Onnimannin syysnumerossa ympäristöekologian tutkija Mia Rönkä kirjoittaa uusimmista ilmastonmuutokseen ja ympäristön suojeluun liittyvistä kotimaisista ja käännetyistä lastenkirjoihsta. Vaikka tarjonta on monipuolinen, kaikkein pienimmille lukijoille kaivataan vielä lisää luettavaa. Rönkä muistuttaa myös, että ympäristötietoisuuden herättäminen ei saisi kuitenkaan synnyttää lapsessa ympäristöahdistusta.
Tuula Korolainen esittelee Aleksis Kiven (1834–1872) Seitsemästä veljeksestä eri aikoina tehtyjä lasten ja nuorten versioita. Suomalaisen kirjallisuuden ylittämätön klassikko ilmestyi 150 vuotta sitten, vuonna 1870. Nykyisin lapset ja jopa monet aikuiset tuntevat teoksen parhaiten Mauri ja Tarja Kunnaksen Seitsemän koiraveljestä (engl. 2003, The Seven Dog Brothers, translation William Moore).
Markku Soikkeli havainnollistaa artikkelissaan genrevalikoimaltaan nykyisin tavattoman monipuolista YA-kirjallisuutta. Hän pohtii kiinnostavasti YA:n laajaa lukijakuntaa ja siitä aiheutuvia haasteita esimerkiksi markkinoinnille.
Päivi Heikkilä-Halttunen on haastatellut kolmea aktiivista lasten ja nuorten selkokirjojen tekijää, joiden mielestä selkokirjat lisäävät lukemisen tasa-arvoa. Selkokirjavalikoimasta löytyy nykyisin jopa fantasiaa, dekkareita ja kauhua. Valitettavan usein selkokirjojen kansikuvat ja kuvitukset vähättelevät vielä lukijakuntaansa. Tarvetta olisi erityisesti selkokirjallisuuteen liittyvälle tutkimukselle sekä selkotekstien kuvittajien koulutukselle.
Onnimannin lopussa olevasta liitteestä löytyy ajankohtaista tietoa lasten ja nuorten kirjastotyöstä, uusimmista hankkeista ja hyväksi havaituista käytänteistä sekä Ruotsin toimenpiteistä PISA-tulosten parantamiseksi. Kaksikielisen liitteen materiaalin on tuottanut lasten ja nuorten lukemista edistävien kirjastopalveluiden valtakunnallista erityistehtävää Seinäjoella hoitava Erte. Syksyn Onnimanni leviää kaikkiin Suomen yleisiin kirjastoihin.
Lue lisää Onnimanni-lehden numerosta 3/2020.