Maija Karma

Maija Karma (1914–1999) opiskeli kuvaamataidonopettajaksi muttei työskennellyt ammatissaan. Karman tuotanto on laaja aina lehtikuvituksista ja kirjojen kansitaiteesta lastenkirjakuvituksiin.  Hän on kuvittanut lasten- ja nuortenkirjallisuuden klassikoita, mm. Marjatta Kurenniemen, Kirsi Kunnaksen, Kaija Pakkasen ja Zacharias Topeliuksen tuotantoa. Kuvittajana hän on tehnyt pitkän uran 1940-luvun alusta aina 1980-luvun loppuun saakka, jonka jälkeen jatkoi yhä muotokuvien maalaamista.

Maija Karma on lahjoittanut vuonna 1984 instituutille Z. Topeliuksen satuun Vattumato (Otava, 1984) tehdyt originaalit, joista kootun näyttelyn voi lainata instituutista. Karman omaiset luovuttivat marraskuussa 2000 instituutille mm. Karman kuvittamia teoksia, teosten väliin sijoitettuja originaaleja ja luonnoksia (akvarelleja, guassitöitä ja hiilipiirroksia), kirjeenvaihtoa ja dioja. Instituutti sai lahjoituksena myös Voipaalan lastenkulttuurikeskuksesta Maija Karman akvarelleja.

Maija Karma -kokoelma on järjestetty sanalliseen, kuvalliseen ja muuhun aineistoon. Se sisältää yhteensä 1 078 arkistoitua kohdetta. Sanallinen aineisto koostuu painetusta aineistosta (kirjoja, lehtiä ym. 324 kpl), kirjeenvaihdosta (207 kpl), lehtileikkeistä ja käsikirjoituksista (49 kpl) sekä kustannussopimuksista ja muista asiapapereista (39 kpl). Kuvallisen aineistot muodostavat erilaiset kuvat, kortit ja kuvitukset (278 kpl), painetut kuvat ja kirjan päällykset (30 kpl) ja valokuvat ja diat (73 kpl). Muuta aineistoa ovat esimerkiksi taiteilijan työvälineet (78 kohdetta).

Tutustu Maija Karman lainattaviin kuvitusnäyttelyihin.
Tutustu Maija Karman kuvituksista tuotettuihin julkaisuihin.

Maija Karman kuvitus kirjaan Vattumato.
Maija Karma