Onnimanni 2/2021 juhlistaa tutkitun tiedon teemavuotta

Onnimanni-lehden kansi 2/2021.

Onnimannin uusin numero keskittyy Tutkitun tiedon teemavuoden 2021 kunniaksi lasten ja nuorten tietokirjoihin.

Pääkirjoituksessa Päivi Heikkilä-Halttunen peräänkuuluttaa enemmän arvostusta tietokirjallisuuden kuvittajille. Uusimmat suomalaiset lasten ja nuorten tietokirjat kiinnostavat käsittelytapansa ja visuaalisuutensa takia usein myös aikuista lukijaa.

Ulla Lehtisen haastattelussa tietokirjailijat Laura Ertimo ja Reetta Niemelä sekä kuvittajat Nadja Sarell ja Jussi Kaakinen kertovat ajatuksiaan muun muassa lapsesta tiedon vastaanottajana sekä taustamateriaalin keräämisestä erilaisiin tietokirjahankkeisiinsa.

Mira Piitulainen on tutkinut vuoden 2020 kotimaisen kuvakirjatarjonnan graafisia tehosteita (materiaalivalinnat, esilehdet, taitto ja ulkoasu).

Lastenkirjainstituutin Kirjakori-tilastojen mukaan Suomessa ilmestyi viime vuonna yhteensä 1203 lasten- ja nuortenkirjaa. Kotimaisten kirjojen osuus oli 53 %. Suomeksi käännettiin kirjoja entistä harvemmilta kieliltä.

Tuula Korolainen on tutustunut lasten ajankohtaislehtiin, joiden tarjonta on viime vuosina kasvanut.

Terhi Jälänne-Kupias on haastatellut antiikkiin erikoistunutta suomentajaa Arto Kivimäkeä, joka on tehnyt lapsille mukaelman Homeroksen muinaiskreikkalaisesta Ilias-eepoksesta.

Anna Pölkin artikkelin aiheena on L. M. Montgomeryn tyttökirjaklassikon Anne of Green Gables (alk. 1908) pastoraalinen luontokuvaus sekä päähenkilön voimakas yhteys luontoon.

Kia Raevaara kertoo artikkelissaan keinoista, joilla lasten tietokirjoja voi hyödyntää alakoulussa opetuksen inspiraationa.