Satavuotias Suomi lastenkirjojen kautta

Mistä kirjoista Sauli Niinistö ja Jenni Haukio vaikuttuivat lapsuudessaan? Miten lapsena luettu on auttanut Mari Rantasilaa näyttelijän ammatissa? Mitä lasten dekkareista opittua kikkaa kirjailija Karo Hämäläinen haluaisi kokeilla?  Muun muassa näihin kysymyksiin löytyy vastaus Onnimannin Suomi 100  -numerosta.

Lastenkirjainstituutin Onnimanni-lehden tuore numero 3/2017 osallistuu Suomen satavuotisjuhlintaan luotaamalla lasten- ja nuortenkirjallisuudesta vuosisadan klassikoita ja nostamalla esiin tämän ajan ilmiöitä ja kirjauutuuksia.

Juhani Niemi esittelee artikkelissaan Ollin oppivuosista Risto Räppääjään yhden kirjasuosikin jokaiselta itsenäisyyden ajan vuosikymmeneltä. Eri-ikäisten lukijoiden kokemusta tuovat mukaan mm. presidenttiparimme, näyttelijä-ohjaaja Mari Rantasila, kirjailija Karo Hämäläinen, kuvittaja Maija Hurme ja kaksi nykykoululaista.

Jukka Laajarinne pohtii esseessään Isänmaan puolesta, mitä isänmaallisuus nykyään on ja miten se voi näkyä lasten- ja nuortenkirjallisuudessa. Konkreettisen esimerkin aiheesta tarjoaa Kirsti Manninen kertomalla suomalaisuuden käsittelystä omassa kirjassaan Suomen lasten Suomi.

Suomi koko laajuudessaan tulee mukaan murrekirjoja käsittelevissä kirjoituksissa. Heli Laaksonen pohdiskelee kirjoituksessaan Murre ja mukulat lasten ja murteiden suhdetta sekä murteiden roolia lastenkirjoissa. Emma Kaukiainen analysoi ”Mie muutin vasta etelään” -artikkelissaan murteen ja kotiseutuidentiteetin yhteyttä neljässä 2000-luvun nuortenromaanissa.

Perspektiivi itsenäisyyden alkuvuosiin ja -vuosikymmeniin avautuu sekä uusien että vanhojen kirjojen kautta. Otsikolla Kenen itsenäinen Suomi? Päivi Heikkilä-Halttunen on haastatellut kirjailija Laila Kohosta hänen nuortenromaanistaan Miehuuskoe 1917 ja Sara Kokkonen kirjoittaa artikkelisssaan Kotirintamalla ja komennuksella1940-luvun lottaromaaneista ja niiden sankaritytöistä.

Mitä haluat tietää kotimaasta? -tietopaketissa Tuula Korolainen esittelee Onnimannin kriitikoiden kanssa yli 40 Suomea ja suomalaisuutta käsittelevää lasten- ja nuorten tietokirjaa. Vakiopalstoilla Seulassa ja Puntarissa arvioidaan lisäksi tuoretta lähde- ja kaunokirjallisuutta.

Lehden kansikuva on Aino-Maija Metsolan kuvitusta Anja Portinin kirjaan Ava ja oikukas trumpetti (WSOY, 2017).

______________________________________________________________________________

Lisätietoja:

päätoimittaja Tuula Korolainen – tuula.korolainen(a)saunalahti.fi; 040 5439 348

www.lastenkirjainstituutti.fi/onnimanni-lehti

Lehtipyynnöt:

seija.haapakoski(a)lastenkirjainstituutti.fi; 050 4632 780


Tutustu Onnimanni 3/17-lehden sisältöön