Kirjasynttärit: 2002

Mitkä kirjat täyttivät 20 vuotta vuonna 2022?  

Vuonna 2002 ilmestyi Salla Simukan esikoisromaani Kun enkelit katsovat muualle (WSOY). Kahden tytön välisestä rakkaudesta kertova nuortenromaani ilmestyi Bulevardi-sarjassa, jossa WSOY 2000-luvun alussa julkaisi laadukkaita kotimaisia nuortenromaaneja. 

Reetta Niemelä debytoi lastenkirjailijana tietokuvakirjalla Miljan kesä (Otava). Milja-tytön kesästä, perinteistä ja luontohavainnoista kertovan kirjan on kuvittanut Leena Lumme.   

Otavan Voltti-sarjassa julkaistiin kiinnostavia käännösromaaneja nuorille. Vuonna 2002 sarjassa ilmestyi mm. Aidi Vallikin Ei mikään kiltti tyttö, joka kertoo 14-vuotiaan tytön kapinoinnista. Kirja on käännetty viron kielestä.  

Dav Pilkeyn Kapteeni Kalsari seikkailee (2002) julkaistiin Jaana Kaparin suomentamana. Humoristiset Kapteeni Kalsarit ovat edelleen alakoululaisten suosiossa. Sarjakuvalehdestä ja animaatiosarjasta tuttu noitajengi W.I.T.C.H. seikkaili ensimmäistä kertaa kirjassa Lene Kaaberbølin teoksessa Kamppailu sydämestä (Sanoma Magazines).  

Soili Perkiön ja Hannele Huovin Vauvan vaaka: lauluja ja leikkejä vauvaperheille (Tammi) on Kristiina Louhen kuvittama. 

Pietarsaaren kaupungin perustamisesta tuli vuonna 2002 kuluneeksi 350 vuotta. Juhlavuoden johdosta kaupunki julkaisi lapsille ja nuorille kirjan Johan Ludvig Runebergista (1804-1877). Wava Strömmerin kirjoittama ja Ulrica Löfholmin kuvittama Johan Ludvig: pietarsaarelaispoika josta tuli kansallisrunoilija ilmestyi suomeksi ja ruotsiksi.  

 Mauri Kunnaksen Seitsemän koiraveljestä (Otava) oli vuoden myydyin lasten- ja nuortenkirja. Otavan kustantamana ilmestyi myös Kirsti Mäkisen kirjoittama ja Pirkko-Liisa Surojeginin kuvittama Suomen lasten Kalevala.