Kirjanäyttelyt

Lastenkirjainstituutin kokoelmissa olevat teokset tallentuvat tuleville sukupolville alkuperäisessä ulkoasussaan osana ainutlaatuista erikoiskirjastokokoelmaa. Runsaan 70 000 niteen lasten- ja nuortenkirjakokoelmaa hyödynnetään monin tavoin, muun muassa laatimalla erilaisia kirjanäyttelyitä joko lyhytaikaiseen tai kiertonäyttelykäyttöön. Osa näyttelyistä toimii verkossa.

Kirjavuoden satoa on esitelty vuodesta 2000 alkaen Kirjakori-näyttelyinä, joissa on parhaimmillaan ollut esillä samanaikaisesti jopa 1400 uutta lasten- ja nuortenkirjaa. Lastenkirjatilastot-osuudessa esitellään vuosittaiset kirjakorit tilastojen, kuvien ja kirjalistojen kera. Lasten- ja nuortenkirjojen julkaisumäärien ja trendien analysointi on tärkeä osa tiedotustyötämme, joka palvelee niin tutkijoita kuin kustannusmaailmaa ja kiinnostaa myös kansainvälisiä toimijoita.

Lainattaviin näyttelykokonaisuuksiin on koottu kokoelma suomalaisia aapisia Agricolan aapisesta nykypäivään ja valikoima klassisia lasten- ja nuortenkirjoja 1800-luvulta toiseen maailmansotaan. Suurin osa kirjanäyttelyistämme perustuu painettuihin kirjoihin, mutta kirjastossa voit tutustua myös kirjasovelluksia esittelevään Kid E-Lit -näyttelyyn, joka tarjoaa näkymän digitaaliseen lasten- ja nuortenkirjamaailmaan.

Verkkonäyttelyinä ovat tutustuttavissa lasten ja nuorten tunnekasvatuksen tueksi laadittu  Ei tunnu miltään! -näyttely, 1900-luvun alkuvuosikymmeniä edustavaa julkaisumuotoa esittelevä lasten vuosikirjat -osuus sekä Haluan kasvaa aikuiseksi -näyttely, jossa esitellään noin 200 toista maailmansotaa lasten- ja nuortenkirjallisuudessa käsittelevää kirjaa Lastenkirjainstituutin kokoelmista.

Näyttelyluettelot ovat kirjastojen ja muiden alan toimijoiden vapaasti hyödynnettävissä, kunhan lähde mainitaan.

kirjana%cc%88yttelyt