Illustatrationsutställningar

Finlands barnboksinstitut har flera vandringutställningar, som innehåller illustrationer av olika finska illustratörer, som Camilla Mickwitz, Maija Karma, Hannu Taina och Markus Majaluoma.

Presentation av illustrationsutställningar (på finska).

Tre nya Camilla Mickwitz -utställningar har utställningskataloger även på svenka

CAMILLA MICKWITZ: JASON, EMILIA OCH MIMOSA

Hyra 300 €/månad

I utställningens huvuddelar finns Jason, Emilia och Mimosa, tre av Camilla Mickwitz älskade barn från bilderböcker och animationer. Jasons berättelse handlar om en vanlig liten pojke, som bor ensam med sin mamma Kaarina. Emilia-böckerna å sin sida börjar alltid i en fåtölj, där Emilia och hennes pappa Oskari sitter och turas om att hitta på en berättelse. Den lilla häxan Mimosa däremot, använder sin magi för att få ordning på saker och ting på barnhemmet, på Kyöpelinvuori (Blåkulla) och i Taikurilaakso (Trollkarlsdalen). Originalillustrationerna kommer från bilderböcker som publicerades på 1970- och 1980-talen.

19 illustrationer i varierande storlek (38 x 48 cm — 73 x 53 cm).

Jason, Emilia och Mimosa -utställningskatalog (PDF)

CAMILLA MICKWITZ: SAARISTON PRINSESSA/SKÄRGÅRDENS PRINSESSA

Hyra 200 €/månad

På 1980-talet ritade Camilla Mickwitz bilder till bilderboken Saariston prinsessa (Skärgårdens prinsessa), men boken publicerades aldrig. Nu har kommer denna tidigare opublicerade illustrerade skatt äntligen kommit till liv. Författaren och ordkonstläraren Tuutikki Tolonen har studerat Mickwitz originalbilder och skrivit en berättelse om dem. Den berättar historien om prinsessan Marilii, vars rike ligger i ett färgstarkt ölandskap i skärgården. Berättelsen börjar vid fönstret, där prinsessan med läsglasögon tittar ut mot havet. Bilderna och texten får läsaren att minnas prinsessans och hennes ös livshistoria. Prinsessans historia inkluderar bland annat den äventyrliga Pekka, de skiftande årstiderna och oväntade gäster. Och naturligtvis hennes fina katt Martti.

Saariston prinsessa (Tammi 2022), Text: Tuutikki Tolonen. Bild: Camilla Mickwitz.

Camilla Mickwitzin kuvitus Saariston prinsessa.

10 illustrationer.

Skärgårdens prinsessa -utställningskatalog (PDF)

CAMILLA MICKWITZ: ANIMATIONER

Hyra 200 €/månad

Illustratören Camilla Mickwitz gjorde flera animerade filmer under sin karriär, vilket också ledde till hennes bilderböcker. Mickwitz teknik var en väletablerad cutout-animering, vars enkelhet gjorde det möjligt för henne att fokusera på själva innehållet. Den här utställningen visar karaktärer som är bekanta från Pikku Kakkonen och från den lilla häxan Mimosas äventyr i både filmer och böcker.

Mickwitz: Mimosa-animaation kuvitusta.

8 illustrationer.
Storlek: 40 x 27,5 cm, 63 x 53 cm, 58 x 48 cm, 3 kpl 48 x 58 cm

Camilla Mickwitz: Animationer -utställnignskatalog (PDF)