Ilmastonmuutos nyt

Laura Lähteenmäki: North end – niskaan putoava taivas

Kirja: Lähteenmäki,  Laura: North End – niskaan putoava taivas. WSOY 2012. Kirjan tiivistelmä

Tehtävässä opetellaan tiedonhakua ja esityksen tekoa ja esittämistä esim. PowerPoint tai Prezi työkaluilla. Tarkoituksena on virittää luokassa keskustelua ilmastonmuutos-teemasta. Kirja tarjoaa sopivan viitekehyksen/johdannon aiheeseen.

Tehtävän kesto: n. 1,5 h

Hakusanat: ilmastonmuutos, ilmaston lämpeneminen, kasvihuoneilmiö, Pohjois-Atlantin Oskillaatio, tietotekniikka, viestintätekniikka, äidinkieli, ympäristöoppi, biologia, maantiede, elämänkatsomustieto.

Tehtävänanto: North Endissä kouluaineena on ”Mennyt aika” (12. luku). Tee esitys Mennyt aika -tunnille, jossa kerrot mitä ilmastonmuutoksen merkkejä oli nähtävissä arjessa 2010-luvulla – mitä kaikkea ilmastonmuutos sai aikaan? Lisäksi kerro ajatuksiasi siitä, miten ilmastonmuutosta voisi hidastaa.

Etsi internetistä esimerkkejä aiheesta (havainnollistavia kuvia, tilastoja tai videoklippejä/linkkejä) ja käytä niitä esityksessäsi (muista lähdeviitteet!). Esityksen voi rakentaa erimerkiksi PowerPoint tai Prezi -työkaluilla.

Kerro miksi valitsit juuri nämä kuvat/tilastot/videot, mitä ne kertovat ja miksi asia on sinusta tärkeä ottaa esille?

Jos olet jo tehnyt North End -kirjaan liittyvän taulukointitehtävän (excel), voit liittää siitä kuvaajat esitykseesi ja selittää niitä kirjasta lukemasi perusteella.

Pohtikaa lopuksi koko luokan kesken, mitä ajatuksia esitys herätti? Ja kootkaa vielä yhteen vaikkapa kollaasiksi luokan seinälle kaikkien ideat siitä, mitä pitäisi tehdä, jotta ilmastonmuutos pysähtyisi tai edes hidastuisi.

Tehtävä PDF

Laatija: Helsingin yliopiston Kasvatustieteellinen tiedekunta, tietojenkäsittelytieteen opettajaopiskelijat 2017

Ikäryhmät: /
Asiasanat: