Lastenkirjainstituutin Kummikirjasto-verkkonäyttely esittelee lapsuuden rakkaimmat kirjat

”Sinäkin muistat sen. Se kirja oli rakkaampi muita: sen kansi pani värisemään odotuksesta, se oli pakko lukea loppuun yhdellä istumalla, se pani uskomaan Seikkailuun, Suureen maailmaan ja Tulevaisuuteen. Moni luki sen niin puhki, että sitä ei enää ole. Monelta se myös lapsuuden myötä hukkui tai unohtui.”

Lastenkirjainstituutti toteutti vuosina 1993–2007 kirjakummikampanjan. Kampanjan tarkoituksena oli kerätä varoja instituutin toiminnan tukemiseksi, koska instituutin taloustilanne oli 1990-luvun alussa vaikea. Kampanjassa kuka tahansa saattoi valita kummikirjansa ja lunastaa maksua vastaan kummioikeuden kirjaan. Oman tärkeän kirjansa kummiksi ryhtyi vuosien aikana 172 tahoa. Kampanjan aikana kummeiksi lupautui julkisuudesta tunnettuja henkilöitä, instituutin kannatusyhdistyksen jäseniä, kirjastoja, kouluja ja muita instituutin ystäviä. Kummikirjasto-verkkonäyttelystä löytyvät mm. Jorma Hynnisen, Eeva Joenpellon, Tellervo Koivisto, Sinikka ja Tiina Nopolan ja M. A. Nummisen valitsemat kummikirjat.

Lastenkirjainstituutin Kummikirjasto-verkkonäyttely kertoo lapsuuden ja nuoruuden rakkaimmista kirjoista. Samalla se antaa kattavan kuvan eri vuosikymmenten lasten- ja nuortenkirjallisuudesta ja kertoo myös siitä, millaiset kirjat ovat erityisen merkittäviä lukijoille ja miksi ne ovat jääneet mieleen. Suosituimpia kummikirjoja ovat olleet mm. Tove Janssonin, Kirsi Kunnaksen, Astrid Lindgrenin, Anni Swanin ja Zacharias Topeliuksen kirjat.

Verkkonäyttelyssä esitellään kirjakummikampanjaa ja sen ohessa syntynyttä erikoiskokoelmaa, Kummikirjastoa. Näyttely koostuu 59 kokoelman teoksesta, jotka on jaoteltu kummien kertomien kirjan valintaperusteiden mukaisesti kymmeneen eri teemaan. Kummikirjojen valintaperusteena on ollut esimerkiksi se, että lukukokemus on ikimuistoinen, teoksen kanssa on opittu lukemaan, kirja on ollut ensimmäinen ikioma kirja, tai kirja on ollut ammatillisesti merkittävä. Näyttelyyn on valittu teoksia laajasti lasten ja nuortenkirjallisuuden eri lajeista ja aikakausilta.

Tutustu Lastenkirjainstituutin Kummikirjasto-verkkonäyttelyyn. (Linkki avautuu uuteen välilehteen.)