Kirjojen lahjoitussääntö

Lastenkirjainstituutin kirjaston lasten- ja nuortenkirjakokoelma täydentyy lähes yksinomaan kustantajien uutuuslahjoituksina tai muiden laitosten ja yksityishenkilöiden lahjoituksina.

Lasten- ja nuortenkirjoista tallennamme kaiken 0–18-vuotiaille suunnatun kirjallisuuden. Kutakin nimekettä tallennamme 1–2 kappaletta. Täydennyksiä otetaan vastaan lahjoituksina, mikäli kirja puuttuu kokoelmistamme kokonaan tai meillä oleva kappale on muovitettu tai muuten huonokuntoinen. Eniten puutteita on ennen 1960-lukua julkaistuissa kuvakirjoissa ja 1900-luvun alkuvuosikymmeniä vanhemmissa teoksissa.

Lahjoituksena tarjottavista vanhoista kirjoista voi toimittaa kirjastonhoitajalle valintaa varten listan, jossa näkyy kirjan tekijän ja nimen lisäksi kirjan kustantaja, painosvuosi ja mahdollinen muu painosmerkintä. Lisäksi voi luonnehtia kirjan kuntoa lyhyesti, esimerkiksi ”irtopäällys tallella”.

Mikäli meille lahjoitettua kirjaa ei liitetä kokoelmaan, se myydään instituutin omassa Kirjabasaarissa tai muissa tilaisuuksissa. Poikkeuksena kirjailijoiden käsikirjoitus- ja arkistolahjoitukset, jotka käsitellään erikseen.

Tutkimuskirjallisuus hankitaan pääsääntöisesti ostoina ja vaihtoina (ulkomainen tutkimus) tai lahjoituksina (kotimainen tutkimus). Lämmin kiitos kaikille meille jo kirjoja lahjoittaneille kustantajille, muille laitoksille ja lukuisille yksityishenkilöille.

Olethan kirjalahjoitusten osalta yhteydessä kirjastonhoitajaan puhelimitse 050 4632 786 tai sähköpostitse kirjasto(a)lastenkirjainstituutti.fi.

Lisätietoa:
Tue toimintaa
Mitä kirjasto tarjoaa kustantajalle?