Punni-palkinto 2021 Maria Lassilan ja Maria Viljan kirjalle Eeva ja Harmaakaapu

Maria Lassila ja Maria Vilja.
Maria Lassila ja Maria Vilja
Kuva: Nina Kaverinen

Punni-kirjallisuuspalkinto jaetaan Maria Lassilan ja Maria Viljan esikoisteokselle Eeva ja Harmaakaapu (Karisto 2020). Palkinnon arvo on 600 €. Maria Lassila on tamperelainen suomen kielen ja kirjallisuuden opettaja ja Viita-akatemiassa opiskellut kirjoittaja. Maria Vilja on helsinkiläinen kuvittaja, joka tekee kuvituksia erityisesti lehtiin, kirjoihin ja verkkojulkaisuihin.

Eeva ja Harmaakaapu on rohkea ja tärkeä avaus. Kirja tarttuu rohkeasti hyvin harvoin lastenkirjallisuudessa käsiteltyyn aiheeseen, läheisen itsemurhaan. Kirja lisää ymmärrystä vaikeasta ja herkästä aiheesta, joka koskettaa tuhansia perheenjäseniä ja läheisiä.

Eevan Oskari-eno on tehnyt itsemurhan. Omassa surussaan vanhemmat eivät osaa kohdata Eevan tunteita ja puhua asiasta. Eeva kokee jäävänsä kysymystensä kanssa yksin. Niinpä kotiin muuttaa harmaakaapu, joka hiippailee talossa öisin. Vanhemmat havahtuvat lapsen suruun ja kysymyksiin, kun tarkkavaistoinen opettaja huomaa Eevan hädän. Kirja painottaa lapsen ja aikuisen avoimen vuorovaikutuksen merkitystä vaikeissakin asioissa. Lapselle voi puhua kuolemasta rehellisesti ja samalla lapsentasoisesti.

Palkinnon lisäksi jaetaan kolme kunniamainintaa. Kunniamaininnan saavat Elina Kilkun nuortenkirja Ihana tyttö (Bazar 2020), Reetta Niemelän ja Sanna Pelliccionin tietokirja Älä vihaa minua (Karisto 2020) sekä Miikka Pörstin ja Anne Vaskon kuvakirja Gorilla (S&S 2020).

Lastenkirjainstituutin Punni-palkinto jaetaan kotimaiselle lasten- tai nuortenkirjan tekijälle esikoisteoksesta tai rohkeasta avauksesta lasten- ja nuortenkirjallisuudessa. Kirsi Kunnaksen Punni on hauska ja viisas kertomus erilaisuuden hyväksymisestä (Tiitiäisen tarinoita, WSOY 1957). Punni-jänis on toisenlainen kuin muut, joiden mielestä Punnin kaltaista ei voi ollakaan.

Palkintoraadin asiantuntijajäseninä toimivat kirjastopalvelupäällikkö Jarna Hara ja Celian suunnittelija, lasten- ja nuortenkirjallisuuden kokoelmavastaava Marjo Kauttonen.  Lastenkirjainstituutin kannatusyhdistyksen jäsenedustajana toimi luokanopettaja, lastenkirjabloggari Kia Raevaara. Lisäksi raadissa oli mukana yhdeksäsluokkalainen nuorisojäsen Helmi Pellikka. Raadin puheenjohtajana toimi Lastenkirjainstituutin Lukemo-sivuston tiedottaja Lotta Luukila.

Lue palkintoperustelut ja katso voittajien videotervehdykset.