Sisällys
Mikä nuoria kiinnostaa? Aino-Maria Kangas
Huumori ja fantasia, yhtä tärkeitä lapsille ja aikuisille, Päivi Heikkilä-Halttunen
Kristillinen lastenkirja ammentaa aiheensa arjesta, Mari Taneli
Eri uskontojen lukutaito on osa yleissivistystä, Karoliina Suoniemi
Monipuolinen yksisarvinen, Rimma Erkko
Historiasta elävästi, ilman tuputusta, Laila Kohonen 1934–2022
Herrasmies ja poikien mielenliikkeiden tarkka kuvaaja, Lasse Raustela 1932–1922
Pulssi, Mietteitä työpöydän ääreltä, J. S. Meresmaa
Seula
Haavi
Puntari
Summary, Maria Lassén-Seger
Pääkirjoitus: Mikä nuoria kiinnostaa?
Jos kirjat ovat vieraita tai parhaimmillaankin vain hyvänpäivän tuttuja, niin on mahdotonta kuvailla millainen kirja kiinnostaisi. Kun nuorelta kysyy, mikä kirja häntä kiinnostaa, hän vastaa usein tylysti ”en tiedä”. Aikuisten huolipuhe nuorten lukemisesta pitääkin usein sisällään ajatuksen, että nuoria ei kiinnosta oikein mikään – paitsi tietenkin some.
Lastenkirjainstituutin Kirjakoplan lukuvinkkivideot -hankkeessa selvitimme aiheita, joita nuoret seuraavat somessa. Halusimme koostaa kirjavinkkejä näistä aiheista. Ajatuksena oli, että aihe edellä mentäessä voisivat somen algoritmit ohjata kirjavinkkivideoita niidenkin nuorten silmiin, jotka eivät aktiivisesti hakeudu kirjavinkkien äärelle.
Kyselyymme vastasi yli 1800 nuorta. Kävi ilmi, että kun nuorilta kysyy kysymyksen, joka kytkeytyy heidän elämäänsä, he kertovat ajatuksiaan mielellään. Ja kiinnostuksen kohteita on vaikka kuinka paljon! Yksi nuori on kiinnostunut monesta eri asiasta, ja suosituimmat aiheet yhdistävät hyvin kirjavaa joukkoa nuoria.
Vastausten perusteella listasimme 30 seuratuinta aihetta. Pelit, urheilu ja huumori ovat listan kärkisijoilla.
Selvitimme myös, mitkä somekanavat nuorten mielestä sopisivat kirjavinkkaukseen. Instagram, YouTube ja TikTok muodostavat kolmen kärjen, ja toivotuin muoto kirjavinkille on lyhyt video. Listaukset on julkaistu kokonaisuudessaan blogitekstissä ”Jokainen kiinnostuu kirjasta eri syistä”, joka löytyy hankkeen verkkosivuilta.
Kyselyn tulosten pohjalta teimme työpajakokonaisuuden, joka kannustaa nuoria tekemään omannäköisiään kirjavinkkivideoita. Haluamme rohkaista heitä jakamaan ajatuksiaan kirjoista, sillä etenkin vertaisten tuoma somenäkyvyys on tärkeä osa nykynuortenkirjan elinkaarta. Silti vaaditaan paljon muutakin, että sopiva kirja päätyisi nuoren käteen.
Elina Lappainen peräänkuulutti Helsingin Sanomien (HS 30.7.2022) kolumnissaan huolipuheen sijaan tekoja nuortenkirjojen tilanteen parantamiseksi. Niitä todella tarvitaan: lisää mainoksia, lehtiartikkeleita, medianäkyvyyttä, ennakkokappaleita, kirjojen ostamista. Tämän Onnimannin haastattelussa esikoiskirjailija Ulpu-Maria Lehtinen toivoo myös lokeroinnista irtaantumista; nuortenkirjoja voi hyvin markkinoida myös aikuisille. Lehtisen nuortenromaanin Kalmanperhon kutsu (S&S 2022) markkinoinnissa onkin selvästi otettu Instagram onnistuneesti haltuun. Niin nuoret kuin vanhemmatkin kirjasomettajat jakavat siellä innostustaan kirjasta.
