Yhden kuvakirjan tarina

Tampereella 11.12.2020 

Marraskuun lopussa Lastenkirjainstituutin facebookiin tuli viesti Tiina Nuortimolta, joka oli tehnyt vähän erikoisemman löydön vanhan hirsitalonsa eristeistä, nimittäin 1940-luvulla julkaistun kuvakirjan Matin matka Helsinkiin. Googlettamalla kirjaan liittyvää tietoa hän oli saanut ainoaksi osumaksi instituutin kirjaston puuteluettelon. Niinpä hän laittoi meille viestin ja tarjosi kirjaa lahjoituksena.  

Kirjastonhoitaja Anna Tiitinen vaihtoi lahjoittajan kanssa muutaman sanan. Kelpaakohan kirja, vaikka se on kokenut kovia: murtunut muutamasta kohdasta ja jossain vaiheessa vähän kastunutkin… Instituutille kirjan kunto ei ole ongelma. Paraikaa lastenkirjataiteen parissa työskentelevä tutkija – allekirjoittanut – ilahtui, kun aiemmin puuttunut kotimainen kuvakirja saatiin nyt osaksi kokoelmaa. 

Matti Nissisen kirjoittamassa kuvakirjassa kerrotaan maaseudulla asuvasta Matista, joka pääsee setänsä Jussin kanssa tutustumaan Helsingin nähtävyyksiin. Liekö kyseesä jopa autofiktio! Matkarahat Matti tienaa osallistumalla puolukan keräyskilpailuun, jollaisia suomalaislapsille tuolloin järjestettiin. Helsingissä Matti näkee kaikki pääkaupungin ihmeet: raitiovaunun, tavaratalon liukuportaat, sataman suuret laivat ja Korkeasaaren ihmeelliset eläimet. Reissun kliimaksi tapahtuu Olympiastadionilla, missä ennätysjuoksija Heino kukistaa ruotsalaisen kilpakumppaninsa… 

Kuvakirjan kuvat on signeerattu vuonna 1943 ja kirja itse ilmestyi vuonna 1944. Kuvatulla urheilutapahtumalla saattaa hyvinkin olla vastineensa todellisuudessa: Kalevan kisat, jotka järjestettiin Helsingin Olympiastadionilla molempina vuosina 1943 ja 1944. Vuoden 1944 kisat pidettiin  23.–24. syyskuuta, muutama viikko jatkosodan aselevon solmimisen jälkeen, sodasta johtuen tavanomaista myöhemmin. Siis parhaaseen puolukka-aikaan. Tällöin Suomen mestariksi juoksi Viljo Heino, mutta voittiko hän tuolloin ruotsalaisen Gunder Häggin vai ei, tähän kaipaisin hieman lisäselvitystä vähän paremmin aiheeseen vihkiytyneiltä. 

Lisäselvitystä kaipaan kovasti myös siitä, kuka on värikuvin kuvitetun kuvakirjan kuvittaja. Kannessa mainitaan E. Lehikoinen, joka signeerauksen mukaan voisi hyvinkin olla Eero Lehikoinen. Maria Laukan toimittamassa Satujen saari -teoksessa kuvittajaksi on merkitty Eino Lehikoinen. Mutta kuka on Eino Lehikoinen? Ihan varmaksi ei kuvittajaa pysty signeerauksen tai kuvitustyylin perusteella sanomaan, ennen kuin tarkempi tieto mahdollisesta Eino Lehikoisesta on onnistuttu löytämään. 

Kuinka monta kysymystä ja kiinnostavaa yksityiskohtaa yhteen kuvakirjaan voikaan liittyä! 

Matin matka Helsinkiin -kuvakirja on nyt poistettu puuteluettelostamme, mutta monia muita puutteita toki vielä on. Jos sinäkin remontoit kotiasi tai siivoat mummolan ullakkoa ja teet kuvakirjalöytöjä, otathan yhteyttä kirjastonhoitaja Annaan. Lastenkirjainstituutin kuvakirjakokoelma on ainutlaatuisen laaja ja arvokas, mutta varsinkin 1800-luvun ja 1900-luvun ensimmäisten vuosikymmenten kuvakirjoissa on useita puutteita.

Ja lastenkirjataiteen tutkija jatkaa kuvitusten pohtimista ja tietojen kirjaamista tietokantaan, josta tiedotetaan sitten ensi vuoden puolella enemmän. 

Päivi Nordling
kirjastonhoitaja, Lastenkirjan kuvitustaide -hankkeen tutkija 2020-2021 

Esitelty kuvakirja: 

Matias: Matin matka Helsinkiin. Teksti Matias (=Matti Nissinen), kuvat E. Lehikoinen. Kuvamies 1944. 

Muita kuvakirjoja, jotka kertovat Helsingin nähtävyyksistä:  

Havukainen, Aino & Toivonen, Sami: Tatu ja Patu Helsingissä. 14. uudistettu painos. Otava 2012.
Hytönen, Ville: Vauvaperhe matkustaa. Kuvittanut Matti Pikkujämsä. Tammi 2016.
Hämäläinen, Karo: Hurraa Helsinki! Ikioma kaupunki. Kuvittanut Salla Savolainen. Tammi 2012.
Isotoff, Jenni: Unelma & Helsinki. Mini 2019.  
Koivisto, Jari: Miina ja Manu pääkaupungissa. Satukustannus 2016.

Tampereen nähtävyyksien yleisesittelyä on näissä kuvakirjoissa:  

Hämäläinen, Karo: Tampereen Linna. Kirja kirjailijasta ja hänen kaupungistaan. Kuvittanut Ilpo Koskela. Tammi 2020. 
Koivisto, Jari: Miina ja Manu kaupungin kesässä. Satukustannus 2009.
Koivisto, Jari: Miina ja Manu. Kaupunkikierros. Satukustannus 2014.
Kuusela, Matti: Salainen tehtävä. Tonttujen talviseikkailu Tampereella. Kuvittanut Jammu Kanerva.  Tampere-seura 2010. 

Lisäksi on useita kuvakirjoja, joissa kerrotaan yksittäisistä kohteista, kuten Korkeasaaresta, Linnanmäestä tai Särkänniemestä. 

Linkki puuteluetteloon:   

Vanhojen kuvakirjojen ja kuvitettujen lastenkirjojen puuteluettelo
(linkki avautuu uuteen välilehteen)