Lasten lukuharrastukseen panostetaan Suomen juhlavuonna

Suuri lukuseikkailu nostaa lasten ja nuorten lukemisen esille Suomen täyttäessä 100 vuotta.lukuseikkailu-pupu

– Halusimme tehdä Suomen juhlavuonna lasten lukemisen ja lastenkirjallisuuden esille tuomiseksi jotain isoa ja näkyvää, kertoo Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacís. Elokuussa 2015 kutsuttiinkin kokoon laaja joukko alan toimijoita, jotka saivat olla mukana ideoimassa lukuseikkailua.

Suuri lukuseikkailu nostaa esiin lastenkirjallisuutta ja lukemisen iloa, mutta tarttuu myös ajankohtaiseen kysymykseen lukutaidon ja lastenkirjallisuuden tulevaisuudesta sekä merkityksestä tämän päivän Suomessa. Seikkailu on suunnattu 0–16 -vuotiaille lapsille ja nuorille sekä heidän parissaan työskenteleville aikuisille ja lasten vanhemmille. Vuoteen 2017 sijoittuva hanke on Lukukeskuksen ja Lastenkirjainstituutin yhteinen.

– Lastenkirjallisuus ja lukuharrastus muuttuvat ajassa, ja sen takia on tärkeää nostaa kirjallisuutta esiin uudenlaisissa yhteyksissä, toiminnallisesti ja taiteiden rajoja rikkoen. Ilman lukijoita ei tulevaisuudessa ole myöskään lastenkirjallisuutta, sanoo Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtaja Paula Halkola.

Suuren lukuseikkailun yhteistyöverkosto toteuttaa vuoden aikana muun muassa tapahtumia, näyttelyitä, lukukampanjoita sekä kilpailuja lapsille ja nuorille sekä tarjoaa päiväkotien ja koulujen tarpeisiin oppituntivinkkejä ja materiaaleja. Koululuokkia on kutsuttu mukaan lukuseikkailun konsulttiluokiksi.

– He osallistuvat hankkeen suunnitteluun ja tuovat lasten oman äänen kuuluviin, kertoo Lukukeskuksen tiedottaja Emmi Jäkkö. Tämän lisäksi Lukukeskus ja Lastenkirjainstituutti järjestävät kuuden paikkakunnan lastenkulttuurikeskuksiin kuukaudeksi pysähtyvän kiertueen.

– Suuri lukuseikkailu on kaikkien yhteinen lukemisen ja kirjallisuuden juhla, Jäkkö kannustaa. Hän kertoo, että yhteistyön muotoja on monia, mutta helpoin tapa osallistua on lisätä omat tapahtumansa Suuren lukuseikkailun nettisivuilla olevaan yhteiseen tapahtumakalenteriin.
– Täydennämme suunnitelmia koko ajan, ja vielä ehtii hyvin mukaan!

Lisätietoja: Lukukeskus, tiedottaja Emmi Jäkkö
puh. 050 563 8998, info@suurilukuseikkailu.fi