– tietoa lasten- ja nuortenkirjallisuudesta ja sen tutkimuksesta tarvittiin monessa yhteydessä
Lasten- ja nuortenkirjallisuutta julkaistaan runsaasti ja siitä tarvitaan monenlaista tietoa. Tämä näkyi Lastenkirjainstituutissa vuonna 2024, sillä instituutin tapahtumat ja palvelut kiinnostivat opiskelijoita, tutkijoita, opettajia ja muita lasten, nuorten ja kirjojen parissa työskenteleviä. Lastenkirjainstituutin kirjastoon tulleiden tietopalvelukysymysten määrä kasvoi edellisvuodesta peräti 45 prosenttia. Tietopalvelusta kysyttiin mm. lähdeaineistoja ja vinkkejä opinnäytteiden tekoon, tietoja käännöksistä ja lastenkirjallisuuden määristä, tietoa kirjailijoista ja kuvittajista sekä lasten- ja nuortenkirjallisuutta eri aikakausilta ja eri teemoista.
Uusia lasten- ja nuortenkirjoja esittelevän Lukemo-sivuston kävijämäärä kasvoi edellisvuodesta 30 prosenttia ja ylitti ensimmäistä kertaa 100 000 kävijän rajan. Kirjakori-näyttelyssä oli esillä 1322 uutuuskirjaa. Kirjakoria-näyttelyn esittelytilaisuudet toteutettiin kustantajille ja kirjagrammaajille. Vuoden aikana luetteloitiin Lasse Raustelan kirjailija-arkisto ja Veronica Leon lahjoittamat kuvitusoriginaalit.
Lastenkirjainstituutin vuoden toiminnan teemana oli runous, ja osallistuimme Kirsi Kunnas 100 -juhlavuoden ohjelmaan toteuttamalla runousaiheisen asiantuntijaseminaarin. Lukemon Nuorten oma ääni -hankkeessa innostettiin yläkoululaisia yhteisölliseen lukemiseen. Hanke sisälsi opettajille suunnatun koulutuksen, materiaalipaketin ja kilpailun nuorille. Vuonna 2023 perustettu, Lastenkirjainstituutin koordinoima lastenkirja-alan yhteistyöverkosto toteutti yhteisen vaikuttamiskampanjan lasten- ja nuortenkirjallisuuden näkyvyyden ja merkityksen tukemiseksi.
Yläkouluille ja TUVA-koulutuksiin lahjoitettiin Lastenkirjainstituutin koordinoimassa Selkopolku-hankkeessa yli 79 000 kirjaa. Jokainen yläkoulu sai kirjapaketin, joka sisälsi selkokirjallisuutta ja helppolukuista kirjallisuutta sekä siihen liittyvää opetusmateriaalia. Kasvava selkokirjallisuuden tarve on tunnistettu yläkouluissa ja lahjoitus otettiin ilolla vastaan. Hanke toteutetaan Suomen Kulttuurirahaston tilauksesta.
Suomen ja Viron välinen yhteistyöhanke Lastenkirjasilta päättyi Tampereella keväällä järjestettyyn seminaariin ja näyttelyyn, jotka esittelivät lasten- ja nuortenkirjallisuuden tilaa Suomessa ja Virossa sekä hankkeen työpajoihin osallistuneiden tekijöiden lastenkirjaideoita. Hankkeen tavoitteena oli vahvistaa maiden välistä yhteistyötä lastenkirja-alalla ja sen voi jo sanoa onnistuneen, sillä hankkeen konkreettisena tuloksena on syntymässä useampia lastenkirjoja.
Lastenkirjainstituutissa työskenteli kolme vakituisen työntekijän lisäksi hanketyöntekijöitä, työkokeilijoita, harjoittelijoita sekä työelämään tutustujia. Kaikkiaan palkkaa tai palkkiota maksettiin vuoden aikana 74 henkilölle.