Lasten- ja nuortenkirjallisuus

Kokoelmat

Lastenkirjainstituutin kirjakokoelmassa on reilut 70 000 lasten- ja nuortenkirjaa, jotka ovat

  • Suomessa tai muualla julkaistuja, alkuperältään suomen- tai ruotsinkielisiä (suomenruotsi)
  • saamenkielisiä (pohjoissaame, koltansaame, inarinsaame), romanikielisiä, meänkielisiä, karjalankielisiä
  • suomeksi käännettyjä
  • suomalaisten tekijöiden teoksia, jotka on käännetty muille kielille ja julkaistu Suomen ulkopuolella
  • Suomessa painettuja, muunkielisiä kirjoja

Yleiskokoelman vanhimmat kirjat ovat 1700-luvulta ja uusimmat kuluvan vuoden uutuuksia. Kokoelmassa on lasten ja nuorten kaunokirjallisuutta pikkulasten katselukirjoista nuorten aikuisten dystopioihin sekä lasten- ja nuortenrunoja, näytelmiä ja sarjakuvia samoin kuin lasten ja nuorten tietokirjoja ja lastenlehtiä. Omana kokonaisuutenaan on lähes 1500 niteen kokoelma aapisia ja lukukirjoja. Erikoiskokoelmissa on jonkin verran muiden maiden lasten- ja nuortenkirjallisuutta.

Aapiskokoelma
Erikoiskokoelmat
Lastenlehtien kokoelma

Tietokannat

Lasten ja nuorten kaunokirjallisuudesta suurin osa on talletettu Onnet-tietokantaan. Vajaat 20 % kokoelman kirjoista on kuvailtu vasta manuaalisesti eikä tietoja tällöin löyty Onnetin kautta. Lasten ja nuorten tietokirjakokoelman kirjoista iso osa on edelleen kokonaan luetteloimatta tietokantaan.

Onnet-tietokanta

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden kuvituksia voi tarkastella kuvittajabibliografian avulla. Kuvittajabibliografia sisältää henkilötiedot yli 1500 kuvittajasta ja luettelon heidän kuvittamistaan kirjoista vuodesta 1847 alkaen nykykuvituksiin saakka. Teoksia on tietokannassa yli 12 700.

Kuvittajabibliografia

Vanhimpia, 1700- ja 1800-luvulla julkaistuja kirjoja kannattaa hakea Koivu ja tähti -bibliografian verkkoversion avulla. Kolmen tähden tietoa -tietokanta kertoo puolestaan, mitä kotimaisia lasten- ja nuortenkirjoja on käännetty muille kielille. Tietokannan avulla löytyy myös tietoa tekijöiden ja kirjojen saamista palkinnoista.

Koivu ja tähti -bibliografia
Kolmen tähden tietoa -tietokanta

Tietokantojen linkit avautuvat uuteen välilehteen.
Henkilökunta opastaa mielellään tietokantojen ja kortistojen käytössä ja kirjojen etsimisessä.

Kirjojen lahjoittaminen kirjastoon

Lastenkirjainstituutin lasten- ja nuortenkirjallisuuden hankinta perustuu lahjoituksiin. Jos haluat lahjoittaa kirjoja instituutin kokoelmaan, voit tutustua puuteluetteloomme ja ottaa yhteyttä kirjaston henkilökuntaan. Vaikka kirjakokoelmamme on runsas ja hyvä, puutteita on paljon. Vain osa puutteista on koottu puuteluetteloiksi ja hieman yli 80 % kokoelmasta on kuvailtu Onnet-tietokantaan.

Tutustu lahjoitussääntöön.
Lastenkirjainstituutin kirjaston puuteluettelo
Henkilökunnan yhteystiedot