisesta, unelmista ja suurista tunteista.
Suoraan selkokielelle kirjoitetun teoksen kieli on kaunista. Kieli on helposti ymmärrettävää, hyvää selkokieltä. Teos sopiikin luettavaksi kaikille nuorille lukijoille lukutaidon tasosta riippumatta. Tekstin väljyys helpottaa lukemista ja antaa samalla tarinan painaville aiheille tilaa. Arkon teos myös uudistaa lajia: kääntökirjaa, jossa kerrotaan sama tarina eri näkökulmista, ei ole aikaisemmin julkaistu selkokielisenä.
Hertta Kustannuksen ensimmäinen selkokirja on hiottu ja laadukas kokonaisuus. Ansiokkaan sisällön lisäksi ulkoasu on huoliteltu ja houkutteleva.
Palkinnon lisäksi raati jakaa kaksi kunniamainintaa. Kunniamaininnan saavat Satu Tammela nuorille suunnatusta säeromaanistaan Murtumia (Kaarna Kustannus) sekä Anni Pyykkö ja Eveliina Netti (kuv.) kuvatietokirjastaan Venni ja Lyly – Ruokasankarit (Lasten Keskus). Kunniamaininnan saaneet teokset ovat lasten- ja nuortenkirjallisuuden esikoisteoksia.
Punni-kirjallisuuspalkinto jaetaan kotimaiselle lasten- tai nuortenkirjan tekijälle esikoisteoksesta tai rohkeasta avauksesta lasten- ja nuortenkirjallisuudessa. Palkinto on suuruudeltaan 2000 euroa. Kirsi Kunnaksen Punni on hauska ja viisas kertomus erilaisuuden hyväksymisestä (Tiitiäisen tarinoita, WSOY 1957). Punni-jänis on toisenlainen kuin muut, joiden mielestä Punnin kaltaista ei voi ollakaan.
Palkintoraadin asiantuntijajäseninä toimivat sanataiteen vastuuopettaja Kati Inkala ja kirjailija Satu Leisko. Kannatusyhdistyksen jäsenedustajana raadissa toimi Jani Ikonen ja nuorisojäsenenä Jana Aldahdouh. Raadin puheenjohtajana toimi Lastenkirjainstituutin tuottaja-tiedottaja Helmi Kalaja.
Lastenkirjainstituutin jakama Punni-palkinto oli jäämässä tauolle vuodeksi 2025, koska palkinnolle ei ollut tiedossa rahoitusta. Tieto palkinnon epävarmasta tulevaisuudesta tuotti yhteydenottoja kirja-alalla toimivilta yksityishenkilöiltä ja yrityksiltä. Heidän tukensa ansiosta 2000 euron arvoisen palkinnon jakaminen vuosina 2025–2028 on turvattu.
Palkintoperustelut
Edith Arkko: Aurora/Eino. Hertta Kustannus 2024.
Aurora/Eino on nuorille suunnattu selkokielinen kääntökirja. Toinen puoli kirjasta kertoo tarinan Auroran näkökulmasta, toinen Einon. Yläkoululaiset nuoret tapaavat väärinkäsityksen vuoksi jälki-istunnossa, josta käynnistyy vetävä tarina kahden nuoren kohtaamisesta, unelmista ja suurista tunteista.
Teoksessa on raikasta henkilöhahmojen moniäänisyyttä. Siinä tuodaan esiin sosiaalihuollon piirissä olevan nuoren näkökulma, sortumatta stereotyyppiseen kuvaukseen laitoksessa asuvasta nuoresta tai alleviivaamatta aihetta.
Suoraan selkokielelle kirjoitetun teoksen kieli on kaunista. Kieli on helposti ymmärrettävää, hyvää selkokieltä. Teos sopiikin luettavaksi kaikille nuorille lukijoille lukutaidon tasosta riippumatta. Tekstin väljyys helpottaa lukemista ja antaa samalla tarinan painaville aiheille tilaa. Arkon teos myös uudistaa lajia: kääntökirjaa, jossa kerrotaan sama tarina eri näkökulmista, ei ole aikaisemmin julkaistu selkokielisenä.
Hertta Kustannuksen ensimmäinen selkokirja on hiottu ja laadukas kokonaisuus. Teoksen ansiokkaan sisällön lisäksi raati haluaa nostaa esiin sen huolitellun ulkoasun. Kokonaisuuteen on panostettu ja Karin Niemen kansikuvat Aurorasta ja Einosta houkuttelevat tarttumaan kirjaan. Edith Arkko on aikaisemmin kirjoittanut ja julkaissut novelleja. Aurora/Eino on Arkon esikoisteos.
Punni-kunniamaininnat
Satu Tammela: Murtumia. Kaarna Kustannus 2024.
Murtumia on kaunis ja herkkä teos lapsuuden ja nuoruuden murroksesta. Säeromaanissa lapsuuden leikit, niiden päättyminen sekä uudenlaiset tunteet ja ihmissuhteet myllertävät seitsemäsluokkalaisen Fridan elämää.
Teoksessa on onnistuttu tavoittamaan monia merkityksellisiä hetkiä nuoren elämässä. Perhe- ja ihmissuhteiden sekä niiden muuttumisen käsittely on ansiokasta. Erilaiset hahmot ja perheet saavat luonnostaan tilaa ja teoksessa esiintyviä vähemmistöjä kuvataan kunnioittavasti.
Säeromaanimuoto tekee teoksesta helposti lähestyttävän. Ilmavan kielen kautta lapsuuden mielikuvitusleikit elävät teoksen sivuilla ja tunteiden ilmaisussa näkyy herkkyyttä.

Anni Pyykkö ja Eveliina Netti (kuv.): Venni ja Lyly – Ruokasankarit. Lasten Keskus 2024.
Venni ja Lyly – Ruokasankarit aloittaa uuden tietokuvakirjasarjan. Ensimmäisessä osassa Venni ja pehmolelumäyrä Lyly pohtivat yhdessä mistä ruoka oikein tulee ja mitä on ruokahävikki.
Teoksen teksti on lapsen tasoista ja sitä on sopivasti. Tieto-osuudet on kerrottu selkeästi ilman tekstin tai kuvituksen kautta syntyvää ähkyä. Hauska ja lempeä tarina kulkee jatkuvasti tiedon rinnalla ja tuo teokseen keveyttä ja samaistumispintaa.
Pyykön ja Netin teos lisää tietoisuutta tärkeästä ja jatkuvasti ajankohtaisesta aiheesta. Teoksen sävy on opettavainen, mutta hyväntuulinen. Se on lähestyttävä ja helposti vastaanotettavissa kuvitustaan myöten. Kuvitus on selkeää, värikästä ja hauskaa, ja se havainnollistaa aihetta lapsilukijalle hyvin. Lopussa esiteltävät, ruokatoimittaja Sanna Kekäläisen laatimat reseptit lisäävät teoksen monikäyttöisyyttä.