Onnimanni-palkinto Kirjavinkkariyhdistykselle

Tämänvuotisen Onnimanni-palkinnon saa Kirjavinkkariyhdistys ry. Onnimanni-raati perusteli valintaansa mm. seuraavasti:

”Palkinto myönnetään kollektiivisesti kaikille Suomen kirjavinkkareille heidän pitkäaikaisesta ja periksi antamattomasta ruohonjuuritason työstään erityisesti lasten ja nuorten lukemaan innostamisessa.

Vuonna 2009 perustettu Kirjavinkkariyhdistys on koonnut kirjavinkkarit yhteen edistäen näin maanlaajuisesti kirjallisuuden saavutettavuutta. Yhdistys toimii jäsenten edunvalvojana ja järjestää koulutusta.

Kirjavinkkaritoiminta vakiintui 1990-luvun alussa Ruotsin kautta Suomeen, ensin suomenruotsalaiselle rannikkoalueelle,  ja vähitellen se on vakiintunut lähes kaikkialle Suomen kirjastoihin ja kouluihin.

Kirjavinkkarit tekevät kirjallisuuskasvatusta laajalla rintamalla: he antavat lapsille ja nuorille lukevan aikuisen mallin esitellessään kiinnostavasti ja innostavasti uutuuksia ja välillä myös suotta unhoon jääneitä vanhempia teoksia. Parhaimmillaan yksittäinen lapsi ja yksittäinen kirja löytävät toisensa, ja näin sytytetään halu lukea lisää.

Kirjavinkkarit kehittelevät jatkuvasti perinteisen lasten- ja nuortenkirjavinkkauksen rinnalle myös uusia, innovatiivisia ja toiminnallisia menetelmiä, kuten draama- ja genrevinkkausta. Tiettyyn kirjallisuuden lajiin erikoistuneet kirjavinkkarit kiertävät parhaimmillaan jopa eri puolilla Suomea vinkkaamassa.

Kirjavinkkarien työn merkitys on entisestään kasvanut nykytilanteessa, jossa median mielenkiinto esitellä lasten- ja nuortenkirjallisuutta on selvästi laimentunut. Kirjavinkkareista on tullut lukemaan innostamisen matkasaarnaajia, joilla on käsissään ja kasseissaan koko lukemisen tulevaisuus!”

Onnimanni-palkinnon raati toivoo, että kirjavinkkarien työoloja yhdenmukaistettaisiin valtakunnallisesti. Alueelliset erot ovat isoja sen suhteen, kuinka paljon työantaja antaa mahdollisuutta tutustua vinkattavaan aineistoon ja kokonaisuuden suunnitteluun työajalla.

Palkinnon kautta raati haluaa myös osoittaa, että kirjastoissa tehdään pitkäjänteistä ja asiantuntevaa työtä lasten ja nuorten lukemaan innostamiseksi. Lisäksi raati toivoo, että media ymmärtäisi hyödyntää kirjavinkkarien laajaa lukeneisuutta ja näkemyksiä uusimman lasten- ja nuortenkirjatarjonnan suhteen.

Lastenkirjainstituutin Onnimanni-palkintoa on jaettu vuodesta 1993 lasten- ja nuortenkirjallisuutta tai sen asemaa ja merkitystä edistävästä teosta tai toiminnasta. Palkinnon voi saada yksittäinen henkilö tai yhteisö.

Tunnustuspalkintoon kuuluu Marjatta Kureniemen saturomaani Oli ennen Onnimanni sekä kolme raha-arpaa.

Palkintoraatiin kuuluivat lasten- ja nuortenkirjallisuuden asiantuntija Päivi Heikkilä-Halttunen (pj.), kuvittaja Jani Ikonen, hankekoordinaattori Aino-Maria Kangas, kustantaja, kuvittaja Réka Király, FT, emeritaprofessori Leena Kirstinä sekä kirjailija Juha-Pekka Koskinen.

Palkinto jaetaan Seinäjoella Seinäjoen maakuntakirjastossa Kirjavinkkariyhdistyksen koulutuspäivässä 1.11.2019.

Palkintoperustelut

Tietoa Onnimanni-palkinnosta

Lisätiedot:
Kaisa Laaksonen, toiminnanjohtaja
Lastenkirjainstituutti
Yhteystiedot