Camilla Mickwitz

  • Muut nimet: Camilla Zilliacus
  • Syntynyt: 1937 Helsinki
  • Kuollut: 1989 Helsinki

Graafikko, kuvittaja, lastenkirjailija, animaattori.
Taideteollinen oppilaitos 1955-1958.

Camilla Mickwitz teki urallaan useita lastenanimaatioita, joiden myötä syntyivät myös hänen kuvakirjansa. Ensimmäinen animaatiosarja, neliosainen Max ja Murre (Max och Murren), näytettiin televisiossa vuosina 1969–1971. Se oli ilmestyessään Suomen ruotsinkielisen television ensimmäinen värillinen ohjelma. Suurelle yleisölle Mickwitz on tuttu etenkin Pikku Kakkosen vuodesta 1983 asti esitetystä alkuanimaatiosta sekä vuonna 1986 valmistuneesta Varokaa heikkoa jäätä -tietoiskusta. Mickwitzin kuvitukset ovat tyyliltään värikkäitä ja vauhdikkaita ja niissä näkyvät usein erilaiset yhteiskunnalliset teemat. Teoksissa käsitellään lapsen näkökulmasta esimerkiksi yksinhuoltajaperheen arkea, tasa-arvokysymyksiä ja luonnonsuojelua. Mickwitz on luonut suuren osan teoksistaan ensin animaationa, ja kuvakirja on syntynyt sen pohjalta. Camilla Mickwitzin koko tuotannolle myönnettiin Rudolf Koivu -palkinto vuonna 1984.

Kuvitusoriginaalien/luonnosten sijainti:
Lastenkirjainstituutissa on laaja kokoelma Camilla Mickwitzin kuvitusoriginaaleja, animaatioita ja muuta arkistomateriaalia, mukaan lukien vuonna 1989 postuumisti ilmestyneen Uusitalojen uusi talo -kuvakirjan ja vuonna 2022 ensi kertaa julkaistun Saariston prinsessa -kuvakirjan originaalikuvat.

Lisätitetoa:
Ansa Aarnio: Mickwitz, Camilla. Kansallisbiografia-verkkojulkaisu (2015).
Camilla Mickwitz 1937-1989. Muistonäyttely. Näyttelyluettelon tekstit: Ulla Jaskari ja Riitta Kuivasmäki. Tampereen nykytaiteen museo 1991.

Teokset