Henkilö- ja yhteisöarkistot

Lastenkirjainstituutin arkistokokoelmasta löydät Tove Janssonin kotikirjaston lisäksi monenlaista lasten- ja nuortenkirjallisuuteen sekä sen tutkimiseen liittyvää arkistoaineistoa. Kokoelmiin sisältyy kaunokirjallisuutta, tutkimuskirjallisuutta, käsikirjoituksia, kirjeenvaihtoa, luentoja, sopimuksia, valokuvia ynnä muuta. Kokoelmat ovat asiakkaiden käytössä kirjaston lukusalipaikoilla.

Lastenkirjainstituutilla on myös laaja kuvitusoriginaalien arkisto, jossa on muiden muassa Maija Karman ja Camilla Mickwitzin kuvituksia. Kuvituskokoelma on luetteloitu ja digitaalisesti kuvattu Suomen taidekokoelmat -palveluun. Henkilökunta opastaa aineistojen käytössä mielellään.

Henkilöarkistot

Andersen, H. C. : Tutkimusta

Lastenkirjainstituutti sai Liisan päivänä 2012 lahjoituksena merkittävän osan emeritaprofessori Sirkka Heiskanen-Mäkelän laajasta H. C. Andersen -kokoelmasta. Valtaosa aineistosta on tanskankielistä, mutta kokoelmassa on teoksia myös englanniksi, ruotsiksi ja saksaksi.

Tutustu H. C. Andersen -tutkimukseen.

Honkanen, Helmiriitta

Käsikirjoituskokoelma.

Jansson, Tove : Kotikirjasto

Taiteilija Tove Jansson lahjoitti vuonna 1989 Lastenkirjainstituutille 410 kotikirjastonsa lastenkirjaa sekä kirjallisuuden ja kuvituksen tutkimusteosta. Monipuolinen kokoelma on järjestetty hyvin ja siihen voi tutustua verkkosivujen avulla. Teksti on myös englanniksi.

Tutustu Tove Janssonin kotikirjastoon.

Karma, Maija

Kuvittaja Maija Karman arkistokokoelma.

Kota, Matti

Kuvittaja Matti Kodan kirjeenvaihtoa.

Kuivasmäki, Riitta

Lastenkirjainstituutin ensimmäisen toiminnanjohtajan Riitta Kuivasmäen arkistokokoelma.

Kukkamäki, T. J.

Professori T. J. Kukkamäen aapiskokoelma.

Laulajainen, Leena

Kirjailija Leena Laulajaisen arkistokokoelma.

Lehtonen, Ulla

Kirjastonhoitaja Ulla Lehtosen arkistokokoelmasta on julkaistu Airi Halosen toimittama julkaisu: Lasten- ja nuortenkirjallisuuden asialla : Ulla Lehtosen bibliografia. Suomen Nuorisokirjallisuuden Instituutti 2000.  (Suomen nuorisokirjallisuuden instituutin julkaisuja 22, ISSN 0358-4968).

Lindquist, Marita

Kirjailija Marita Lindquistin käsikirjoituskokoelma.

Mickwitz, Camilla

Kuvittaja Camilla Mickwitzin arkistokokoelma.

Pakkanen, Kaija

Kirjailija Kaija Pakkasen arkistokokoelma.

Pietilä, Tuulikki

Taidegraafikko Tuulikki Pietilä seikkailukirjasto.

Raustela, Lasse

Kirjailija Lasse Raustela lahjoitti Lastenkirjainstituutille syksyllä 2021 aiheenmukaisesti kansioidun arkistolahjoituksen, joka sisältää useita leikekirjoja kahtena sarjana. Toisessa ovat kirjailijan kaikki eri lehdissä julkaistut kirjoitukset, toisessa haastatteluja ja arvosteluja. Aineistoon kuuluu myös sopimuksia ja muita asiakirjoja. Arkistoon sisältyy myös Taivaansavut-sarjan tausta-aineisto (2 mappia). Lisäksi lahjoitus sisältää runsaasti muuta aineistoa.

Roine, Raul

Kirjailija Raul Roineen kirjeenvaihtoa 1930-luvun lopulta.

Salminen, Hellevi

Kirjailija Hellevi Salminen lahjoitti Lastenkirjainstituutille yhdeksän kansiota lasten- ja nuortenkirjojensa käsikirjoitusversioita.

Tutustu Hellevi Salmisen arkistoluetteloon.

Salovaara, Aaro

Lastenkirjainstituutti sai vuonna 2016 lahjoituksena yli sata teosta opettaja ja keräilijä Aaro Salovaaran aapis- ja lukukirjakokoelmasta.

Tutustu Aaro Salovaaran aapiskirjalahjoitukseen.

Suomela, Erkki K.

Kirjailija Erkki K. Suomelan käsikirjoituskokoelma.

Tuominen, Tellervo

Kirjailija Tellervo Tuomisen käsikirjoituskokoelma.

Yhteisöarkistot

Satukustannus (Artko)

Lahjoitus vuonna 2020.

Seinäjoen sarjakuvaseura

Arkistokokoelma.