Kun seuraavan kerran huolipuhe uhkaa karata huuliltasi, kokeile nuortenkirjojen puolesta puhumista! Nuortenkirjoja saa aikuinenkin hehkuttaa. Ja kun nuortenkirjoihin itse perehtyy, tulevat niiden moninaiset aihepiirit tutuiksi. Silloin on helppo tarttua toimeen ja ostaa tutulle nuorelle sopiva kirja.
Aino-Maria Kangas
Tiivistelmä
Nuortenkirjojen medianäkyvyys on ollut Suomessa jo pitkään yleisen huolen aiheena. Aino-Maria Kangas muistuttaa pääkirjoituksessaan, että aikuisten on hyvä tiedostaa ne kanavat, joita nuoret sosiaalisessa mediassa aktiivisesti käyttävät ja kohdentaa niihin kirjoihin liittyvää sisältöä. Lastenkirjainstituutin Kirjakopla-hanke järjestää nuorille kirjavinkkivideoihin liittyvää koulutusta, jotta nuoret innostuisivat tekemään sosiaaliseen mediaan oman näköistä sisältöä.
Päivi Heikkilä-Halttusen haastattelussa ensimmäisen lasten- ja nuortenkirjansa julkaisseet Tuomas Marjamäki ja Ulpu-Maria Lehtinen kertovat teostensa taustoista ja tavoitteistaan. Marjamäen lastenkirja Nollis (WSOY 2022) kertoo maailman ainoasta nollasarvisesta yksisarvisesta ja Lehtisen YA-romaani Kalmanperhon kutsu (S&S 2022) yhdistää fantasiaa ja realistista nuortenkirjakerrontaa. Kumpikin on työskennellyt pitkään media-alalla, Marjamäki toimittajana ja Lehtinen elokuvakäsikirjoittajana.
Mari Taneli on paneutunut artikkelissaan uusimpaan kristillisen lastenkirjallisuuden tarjontaan, josta löytyy paljon riimirunoutta ja raamatunkertomuskokoelmia. Monikäyttöisimpiä ovat kuvakirjat, joissa hengellisyys on luontevasti nivottu osaksi lapsiperheen arkea. Valmiiden vastausten antamisen sijaan kirjat kannustavat keskustelemaan erilaisista aiheista yhdessä aikuisen kanssa.
Karoliina Suoniemi esittää artikkelissaan toiveen saada enemmän lasten- ja nuortenkirjoja toisista kulttuureista ja uskonnoista sekä uskonnottomuudesta. Lukionopettajana hän on havainnut, että oppilaat ovat entistä kiinnostuneempia kuulemaan ja oppimaan, kuinka eri tavoin maailmaa voi hahmottaa. Oppilaiden monipuolinen kiinnostus näihin teemoihin tukee myös rauhanomaista kanssakäymistä.
Rimma Erkon katsausartikkeli käsittelee lastenkirjallisuudessa suoranaiseksi muotiaiheeksi tulleita yksisarvisia. Jo antiikin ajoista tunnetun taruolennon kautta kuvataan edelleen mielikuvitusta ja unelmia, mutta yksisarvinen esiintyy lastenkirjossakin jo entistä useammin vastarinnan ja yksilöllisyyden symbolina.
Uudella Pulssi-palstalla J. S. Meresmaa haastattelee kotimaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden kiinnostavia tekijöitä. Kirjailijat Harri Veistinen, Mila Teräs ja Suvi Nurmi sekä kuvittaja-kirjailija Riikka Jäntti kertovat kuulumisiaan työpöydän ääreltä. He toivovat muun muassa kustantajilta lisäpanostusta kirjojen markkinointiin ja lasten- ja nuortenkirjojen aiheisiin angstin sijaan enemmän toiveikkuutta.
Puntari-palstalla arvioidaan monia uusien sarjojen avauksia sekä esikoiskirjailijoiden lasten- ja nuortenkirjoja.