Ilmasto- ja ympäristöasiaa, kauhua ja fantasiaa Ruotsissa

Svenska Barnboksinstitutet julkaisi Bokprovning-katsauksen Ruotsissa vuonna 2019 ilmestyneestä lasten- ja nuortenkirjallisuudesta.

Ruotsissa lasten- ja nuortenkirjallisuuden julkaisumäärä laski toista vuotta peräkkäin. Kirjoja on mukana Bokprovning-tilastossa kaikkiaan 2217. Käännettyjen kirjojen määrä laskee Ruotsissa edelleen ja samalla alkuperältään ruotsalaisen kirjallisuuden osuus nousee. Vuonna 2019 se oli jo 61 prosenttia.

Keskeisiä teemoja vuoden 2019 lasten- ja nuortenkirjallisuudessa olivat ilmasto- ja ympäristökysymykset, maahan muuttaneiden sopeutuminen uuteen kotimaahan, seksuaalisuus etenkin nuortenkirjallisuudessa ja yhteisöllisyys. Useissa kirjoissa kuvattiin lapsia ja nuoria, joilla oli jokin ruumiillinen vamma tai esimerkiksi autismin kirjon häiriö. Kuvakirjoissa kuvattiin paljon alastomia vartaloita. Kauhukirjallisuutta julkaistiin paljon kaikille ikäryhmille.

Bokprovning-aineistossa on tänä vuonna katsaukset ilmasto- ja ympäristökysymyksiin kirjallisuudessa, fantasiakirjallisuuden tilaan sekä äänikirjoihin.

Tutustu Bokprovning-tilastoihin Svenska Barnboksinstitutin sivuilla. (Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Lue Lastenkirjainstituutin blogista vertaileva artikkeli Suomen ja Ruotsin vuoden 2019 lastenkirjallisuustarjonnasta.