Kolme onnekasta voitti Suuri lukuseikkailu -kirjan – vastauksista paljastui kirjamessukävijöiden lempilukupaikka

Lastenkirjainstituutti järjesti Turun kirjamessuilla arvonnan, johon osallistuneiden kesken arvottiin kolme Kaisa Laaksosen Suuri lukuseikkailu -kirjaa (Avain 2017). Kirjojen voittajat on nyt arvottu ja heille on ilmoitettu voitosta henkilökohtaisesti. Arvontaan osallistui kirjamessuilla yli 200 henkilöä, joilta kysyttiin suosikkikirjaa ja -lukupaikkaa sekä sitä, mitä he haluaisivat lukea seuraavaksi.

Kyselyyn vastanneiden suosikkilukupaikka oli useimmilla oma sänky tai sohva, jonka nurkkaan voi käpertyä lukemaan viltin alle. Jotkut lukivat mieluiten vanhemman sängyssä tai sylissä, toiset taas kahvilassa, vessassa, riippumatossa tai salaisessa piilopaikassa. Suosikkikirjoja olivat odotetusti Harry Potterit, Tatu ja Patu sekä Mauri Kunnaksen kirjat. Myös vanhemmat klassikot, kuten Ronja Ryövärintytär, Muumi-kirjat ja Peppi Pitkätossu olivat messukävijöiden suosiossa. Vastauksissa mainittiin myös Risto Räppääjä, Ella-kirjat sekä erilaisia populaarikulttuurin suosikkiaiheita, kuten Star Wars, Minecraft ja Ryhmä Hau.

Vastanneet halusivat lukea seuraavaksi seikkailu- ja fantasiakirjallisuutta. Myös eläinaiheisia kirjoja haluttiin lukea, erityisesti koira- ja hevoskirjoja. Lisäksi kiinnostivat taikuus, jännitys ja historia. Vastauksissa nousivat esille myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt, tavallinen arki, koodaaminen, pelit, ystävyys ja aikamatkailu. Jotkut vastaajat halusivat lukea perheestä, ystävyydestä tai yksinäisyydestä. Lastenkirjavalikoimaan toivottiin muun muassa lisää selkokirjoja klassikoista.