18.6.2018
Useimmat pikkulasten ja kouluikäisten lasten vanhemmat tietävät lasten päivittäistä liikkumista koskevat suositukset. Fyysisen aktiivisuuden suositus 7–18 -vuotiaille on 1–2 tuntia päivässä. Vastaava suositus varhaisvuosien fyysisestä aktiivisuudesta alle 8-vuotiaille on vähintään kolme tuntia liikuntaa päivässä. Kaksi-kolme tuntia päivässä voi äkkiseltään tuntua suurelta määrältä, kun ajatellaan perheiden aikataulutettua elämää ja pitkiä päiväkoti- tai koulupäiviä.
Kyse on kaikesta lasten liikkumisesta, koulu- ja päiväkotimatkoista, portaiden kiipeämisestä, välituntileikeistä. Liikkuva koulu -hanke on tehnyt jo vuosien ajan hyvää työtä liikunnan tuomiseksi osaksi kaikkien lasten koulupäivää luontevalla tavalla ja laajentunut myös varhaiskasvatukseen. Liikuntasuositusten yhteydessä painotetaan liikkuvan elämäntavan merkitystä koko perheelle. Lapsen liikuntasuositus täyttyy helposti, jos päivittäiset matkat on tapana taittaa jalan tai pyörällä. Kun vanhemmat käyvät kävelyllä tai harrastavat liikuntaa, kun pyöräily, ulkoilu tai uimahallissa käyminen on luonteva osa perheen elämää, ei liikuntasuorituksia tarvitse erikseen sijoittaa jo muutenkin kiireiseen arkeen.
Lukeminen asetetaan usein vastakkain liikkumisen kanssa. Kun lapset ja nuoret urheilevat paljon, kiireiseen arkeen ei välttämättä mahdu lukutuokioita eikä ole aikaa rauhoittua kirjan äärellä. Kuitenkin lukemisella ja liikkumisella on paljon yhteistä. Vaikka liikkuisi kaksi-kolmekin tuntia päivässä, ehtii rauhoittua hyvän kirjan parissa. Oikeastaan pitäisi lähteä vahvistamaan liikunnan ja lukemisen yhteyksiä kaikin tavoin. Rankan liikunnan jälkeen voi olla vaikea rauhoittua yöunille. Kirja on hyvä apu tässä. Jo lyhyt lukuhetki ennen nukkumaanmenoa rauhoittaa niin lapsen kuin aikuisenkin.
Kirjat ja lukeminen voisivat tulla osaksi liikkuvien ihmisten elämää muillakin tavoin. Voisivatko urheiluseurat tarjota lukemista tauoille tai vaihtopenkkiin, peli- tai kilpailureissuille? Urheilusankareiden elämäkerrat ovat johdattaneet monet urheilijat kirjojen äärelle. Voisivatko urheilijat olla myös lukevia esikuvia? Kuten Tapparan Pekka Saravo toteaa Lukeva Pirkanmaa -hankkeessa tehdyllä videolla, kirjat tarjoavat kevyempää vastapainoa peleille ja treeneille. Liikunnan maailmassa suosittu personal trainer -palvelu on tuotu helsinkiläisiin kirjastoihin. Henkilökohtainen lukuvalmentaja etsii asiakkaille sopivia kirjoja.
Hyvä lukutaito kehittyy vain lukemalla paljon. Lukemisen voi kuitenkin aloittaa pienissä erissä. Jo 15 minuuttia päivässä kehittää lukutaitoa huomattavasti, se on paljon vähemmän kuin kolmen tunnin fyysinen aktiivisuus! Lukemisessa aikuisen esimerkki on tärkeä samalla tavoin kuin liikunnassa. Jos aikuiset rentoutuvat vain sosiaalisen median tai televisiosarjojen äärellä, on vaikea vaatia lasta keskittymään kirjaan.
Ole tänä kesänä lukeva aikuinen! Varaa lomalle ainakin yksi kirja mukaan ja näytä lapsille esimerkkiä. 15 minuuttia päivässä riittää.
Kaisa Laaksonen
toiminnanjohtaja
Lastenkirjainstituutti