Punni-palkinto Eino Nurmiston kirjalle Homopojan opas

Suoraa ja rehellistä seksuaalikasvatusta homopojan näkökulmasta

Lastenkirjainstituutin jakama Punni-palkinto annetaan 2020 Eino Nurmiston kirjalle Homopojan opas (Nemo 2019). Palkinnon arvo on 4000 euroa.

Eino Nurmiston esikoisteos Homopojan opas on rohkea avaus tietokirjallisuuteen ja tuo kuuluviin äänet, jotka on aiemmin jätetty alaviitteeksi. Seksuaalikasvatuskirjojen perinteisiä teemoja pohditaan tällä kertaa homomiehen ja -pojan näkökulmasta. Nurmisto kirjoittaa suoraa ja rehellistä tekstiä, ja vastaa homopoikien ja muidenkin mieliä askarruttaviin kysymyksiin, joita ei välttämättä kehtaa edes kysyä. Eino Nurmisto on tunnettu Tämän kylän homopoika -blogistaan.

Palkinnon lisäksi raati päätti jakaa kolme kunniamainintaa. Kunniamaininnan saavat Johanna Hulkon nuortenromaani Suojaava kerros ilmaa (Karisto 2019), Jens Mattsonin kirjoittama ja Jenny Lucanderin kuvittama Vi är lajon! (Förlaget 2019) ja Julia Pöyhösen, Heidi Livingstonin ja Linnea Bellaminen Fanni-kuvakirjasarja (Kumma 2019).

Punni-kirjallisuuspalkinto jaetaan kotimaiselle lasten- tai nuortenkirjan tekijälle esikoisteoksesta tai rohkeasta avauksesta lasten- ja nuortenkirjallisuudessa. Kirsi Kunnaksen Punni on hauska ja viisas kertomus erilaisuuden hyväksymisestä (Tiitiäisen tarinoita, WSOY 1957). Punni-jänis on toisenlainen kuin muut, joiden mielestä Punnin kaltaista ei voi ollakaan.

Punni-palkintoraadin asiantuntijajäseninä toimivat kirjasto- ja kansalaisopistoyksikön johtaja Pirkko Lindberg ja toimittaja Pia Ingström, Lastenkirjainstituutin kannatusyhdistyksen jäsenedustajana kirjastonhoitaja Sanna-Mari Samu ja nuorisojäsenenä lukiolainen Heidi Rautiainen. Raadin puheenjohtajana toimi Lastenkirjainstituutin kirjastonhoitaja Heidi Juopperi.

Lue palkintoperustelut ja katso Punni-tervehdysvideot. 

Punni-palkinnonsaaja Eino Nurmisto pupun ja kunniakirjan kanssa.
Eino Nurmisto