Kolme Onnimannin artikkelia nyt verkossa

Julkaisemme verkossa kolme painetussa Onnimannissa julkaistua artikkelia vuodelta 2023. Artikkelien avulla pääset tutustumaan Onnimannin sisältöihin. Lehden voi tilata täältä.

Äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Annu Viheriälehdon artikkelissa muistutetaan, kuinka yläkoulussa lyhyet nuortenkirjat, säeromaanit sekä selkokirjat ja -mukautukset ovat kultaakin arvokkaampia motivoimaan nuoria lukemisessa. Yhteisellä ääneenlukutunnilla kannattaa kokeilla myös näytelmiä. Nuorten kanssa kirjan sisältöä tärkeämpää on tapa, jolla luetaan.

Lue artikkeli: Täydellisen nuortenkirjan metsästys

Pirita Tolvanen nostaa artikkelissaan esiin, miten uusissa tietokuvakirjoissa luotetaan visuaalisuuden lisäksi perinteistä tietokirjaa enemmän eri aisteihin, tunteisiin ja kokemukselliseen oppimiseen. Parhaimmillaan tiedon alkuperän läpinäkyvämpi todentaminen onnistuu. Lasten ja nuorten tietokirjallisuus on ollut Suomessa ja muualla maailmalla hyvässä nosteessa pidemmän aikaa.

Lue artikkeli: Maailman ja tiedon kauneus

Fiktiosta voi Johanna Hulkon artikkelin huomioin oppia elämän tärkeimpiä asioita, sen että jossain on olemassa satujen ja leiritulen aika, minne pääsee lukemalla. Vaikeitakaan aiheita, kuten kuolemaa ei tulisi välttää, koska esimerkiksi saturomaani Veljeni, Leijonamieli on kirjoitettu halusta lohduttaa lasta kuoleman pelon edessä. Samalla se on Hulkolle itselleen kertomus rohkeudesta, uskollisuudesta ja rakkaudesta.

Lue artikkeli: Siellä on edelleen satujen ja nuotiotulten aika

Lue myös Päivi Heikkilä-Halttusen verkkoartikkeli Helppoja käytänteitä kirjallisuuskasvatuksen tueksi.