Oikotietä ei ole

Tampereella 5.1.2018

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden teemavuosi Suuri kirjaseikkailu päättyi uuden vuoden 2018 vaihteeseen. Paljon puhuttiin ja kirjoitettiin lukemisesta, paljon luettiin kirjoja. Kirjastot olivat aktiivisia. Kustantajat julkaisivat edellisvuosien tapaan runsaasti monenlaisille lukijoille sopivia kirjoja.

Lehtiä, joissa on artikkeleita lukemisesta, näkyvissä otsikko Koulussa pitää olla aikaa lukea kirjallisuutta. Kirja Haluatteko nähdä tähden?Pitkäkestoisista lukemisharrastusta edistävistä hankkeista mainittakoon tässä kohtaa pohjoismainen Läsrörelsen-yhteistyöhanke, jonka tuottamia kirjoja jaetaan oheistuotteena kaikissa Pohjoismaiden McDonald’s-ravintoloissa syksyisin. Kirjat ovat kovakantisia ja muutenkin laadukkaita, ja monet niistä ovat sellaisia, että emme olisi niitä muuten suomeksi saaneet.

Lastenkirjainstituutin kirjasto tallentaa kokoelmiin kaiken Suomessa julkaistun lasten- ja nuortenkirjallisuuden kustantajien lahjoitusten mukaan. Selvitystyö alkaa ensi viikolla ja pyynnöt hiukan myöhemmin. Kirjat luetteloidaan Onnet-tietokantaan ja ne ovat esillä Kirjakori 2017 -näyttelynä 5.4.–18.5.2018. Lastenkirjainstituutti on ainoa paikka maailmassa, jossa koko vuoden lasten- ja nuortenkirjatarjonnan pystyy näkemään yhdellä kertaa.

Kirjojen lisäksi instituutti tallentaa edelleen jonkin verran lehtileikkeitä, joskin niiden saavutettavuus myös digitaalisesti alkaa olla aiempaa saavutettavampaa. Kansalliskirjasto tiedottaa 4.1., että kaikki Suomessa ilmestyneet sanomalehdet ja ns. yleiset aikakauslehdet ajalta 1771–1929 ovat kansalaisten vapaassa käytössä. Helsingin Sanomien Aikakoneesta löytyvät Helsingin Sanomien paperilehdet vuosilta 1904–1997. Vanhojen lehtien sisältöä voi etsiä hakusanoilla. Hakutuloksiin pääsevät tosin käsiksi vain tilaajat tai maksuttomalla tutustumistarjouksella.

Lasten ja nuorten lukemiseen liittyviä lehtiotsikoita olivat vuonna 2017 muiden muassa:

Hyvä lukutaito hankitaan vain lukemalla.
Lukutaito kehittyy innostavassa ilmapiirissä.
Oppilaiden lukemiseen pitää varata aikaa.
Tarvitaan lukevia esikuvia.

Oikotietä lukemiseen ei ole. Onnistuneiden kirjavalintojen kautta lukemisen ilo löytyy parhaiten.

Lastenkirjainstituutin kirjastokokoelmiin voi tutustua opastetusti maanantaina 29.1.2018 klo 16.

Tervetuloa kirjastoon!

Päivi Nordling