Punni-palkinto lasten tietokirjalle Mitä on punk?

Mitä on punk? -kirjan kansikuva.

Punni-kirjallisuuspalkinnon saavat Timo Kalevi Forss ja Aiju Salminen teoksesta Mitä on punk? (Rosebud ja Suomen Rauhanpuolustajat 2018). Palkinnon arvo on 4000 € ja se jaetaan tasan tekijöiden kesken.

Mitä on punk? on kiehtovan rouhea tietopaketti, joka kertoo niin punk-musiikin synnystä ja historiasta kuin punk-asenteesta 1970-luvulta nykypäivään. Kirja on laadukas ja monipuolinen tietokirja, jossa kuvitus, teksti ja taitto muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden. Kirjan hilpeä huumori ja kantaaottavuus lomittuvat upeasti kautta linjan. Mitä on punk? tarjoaa uusia asenteita ja kiinnostavaa tietoa lapsilukijan tasoisesti ja herättää myös aikuisen kiinnostuksen aiheeseen.

Punni-palkintoraati päätti jakaa kolme kunniamainintaa. Punni-palkintoehdokkaina oli monipuolisesti lasten- ja nuortenkirjallisuutta aivan pienimpien lukijoiden katselukirjoista nuorten aikuisten romaaneihin ja runoista tietokirjoihin, esikoiskirjoista tuttujen tekijöiden uusiin avauksiin. Eri kohderyhmille suunnattuja kirjoja on vaikea arvioida rinnakkain. Siksi raati halusi nostaa esiin uudenlaisia eri ikäryhmille suunnattuja kirjoja.

Punni-kunnimaininnan saavat Tapani Baggen ja Carlos da Cruzin lastenromaani Aavehevosen arvoitus (Karisto), Sanna Pelliccionin sanaton kuvakirja Meidän piti lähteä (S&S) ja Anders Vacklinin ja Aki Parhamaan nuortenromaani Beta (Tammi).

Punni-kirjallisuuspalkinto jaetaan kotimaiselle lasten- tai nuortenkirjan tekijälle esikoisteoksesta tai rohkeasta avauksesta lasten- ja nuortenkirjallisuudessa. Kirsi Kunnaksen Punni on hauska ja viisas kertomus erilaisuuden hyväksymisestä (Tiitiäisen tarinoita, WSOY 1957). Punni-jänis on toisenlainen kuin muut, joiden mielestä Punnin kaltaista ei voi ollakaan. Kunnaksen suostumuksella Punni rohkaisee nyt oman palkinnon myötä lastenkirjallisuuden tekijöitä luomaan raikkaita ja arkailemattomia teoksia nykylapsille.

Punni-palkintoraadin asiantuntijajäseninä toimivat kuvittaja Sari Airola ja kirjailija Tuula Korolainen, Lastenkirjainstituutin kannatusyhdistyksen jäsenedustajana luokanopettaja Sirpa Riikonen-Mialon ja nuorisojäsenenä lukiolainen Wilma Bruun. Raadin puheenjohtajana toimi Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtaja Kaisa Laaksonen.

Lisätietoja:

Lastenkirjainstituutti
Kaisa Laaksonen, toiminnanjohtaja p. 050-3615 639, kaisa.laaksonen(a)lastenkirjainstituutti.fi

 

Palkintoperustelut

Timo Kalevi Forss, Aiju Salminen: Mitä on punk? Rosebud ja Suomen Rauhanpuolustajat 2018.

Punk on asenne. Punkkareista monet ovat anarkisteja ja vastustavat ylhäältä annettuja sääntöjä. Samaan aika he puolustavat muiden oikeuksia eivätkä hyväksy kiusaamista.

Timo Kalevi Forssin ja Aiju Salmisen Mitä on punk? on kiehtovan rouhea tietopaketti punkista lapsille. Se edustaa mainiosti tämän hetken uusia kotimaisia lasten ja nuorten tietokirjoja, jotka on tehty laadukkaasti, huolella ja kohderyhmä huomioiden. Tietokirjassa uusi, kiinnostava aihe tuodaan esille taitavasti ja eri näkökulmista, lapselle sopivalla tietomäärällä ja tavalla, joka saa aikuisenkin kiinnostumaan. Mitä on punk? on rohkea uusi avaus sekä aiheensa että toteutustapansa puolesta.

