Tätä en lapselleni lue! -kirjanäyttely Koilliskeskuksen kirjastossa marraskuussa

Lastenkirjainstituutin kokoama Tätä en lapselleni lue! -näyttely on esillä Koilliskeskuksen kirjastossa 6.11.–24.11.2017. Näyttelyssä esitellään tulenarkoja aiheita käsitteleviä ja pahennusta herättäneitä lastenkirjoja 1800-luvun lopulta tähän päivään. Kirjanäyttelyyn on koottu 56 kuvakirjaa ja lastenromaania, jotka on jaoteltu aihealueen mukaan neljään ryhmään.

Näyttelyssä on mukana niin Heinrich Hoffmannin Jörö-Jukan kaltaisia groteskin opettavaisia klassikoita kuin arkisempiakin hahmoja, kuten Gunilla Bergströmin Mikko Mallikas tai Tove Janssonin sarjakuvien Muumit.  Näyttelyn kirjoja on kritisoitu julkisesti, sensuroitu tai jopa poltettu kirjarovioilla. Kirjojen sivuilta löytyy esimerkiksi rasismia, päihteiden käyttöä ja väkivaltaa, mutta joidenkin kohdalla sopimattomuuden kysymys kytkeytyy vaikeaan aiheeseen, kuten kuolemaan, sukupuoli-identiteettiin tai seksuaalisuuteen. Näyttely haastaa myös katsojansa pohtimaan sitä, mitä lastenkirjoissa on sopivaa tai sopimatonta esittää.

Tätä en lapselleni lue! Sensuuritapauksia ja paheksuttuja lastenkirjoja -kirjanäyttely avataan Koilliskeskuksen kirjastossa 6.11.2017 klo 17.30. Avajaisissa ovat paikalla näyttelyn koonnut Minttu Tervaharju, Sanataideyhdistys Yöstäjän sanataideoppilas Siiri Torvinen sekä tutkija, kriitikko ja tietokirjailija Päivi Heikkilä-Halttunen. Tilaisuuteen kuuluu näyttelyn esittely sekä paneelikeskustelu. Kirjanäyttelyn yhteydessä nähdään myös lasten ja nuorten teksteistä koottu ”Tätä en aikuiselle lukisi”-sanataidenäyttely. Näyttelyt ja avajaistilaisuus ovat osa lastenkirja- ja sanataidefestivaali Kirjalitan ohjelmaa (http://kirjalitta.fi/).