Jukka Itkosen kotikirjasto täydentää Lastenkirjainstituutin erikoiskokoelmia

Kuvassa otanta Jukka Itkosen kotikirjaston kirjoista.Lastenkirjainstituutin kokoelma on täydentynyt runoilija, kirjailija, sanoittaja ja muusikko Jukka Itkosen (1951–2021) kotikirjastolla. Kotikirjasto on koottu Itkosen kumppanin Ulla Salmen instituuttiin toimittamasta aineistosta, josta kokoelmaan valikoitiin yhteensä 211 nidettä.

Kotikirjastosta on laadittu kirjalista, johon voi tutustua Lastenkirjainstituutin kotisivuilla. Varkaudessa Kommilan kirjastossa nuorukaisena tovin työskennelleellä Itkosella oli tapana järjestää kirjat kotihyllyihinsä tarkasti aiheen mukaan, ja sama teemoittelun periaate näkyy myös kirjalistassa.

Itkosen kirjakokoelma muodostui yli 60 vuotta jatkuneen lukemisen ja kirjoittamisen tuloksena. Itkonen osti kirjoja kirjakaupoista ja antikvariaateista sekä Suomesta että ulkomailta ja sai niitä niin kustantajilta kuin kirjailijakollegoilta. Hänellä oli luettava teos mukana lähes aina, missä vain.

Kotikirjastossa näkyy Itkosen laaja-alainen kiinnostus monenlaisiin aiheisiin. Suomalaiseen kansanperinteeseen ja kansatieteeseen liittyvää kirjallisuutta on mukana runsaasti, niin kansanrunoutta ja -tarinoita kuin niitä koskevaa tutkimusta. Kokoelma sisältää myös muihin pohjoisen kansoihin liittyviä kirjoja, hengellisiä teoksia sekä itämaisia ja muinaisuskontoja käsittelevää kirjallisuutta.

Eläin- ja luontoaiheita on niin ikään mukana, ja luontokirjat toimivat myös hakuteoksina, joista Itkonen tarkisti tietoja tekstejään varten. Maailmankaikkeuteen ja filosofiaan liittyvät aihepiirit kiinnostivat Itkosta, ja kokoelmassa on myös useita huumoriin liittyviä teoksia.

Kuvataiteilijoista Itkoselle läheisiä, eräänlaisia voimahahmoja ja vanhempia kollegoita olivat Vincent van Gogh ja Hugo Simberg, joista kertovia teoksia on kotikirjastossa useita. Kokoelmassa on myös Itkosta kiinnostaneen Sigurd Wettenhovi-Aspan useita teoksia sekä häntä käsittelevä elämäkerta.

Mittavan työn sanoittajana tehneelle Itkoselle Bob Dylan oli nuoruudesta asti merkittävä muusikko ja tekstintekijä. Itkonen oli opetellut koululaisena englantia Dylanin sanoituksia kääntämällä ja seurasi tämän tuotantoa tarkasti. Kotikirjastossa on monta Dylanin kirjaa sekä muiden rocklyyrikoiden teoksia. Itkonen oli nuorukaisesta asti kiinnostunut myös klassisesta musiikista, jota hän kuunteli paljon. Kotikirjasto sisältää Itkoselle läheisen Erik Satien kirjoituksia.

Runoutta Itkonen hankki nuoresta saakka. Kotimaisista runoilijoista ovat kotikirjastossa esillä mm. Itkoselle läheiset Pentti Saarikoski ja Jyrki Pellinen sekä Jarkko Laine, Mirkka Rekola ja Sirkka Turkka. Kokoelmassa on myös nonsense-runoistaan tunnetun Edward Learin kirjoja, lastenrunoutta sekä runoklassikoiden käännöksiä. Lastenkirjoista mukana on erityisesti satuja: kansansatuja, klassikkotarinoita sekä satuja eri maista.

Kokoelma sisältää useita teoksia myös Itkoselle tärkeältä Aleksis Kiveltä, jonka kieleen hän usein palasi, sekä Daniil Harmsilta, jonka absurdi maailma innosti häntä paljon. Aapelin teosten hyväntahtoiseen huumoriin hän palasi niin ikään usein.

Kotikirjastossa on lisäksi Jukka Itkosen omia teoksia, kuten runo- ja laulukirjoja, sekä erilaisia kokoelmia ja antologioita, joissa Itkosen runoja on julkaistu. Useat antologiat on toimitettu ja kustannettu Itkosen synnyinkaupungissa Varkaudessa.

Jukka Itkosen kotikirjastoon voi tutustua Lastenkirjainstituutin kirjastossa aukioloaikoina (ma klo 10–17, ti–ke klo 10–15) sekä etukäteen sovittaessa myös muina arkiajankohtina.

Tutustu Jukka Itkosen kotikirjaston kirjalistaan.