Mitä on punk? kuvaa samanaikaisesti Yhdysvalloissa ja Britanniassa 1970-luvun puolivälissä syntyneen punkmusiikin taustoja ja kertoo punkkareista, jotka ovat anarkisteja mutta myös syvästi inhimillisiä puolustaessaan ihmisten ja eläinten oikeuksia. Kirja pureutuu hauskasti punkin tapoihin ja toimintaan ja kertoo mm. millaisia soittimia punkbändeissä on ja millaisia pienlehtiä punkkarit tekevät. Hilpeä huumori ja kantaaottavuus lomittuvat upeasti kautta linjan. Nykypäivän punk-asenne tuodaan esille mm. 15-vuotiaan ruotsalaisen Gretan kautta – hän rikkoo sääntöjä, koska hänen mielestään aikuiset eivät ota ilmastonmuutosta tosissaan. Oivaltava ja ennakkoluuloton lähestymistapa punkiin haastaa lukijan pohtimaan omia asenteitaan ja toimimaan mm. tekemällä oman pienlehden eli zinen.

Kirjan kuvitus, taitto ja teksti ovat yhtenäinen kokonaisuus, jossa lukijalle tarjotaan visuaalisestikin hieno lukukokemus. Kuvituksessa on yhdistelty valokuvia, piirroskuvia ja sarjakuvamaisia elementtejä kuitenkin niin, että kokonaisuus on selkeä ja helppolukuinen. Jokainen aukeama on oma, värikäs kokonaisuutensa. Kirjan voi lukea paloina, kokonaisuutena tai vaikka takaperin.

Kunniamaininnat

Tapani Bagge: Aavehevosen arvoitus. Apassit 1. Kuvittanut Carlos da Cruz. Karisto 2018.

Lastenromaanien joukossa julkaistaan koko ajan enemmän läpi teoksen nelivärikuvitettuja kirjoja. Tapani Baggen ja Carlos da Cruzin romaani tekee kunniaa klassiselle poikakirjalle uudistamalla sitä. Kirjassa on perinteisesti jännitysjuoni, salaseura ja salapoliisitoimintaa, samoin yhdessä toimiva poikajoukko ja heitä haastavat tytöt. Asenteet heijastavat kuitenkin nykyaikaa, ja erityisesti uutta on se, kuinka teksti ja kuvitus kuljettavat tarinaa aktiivisesti rinta rinnan. Tarina Helsinkiä terrorisoivasta aavehevosesta pitää näpeissään, ja sivussa tulee tietoa siitä, miten Helsingissä elettiin vuonna 1910.

Sanna Pelliccioni: Meidän piti lähteä. S&S 2018.

Sanna Pelliccionin Meidän piti lähteä on yksi ensimmäisistä kotimaisista sanattomista kuvakirjoista. Kirjan tapahtumat kuljettavat lukijan pakolaisperheen mukana koko pitkän matkan uuteen kotimaahan. Aihe on hyvin ajankohtainen ja saa ajattelemaan aiheesta nähtyjä uutiskuvia. Pelliccionin koskettava kuvitus on samalla minimalistista ja rikasta. Maalauksellinen jälki tukee tuulista matkaa kaukaa lähelle. Pienet yksityiskohdat pysäyttävät ja auttavat tarttumaan tarinaan. Kirja sopii monenikäisille lukijoille, mutta parhaiten se avautuu lapsen ja aikuisen vuorovaikutuksessa.

Anders Vacklin, Aki Parhamaa: Beta. Sensored Reality. Tammi 2018.

Anders Vacklinin ja Aki Parhamaan esikoisnuortenkirja Beta vie lukijan Helsinkiin ja vuoteen 2117. Kirja on onnistunut yhdistelmä scifiä ja nuortenkirjaa. Se ei herkuttele dystopialla, mutta sijoittuu kaupunkiin, joka on ilmastonmuutoksen seurauksena osittain hautautunut veden alle. Helsingin tulevaisuus monikulttuurisena peliteollisuuden mekkana on kutkuttava ajatus. Teoksen huikeat pelikohtaukset vievät mennessään, vaikka pelimaailma olisi lukijalle täysin tuntematon.  Tarina Minakosta on vetävä ja taitavasti kirjoitettu, teinitytön tunteet sekä elämä tulevaisuuden Helsingissä tulevat iholle.