Aikakauslehtiä ei kiinnosta lastenkirja eikä lasten lukeminen

Lastenkirjainstituutin lehti Onnimanni julkaisee 20.4. ilmestyvässä numerossaan (1-2/2018) selvityksen aikakauslehtien suhteesta lastenkirjoihin ja lasten lukemiseen. Onnimannin työryhmä tutki 17 suositun aikakauslehden numerot syys-lokakuulta 2017, kirjavuoden vilkkaimmalta ajalta.

Tuula Korolaisen kirjoittaman artikkelin loppupäätelmä on karu: ”Kärjistäen voi sanoa, että useita tutkituista lehdistä lastenkirja ei kiinnosta kärpäsenlian vertaa, toisia ehkä juuri sen verran. Poikkeuksia on todella vähän.”

Useissa lehdissä ei ollut lainkaan toimituksellista aineistoa lastenkirjoista tai lukemisesta, ja moni ylitti nollarajan vain hipoen. Lastenkirjalle jopa pikkupuffiin pääseminen on harvinaista. Harvat maininnat ovat makasiineissa tai sekalaispalstoilla, tavallisimmin joulun alla.

Lisääntynyt huolipuhe lasten lukemattomuudesta ei ole tavoittanut aikakauslehtiä. Aikuiset kuitenkin toivovat lastenkirjaesittelyjä niiltä medioilta, joita muutenkin seuraavat eli aikakaus- ja päivälehdiltä. Suomessa on yli miljoona lasta, joiden lähellä olevista aikuisista  koostuu suuri joukko lastenkirjatiedon tarvitsijoita. Lehdet eivät kuitenkaan tähän lukijoidensa tarpeeseen vastaa, vaikka lapset kasvavat myös lehtien lukijoiksi kirjojen kautta.

Lehtiselvityksen kohteena olivat A-lehtien Apu, Eeva ja Kotivinkki, Otavamedian Anna, Kaksplus, Kotiliesi, Seura ja Suomen Kuvalehti, Sanoman ET , Gloria, Kodin Kuvalehti, Meidän perhe, Me Naiset ja Vauva, Fokus Median Oma Aika sekä K- ja S-ryhmien asiakaslehdet Pirkka ja Yhteishyvä.

Uuden Onnimannin pääteemana on lukeminen, ja aikakauslehtiselvityksen lisäksi tarjolla on mm. uusinta tutkimustietoa perheympäristön vaikutuksesta pikkulasten lukemiseen, kattava artikkeli meneillään olevista lukemiskampanjoista sekä artikkeleita toukokuussa 40 vuotta täyttävän Lastenkirjainstituutin toiminnasta.

Tutustu uusimpaan Onnimanniin.