Kristiina Louhi

Kristiina Louhen kuvitusta Tyttö ja naakkapuu -trilogiaan.

Kristiina Louhen (s. 1950) iloiset lastenkirjakuvitukset lienevät jokaiselle suomalaislapselle ja -vanhemmalle tuttuja. Omien Aino- ja Tomppa -kirjasarjojensa ohella Louhi on kuvittanut mm. Hannu Mäkelän, Hannele Huovin, Riitta Jalosen, Leena Laulajaisen ja Kirsi Kunnaksen tekstejä, lukuisia satu- ja runokokoelmia sekä Salainen maa -aapiskirjasarjan. Aino- ja Tomppa -kirjoja on myös käännetty useille kielille. Louhen hellyttävät, pelkistetyt lapsihahmot ovat pyöreänenäisiä, punaposkisia ja nappisilmäisiä. Tunnusomaista on myös lapsen maailman kuvaaminen riemukkaan värikkäänä, olipa kysymyksessä sitten akvarelli- tai kuivapastellimaalaus. Pitkän uran tehnyt Louhi on saanut työstään mm. Rudolf Koivu -palkinnon 1987 ja Pro Finlandia -mitalin 2015. Riitta Jalosen kirjoittama ja Kristiina Louhen kuvittama Tyttö ja naakkapuu sai Finlandia Junior -palkinnon vuonna 2004.

Kristiina Louhi lahjoitti 12 Tyttö ja naakkapuu -trilogian kuvitusta Lastenkirjainstituutin kuvitustaiteen kokoelmaan vuonna 2017.

Tyttö ja naakkapuu -trilogian kuvitus on toteutettu kuivapastelliliiduilla. Kristiina Louhi kertoo siirtyneensä pastellimaalauksiin kuvittaessaan Hannele Huovin värisatukokoelmaa vuonna 1988. Louhi ei ollut tyytyväinen ensimmäisiin akvarelliversioihin: ”Ensimmäiset kuvitusyritykseni olivat kankeita ja kalpeita. Ymmärsin olevani uuden edessä. Se tuttu arkinen realismi, jolla tähän asti olin kirjoja kuvittanut, näytti latistavan hienon sadun. Onneksi löysin pastelliliidut! Uusi väline johdatti jo pelkän hehkuvan olemuksensa myötä rohkeampaan värienkäyttöön. Paksun liidun kömpelyys irrotti pikkutarkasta ilmaisusta väljempään ja maalauksellisempaan.”

Tutustu Tyttö ja naakkapuu -kuvitusnäyttelyyn.