Vuoden 1972 kirja on esimerkiksi Kirsi Kunnaksen runokirja Puupuu ja Käpypoika (WSOY). Sen on kuvittanut hänen poikansa Martti Syrjä 13-vuotiaana. Pekka Vuoren kuvakirjassa Otto ja Ville kaksi reipasta rikkojaa (Mannerheimin Lastensuojeluliitto) isä lähettää poikansa Tuhmuustaloon, jotta heidän ei enää tekisi mieli tehdä niin paljon koirankujeita.
Pirkko Koskimiehen ja Maija Lindgrenin Mihin menet Pupu Tupuna? (Artko) on ensimmäinen Pupu Tupunasta kertova kirja. Gunilla Wolden Teemu-sarjan ensimmäinen osa Teemu siivoaa (Tammi) on vuodelta 1972. Sanoman kustantamina Disneyn minikirjoina ilmestyi mm. Pluton avaruusmatka ja Mikki Hiiren lentokone. Myös Disneyn Sudenpentujen käsikirja ilmestyi suomeksi ensimmäisen kerran.
Inger ja Lasse Sandbergin kuvakirjoja vuodelta 1972 ovat Pikku Anna ja Setä Riukuliini (Weilin + Göös), sekä vähemmän tunnettu Apua, me hukumme savuun (Weilin + Göös). Kirjassa Panu ja Ulla ihmettelevät, mistä sankka savu tulee. Savun lähteeksi paljastuu tehtaan savupiipun tai höyrylaivan sijaan tupakkaa polttava lohikäärme.
Maurice Sendakin Mikko Maitomies (Weilin + Göös, suom. Kirsi Kunnas) on sarjakuvamuotoinen seikkailu, jossa Mikko joutuu unissaan leipurien pullataikinaan.
Liisan seikkailut ihmemaassa (Gummerus) ilmestyi Kirsi Kunnaksen ja Eeva-Liisa Mannerin suomennoksena. Kirjan ensimmäinen, Anni Swanin suomennos, on vuodelta 1906.
Uolevi Nojosen nuortenromaani Askeetti ei saa komplekseja (WSOY) palkittiin Topelius-palkinnolla. Merja Huttunen voitti J. H. Erkon palkinnon modernilla esikoisteoksellaan Hello love (WSOY).
Yhteiskunnalliset asiat ovat esillä vuoden 1972 nuortenromaaneissa. Nuorten toivekirjastossa ilmestyi Hellevi Salmisen Sanovat Allisoniksi (WSOY), jossa päähenkilö Tanja kuulee ystävältään Penalta monista yhteiskunnallisista asioista. Rauha S. Virtasen romaanissa Lintu pulpetissa (WSOY) päähenkilö Anna Lea tempautuu Teinikunnan vuosikokouksen jälkeen ”vallankumouksellisten” leiriin.
Käännösnuortenkirjoissa esillä on ihmisen ja eläimen ystävyys. Walter Moreyn Ystäväni Ben (Otava, suom. Tuula Hulkkonen) on koskettava tarinan pojan ja karhun ystävyydestä. Robert Murphyn Villihanhet kutsuvat (Otava, suom. Eila Metsänen) kertoo pojan ja haavoittuneen hanhen ystävyydestä.