Olioiden tanssi

Mauri ja mini-isoveli

Kirja: Veera Salmi: Mauri ja mini-isoveli. Otava 2016. Kirjan tiivistelmä

Tehtävässä harjoitellaan kehonhallintaa ja viestintää tanssin avulla. Teemana on sisarusten/ uusien sisarusten välinen kommunikaatio.

Hakusanoja: avaruus, tila, keho, kehomieli, eleet, elekieli, fyysisyys, kommunikointi, sisarussuhteet, uusperhe, siskot, veljet, koreografia, liikunta, ilmaisutaito, Lastenkirjainstituutti

Tehtävä toteutetaan kirjan lukemisen jälkeen. Lähtökohtana käytetään Maurin ja mini-isoveljensä Samin kohtaamista.

Lämmittely: Luodaan avaruusoliohahmot
Liikkukaa tilassa kävellen ympäriinsä. Miettikää mikä on ihmiselle tyypillinen tapa liikkua, ja mikä on erityisesti sinulle ominainen tapa liikkua. Käveletkö nopeasti vai hitaasti, suoraan vai kiemurrellen, mihin suuntaat katseesi, mitä teet käsilläsi? Huomioi omaa liikkumistasi. Seuraavaksi kasvata näitä liikkeitäsi liioitellun suuriksi, ja tee niitä musiikin tahtiin. Tämä liioiteltu versio itsestäsi on uusi avaruusolio! Anna avaruusoliolle nimi, ja keksi miltä planeetalta se on kotoisin.

Liikemateriaali: Sisarusten välistä
Palataan hetkeksi ihmisiksi, ja mennään pareittain. Leikitään, että olette sisaruksia. Millä tavalla ihmislapset käyttäytyvät sisarustensa seurassa? Miettikää ja kokeilkaa erilaisia eleitä ilman sanoja: esimerkiksi miten leikitään, miten kävellään yhdessä, miten kiistellään ja miten sovitaan riidat. Seuraavaksi ottakaa avaruusoliohahmonne käyttöön; ne ovat nyt sisaruksia keskenään (vaikka olisivatkin eri planeetoilta kuten Mauri ja Sam). Kokeilkaa, miten äsken harjoitellut sisarustenväliset eleet onnistuvat avaruusolioiltanne.

Tanssiksi: Liikkeet pötköön
Valitkaa äskeisestä avaruusoliosisarusten temmellyksestä mielestänne parhaat neljä liikettä tai kohtausta. Sitten rakennetaan niistä tanssi: yhtä liikettä voi toistaa monta kertaa, liikettä voi tehdä parin kanssa yhtä aikaa, eri aikoihin tai peilikuvana. Liikkeiden nopeutta ja suuntaa voi muuttaa. Kokeilkaa tehdä liikkeitä vaikka lattialla maaten tai toisiinne nojaten. Tehkää näistä muutaman liikkeen sarja. Harjoitelkaa sarjaa eri musiikkeihin eläytyen. Esittäkää tanssinne pareittain muulle ryhmälle valitsemaanne musiikkiin.

Musiikkivinkkejä olioiden tanssiin:
Nopea / veikeä: Mark Mothersbaugh: Ping Island / Lightning Strike Rescue Op
Rauhallinen / Lyyrinen: Julianna Barwick: Big Hollow
Hidas / mahtipontinen: Richard Strauss: Also sprach Zarathustra, Op. 30: Prelude

Tehtävä PDF

Laatija: Lastenkirjainstituutti 2016

Ikäryhmät: /
Asiasanat: /