Sytytä lukemisen vimma -kirjoituskilpailun voittajateksti syntyi kolmen kirjoittajan yhteistyönä

Lastenkirjainstituutti ja Karisto oy julistivat marraskuussa 2018 Sytytä lukemisen vimma -kirjoituskilpailun, jossa etsittiin erityisesti 11–14-vuotiaita poikia koukuttavaa nuortenkirjan käsikirjoitusta. Kilpailuaika päättyi 31.7.2019, ja siihen mennessä kilpailuun lähetettiin kaikkiaan 124 työtä.

Kilpailun voitti nimimerkki Nolousreaktori käsikirjoituksella Be cool. Nimimerkin taakse kätkeytyy kolme kirjoittajaa, Matilda Ahlsten, Saara Honkanen ja Suvi Nurmi. Be cool on tekijöiden esikoisteos.

Be cool on yläkoulumaailmaan sijoittuva tarina, jossa seitsemäsluokkalainen Tassu joutuu noloihin tilanteisiin. Pian hänelle selviää, että joku hyötyy hänen noloudestaan. Vetävästi kirjoitettu tarina on räväkkä ja humoristinen.

Matilda, Saara ja Suvi
Kuva: Kalle Lappinen

Helsingissä asuvat Matilda Ahlsten, Saara Honkanen ja Suvi Nurmi ystävystyivät aikoinaan ilmaisutaitolukiossa. Matilda Ahlsten on erilaisiin komedian, teatterin ja esiintymisen muotoihin sukelteleva utelias kokeilija, joka tällä hetkellä kirjoittaa huumoria omasta elämästään sekä improvisoi teatterin lavalla ja opettelee soittamaan ukulelea. Saara Honkanen on roolipelinörtti, joka villiintyy videopeleistä ja kirjoittaa larppeja, lauluja ja lastenrunoja. Hän valmistui viime vuonna elokuva- ja tv-käsikirjoittajaksi ja tekee tällä hetkellä käsikirjoittajan hommia opetuspelien parissa. Suvi Nurmi on sanaleikkeihin ja salamurhapeliin hurahtanut kirjoittaja, kuvataiteilija ja freelancer-kustannustoimittaja, joka viimeistelee parhaillaan kirjallisuudentutkimuksen gradua nuorten reaalifantasiasta.

Sytytä lukemisen vimma -kilpailussa etsittiin rohkeita ja uudenlaisia tekstejä. Pääosa kilpailuun lähetetyistä käsikirjoituksista oli lasten- tai nuortenromaaneja, jonkin verran myös novelleja ja lyriikkaa. Joukossa oli paljon erilaisia seikkailukertomuksia, joiden aiheet vaihtelivat historiallisista tarinoista merirosvoseikkailuihin ja jännitystarinoihin. Kouluun sijoittuvia tarinoita oli runsaasti. Monet niistä käsittelivät koulukiusaamista ja kertoivat lohduttomasti lasten ja nuorten yksinäisyydestä. Käsikirjoituksissa oli myös satuja ja fantasiakertomuksia, ja maailmaa katsottiin niin kissan, koiran kuin pallonkin näkökulmasta. Vetävän tekstin kirjoittaminen nuorelle yleisölle kiinnostavasta aiheesta herätti paljon kiinnostusta.

Raadin perustelut:

Be cool on vetävä nuortenromaanin käsikirjoitus, jonka huumori ja räväkkyys vetoavat kohderyhmään, 11–14 -vuotiaisiin poikiin. Päähenkilönä on seitsemäsluokkalainen Kullervo ”Tassu” Sieravuori, jonka suurin pelko on joutua noloihin tilanteisiin. Ensimmäisinä päivinä koulun aloituksen jälkeen Tassu saa kuulla, että hänen Kisse-siskonsa on myös saanut yläkouluaikanaan kyseenalaisen maineen. Tassun äidit keskittyvät maineikkaan keksintönsä markkinointiin eivätkä paljasta, minne sisko oikeastaan on kadonnut, joten Tassun on otettava asiasta selvää. Asiaan tuntuu tavalla tai toisella liittyvän virvoitusjuomatehdas ja Be cool -juoma, jota koululaisille tyrkytetään joka käänteessä.

Käsikirjoituksen teksti on rentoa, ei liian tiukkaa ja asiallista. Henkilöhahmot, niin Tassu kuin hänen paras kaverinsa Justuskin, ovat tutun tuntuisia, aitoja nuoria, joille voisi mennä vaikka juttelemaan. Teksti tavoittaa aidosti yläkoulun normaalin tunnelman, joka voi välillä olla myös ahdistava. Tarina on nopeatempoinen ja sisältää paljon dialogia. Se tuo uuden näkökulman ajankohtaisiin, nuoria kiinnostaviin aiheisiin, kuten nolous ja energiajuomat, ja herättää ajatuksia yläkouluikäisen minäkuvan rakentumisesta.