Hullunkuriset perheet -pelikortit

Meidän pihan perhesoppa

Kirja: Riina Katajavuori, Riikka Toivanen, Maiju Tokola: Meidän pihan perhesoppa. Tammi 2015. Kuvakirja. Kirjan tiivistelmä

Tehtävässä pohditaan erilaisia perheitä mielikuvituksen ja pelin keinoin. Kirjaa vaihtamalla voi muuttaa tehtävän ikäryhmää.

Hakusanoja: perhe, perheenjäsenet, pelikortit, pelit, nimet, askartelu, yöstäjä

 

Tehtävänanto: Askarrelkaa koko luokan kanssa omat Hullunkuriset perheet -pelikortit. Jos mahdollista, ensin kannattaa tietysti tutustua alkuperäisiin kortteihin. Jokainen saa tehdä neljä korttia, eli nelihenkisen perheen. Kaikkien perheenjäsenien ei tarvitse olla ihmisiä, vaan perheeseen voi kuulua myös esimerkiksi lemmikkieläimiä, mielikuvitusolentoja, tai vaikkapa kotitalousrobotti. Millainen olisi vaikkapa zombien tai heppahullujen perhe?

Keskustelkaa siitä, mikä perheen yhteinen ”nimi” voisi olla, jos kaikilla perheenjäsenillä ei ole sama sukunimi. Alkuperäisissä pelikorteissa perheen nimi määräytyy isän ammatin mukaan. Voisiko omissa korteissa nimen keksiä vaikka yhteisen harrastuksen tai asuinpaikan mukaan?

Jokaiseen korttiin kuvaillaan yksi perheenjäsen sekä sanoilla (nimi, ikä, perheen nimi, ammatti tai harrastus, lempiruoka) että piirtämällä. Tekstit ja kuvat kannattaa tehdä ensin tavalliselle paperille ja sen jälkeen leikata irti ja liimata kartongille (esim. A4-kokoinen kartonki leikattuna neljään osaan). On tärkeää, että kortit ovat samanvärisiä ja taustapuoleltaan samanlaisia, jotta peliä voi oikeasti myös pelata!

 Pelin tarkoituksena on kerätä itselleen mahdollisimman monta kokonaista perhettä. Alkuperäisen Hullunkuriset perheet -pelin ohjeet löytyvät esimerkiksi Wikipediasta (”Pekka-peli”). Peliä varten kannattaa tehdä yksi ns. Pekka-kortti, joka jää yli.

Tehtävään kuuluu monistepohja: Lataa tästä

Kirjavinkkejä:
Kalle Hakkola & Mari Ahokoivu: Sanni & Joonas: Hugo-serkku. Kustannusosakeyhtiö Kumiorava 2016. Sarjakuva. Ikäryhmä 6-10 (0-4 lk)
David Walliams: Poika ja mekko. Tammi 2015. Ikäryhmä 10-12 (4-6 lk)
Saman tehtävän voi tehdä Hakkolan & Ahokoivun tai Walliamsin kirjaan liittyen.

Tehtävä PDF

Laatija: Sanataideyhdistys Yöstäjä 2016

Ikäryhmät: / /
Asiasanat: