Juontaja: Aleksis Salusjärvi
Seminaarin juonsi Aleksis Salusjärvi, joka on kulttuurialan televisio, radio- ja lehtitoimittaja sekä kriitikko. Hän työskentelee myös opettajana eri koulutusasteissa, ja on muun muassa vetänyt ammattikoulujen teknisillä aloilla Sanat haltuun -lukutaitotyöpajaa.
Nordic E-Stories maanantai 7.11.
Scott Rettberg, Bergenin yliopisto (Norja)
Scott Rettberg on digitaalisen kulttuurin professori kielten- ja taiteidentutkimuksen laitoksella Bergenin yliopistossa. Hän on mukana useissa elektronisissa lastenkirjaprojekteissa niin tutkijana kuin kirjailijanakin.
Merete Pryds Helle (Tanska)
Merete Pryds Helle on tanskalainen kirjailija, joka on työskennellyt digitaalisen kirjallisuuden parissa vuodesta 1998. Häneltä (et al.) ilmestyi palkittu elektroninen lastenkirja Wuwu & Co. vuonna 2014.
Lissa Holloway-Attaway, Skövden yliopisto (Ruotsi)
Lissa Holloway-Attaway on digitaalisen median tekijä sekä tutkija, jota kiinnostaa kokeellinen kerronta ja tarinan laajentuminen eri medioihin ja genreihin.
Samuli Jakobsson, Kids Media, Sanoma Media Finland
Samuli Jakobssonilla on laaja kokemus media-alan kehittämisestä digimurroksen keskellä. Tällä hetkellä hän vastaa Sanomalla Kids Media -yksikön digitaalisesta liiketoiminnasta, ja on ollut kehittämässä Lasten Omaa Satukirjastoa, kotimaisen ja käännetyn lastenkirjallisuuden digitaalista lukupalvelua.
Mikko Aarne, Kustannusosakeyhtiö Kosmos
Kustantaja Mikko Aarne on työskennellyt pitkään eri kustantamoissa, perustanut sähkökirjapalvelu Readberry.fin ja rakentaa tällä hetkellä uuden sukupolven kustantamoa, Kosmosta.
Harri Ketamo, HeadAI
Harri Ketamo on yrittäjä ja vapaa tutkija. Tällä hetkellä hän kehittää perustamassaan yrityksessä HeadAI:ssa tekoälypohjaisia ratkaisuja informaatioähkyn vähentämiseen ja tietotyön tehostamiseen. Kaksi hänen edellistä yritystä, SikllPixels ja GameMiner, toimivat pelialalla.
Tuomas Sorjamaa, Kaiken Kustannus
Tuomas Sorjamaa on media-alan ammattilainen ja Kaiken Kustannuksen lisenssipäällikkö. Aikaisemmin hän on työskennellyt useissa eri kustantamoissa. Kaiken Kustannus on transmedia-tarinankerrontaan erikoistunut sisältökiihdyttämö.
Eliisa Vainikka, Tampereen yliopisto
Eliisa Vainikka, FM, toimii väitöskirjatutkijana Tampereen yliopiston Viestinnän, median ja teatterin yksikössä. Hänen väitöskirjatutkimuksensa käsittelee intiimiä kansalaisuutta ja elämänpolitiikkaa käsitteleviä verkkokeskusteluja. Aikaisemmin hän on tutkinut muun muassa nuorten aikuisten lukutapoja ja mediankäyttöä sekä kuvien käyttöä sosiaalisessa mediassa.
Ronja Salmi
Juontajauransa lisäksi Salmi on käsikirjoittanut ja toimittanut lukuisia nuorten tv-ohjelmia ja kirjoittanut kolme nuortenkirjaa. Salmi on myös Helsingin Sanomien Nyt-liitteen vakikolumnisti. Salmen Ryöväri Oy on erikoistunut sosiaalisen median sisällöntuotantoon. Nuoruuden asiantuntijaksikin tituleerattu Salmi havaitsee nettimaailman trendit jo kaukaa ja tarjoilee kattavan esityksen siitä mitä somessa juuri nyt tapahtuu.
Samuel Shipway
Samuel Shipway on 15-vuotias poika Lempäälästä. Hän käyttää somea päivittäin, ja se on suuri osa hänen elämäänsä. Ajatelkaa mitä tahansa sosiaalisen median palvelua, ja hänellä on todennäköisesti sinne tili. Hän käyttää itse päivittäin eniten Instagramia, Snapchatia ja YouTubea. Hän edustaa somepaneelissa nuorisoa, ja hänen mielestään some on hyvä lähde herättää lukuintoa. Tosin kovakantisten kirjojen aika saattaa olla loppupuolella, ja mobiililaitteesta luettavien digikirjojen aika alussa!
Nordic E-Stories tiistai 8.11.
Martin Campostrini, Roskilden kirjasto (Tanska)
Martin Campostrini on kehittänyt Roskilden kirjastoille digitaalisen kirjallisuuden kirjastopalveluita, kuten näyttelyitä, vuorovaikutteisia malleja ja runokoneita.
Luentomateriaalit
Puheenvuoro videotallenteena
Lucas Ramada Prieto, Barcelonan yliopisto (Espanja)
Tutkija Lucas Ramada Prieto viimeistelee väitöskirjaansa lasten ja nuorten e-kirjallisuudesta ja koordinoi GRETEL -sivuston lasten e-kirjallisuusosiota.
Luentomateriaalit
Puheenvuoro videotallenteena
Marja Hjelt
Tohtoriopiskelija Marja Hjelt on digitaalisen kirjastoalan ammattilainen. Viimeisimmät vuodet hän on ollut kehittämässä koko Suomen yleisten kirjastojen digitaalisen median jakelua, tehden samalla väitöskirjaa aiheesta.
Hanna Pöyliö, Niilo Mäki –instituutti
KM, tutkija Hanna Pöyliö toimii hankevastaavana Niilo Mäki Instituutin Kielellisten taitojen ja lukemisen tukeminen –hankkeessa.
Ilmi Villacis, Lukukeskus
Uusi lukutaito – tuloksia lasten sähköisestä lukemisesta ja sähköisestä lukudiplomista.
Luentomateriaali, Uusi lukutaito -hanke
Luentomateriaali, Lukukeskus
Pirjo Kulju, Tampereeen yliopisto
Pirjo Kulju toimii yliopistonlehtorina Tampereen yliopiston Kasvatustustieteiden yksikössä. Hänen näkökulmanasa seminaarissa on monilukutaito ja siihen liittyvät erilaisten multimodaalisten tekstien tulkitsemis- ja tuottamisprosessit etenkin kouluopetukseen liittyen.
Johanna Hildén, Tampereen yliopiston normaalikoulu
Johanna Hildén, KM, on alkuopetuksen luokanlehtori. Hän on tehnyt työuransa alkuopetuksen parissa. Hän kokee, että alkuopetuksella on suuri merkitys lapsen tulevalle koulupolulle: Hyvästä alusta on hyvä jatkaa. Hildén työskenteli 22 vuotta Tampereella Koiviston koulussa luokanopettajana, jossa hän toimi ohjaajana opettajan poikkeuskoulutuksen ja myöhemmin muuntokoulutuksen koulutusohjelmassa, jotka olivat Tampereen yliopiston alaisia. Keväästä 2012 hän on työskennellyt Tampereen yliopiston normaalikoulussa, jossa ohjaustyö jatkuu luokanopettajien ohjauksena. Hildénin oma luokka on Muotialan toimipisteessä; toinen vuosiluokka, 27 oppilasta.